Wat ligt er ‘Begraven in het Verleden’ van Tilburg?

15 juni 2021
Een archeologe aan het werk

(Foto Archol B.V.)

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni organiseert de Archeologische Vereniging Midden-Brabant samen met de gemeente diverse activiteiten. Op het programma o.a. een lezing, fietsroute, rondleidingen en allerlei activiteiten voor kinderen.

Vrijdag 18 juni trapt archeoloog Joris Brattinga de Nationale Archeologiedagen af. Hij vertelt over de opgraving van een groot prehistorisch grafveld aan de Udenhoutseweg. Hier zijn 225 crematiegraven en sporen van grafmonumenten opgegraven. De lezing is in het Raadhuis in Udenhout en start om 19:30 uur. Aanmelden is verplicht en kan via de voorzitter op mailadres: taminiaupaul24@gmail.com

Rondleiding Regte Heide

Op zondagmiddag 20 juni zijn geïnteresseerden tussen 13:00 en 16:00 uur welkom bij de rondleidingen op de Regte Heide. Archeologen vertellen er alles over grafheuvels en begrafenispraktijken uit de prehistorie. Er is ook een workshop voor kinderen. Zo leren zij van actrice Ankie de Graaff hoe ze (letterlijk) moeten opscheppen over het verleden. Vertrekpunt van de rondleidingen en de kinderactiviteiten op zondag is het Infopunt van Brabants Landschap, vlakbij Riels Hoefke in Goirle. Op de website Brabantslandschap.nl staat meer informatie over dit gebied.

Inwoners die liever fietsen dan wandelen, kunnen de fietsroute naar grafheuvels uit de bronstijd doen. De route loopt van het Centrum van Tilburg naar de Regte Heide en terug. De fietsroute is 18 kilomter lang en te downloaden via de link naar de website van de Archeologische Vereniging Midden-Brabant. Ook kun je een exemplaar oppikken bij de Stadswinkel, de bibliotheek en het VVV. De fietsroute komt uit bij het Infopunt van Brabants Landschap vlakbij Riels Hoefke in Goirle. Dit is ook het vertrekpunt van de rondleidingen op zondag.

Archeologiedagen

Meer weten over de archeologiedagen in Tilburg of andere plekken in Nederland? Kijk dan op de website archeologiedagen.nl.