Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling

16 november 2020
Vuurwerk in de Piushaven

(Foto: Jimke Jolink)

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Met deze maatregel hoopt het Kabinet de werkdruk rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Ook het handhaven van de openbare orde is tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land moeilijker door incidenten rondom vuurwerk.

Sterretjes en trektouwtjes

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.

Overlast

Overlast door vuurwerk kan gemeld worden bij de gemeente via telefoonnummer 14013 of maak een melding via onderstaande link. Melden via de BuitenBeter-app kan ook. Concrete informatie of iets gezien? Bel de politie via 0900-8844.

Illegale opslag of handel

Illegaal zwaar vuurwerk ligt vaak gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Meldingen van opslag of illegale handel worden door gemeente en politie opgepakt en gecontroleerd. Vermoedens van illegaal vuurwerk of handel kunnen gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.