Week tegen Eenzaamheid

01 oktober 2020
Iemand alleen op een bankje

Van 1 tot en met 8 oktober is er landelijk extra aandacht voor eenzaamheid. Ook in Tilburg staan we hierbij stil, onder het motto 'Kom erbij'. Want in contact komen is de eerste stap.  

Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe. Terwijl het iedereen kan overkomen. De coronacrisis zorgt ervoor dat activiteiten zijn afgelast en mensen binnen moeten blijven. Dat kan de gevoelens van eenzaamheid nog versterken. Rolph Dols, wethouder zorg en welzijn: "Juist in deze tijd waarin we gedwongen worden afstand te houden omwille van onze gezondheid en die van de mensen om ons heen, is het belangrijk om met elkaar verbonden te blijven. Er zijn in onze gemeente gelukkig veel mensen en organisaties die hier aan bijdragen. Deze week is daar extra aandacht voor maar vergeet niet dat deze aandacht elke dag noodzakelijk is en blijft. Laten we dit samen oppakken. Juist nu."

Jongeren en jongvolwassenen

De week tegen Eenzaamheid richt zich nadrukkelijk ook op jongeren, ook in die leeftijd kan het gevoel van isolatie enorm bepalend zijn. Marcelle Hendrickx, wethouder Jeugd: "Als je jong bent, is het soms extra lastig om op nieuwe mensen af te stappen en je kring met mensen om je heen te vergroten, zeker nu je elkaar minder makkelijk kan ontmoeten. Daarom ben ik blij dat deze week ook activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen plaatsvinden, zoals de Get Together Challenge en het Avondje Uit."

Kom erbij!

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid staan ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. Alle inwoners kunnen hier een steentje aan bijdragen. Ga eens langs bij een buurman om te vragen of hij hulp kan gebruiken, bel wat vaker met je ouders of sluit je aan bij een initiatief dat anderen helpt met boodschappen. 

Tilburgse coalitie tegen Eenzaamheid

Inmiddels hebben tientallen deelnemers en organisaties zich aangesloten bij de Tilburgse Coalitie tegen Eenzaamheid. Dit zijn inwoners en vrijwilligers die met eenzaamheid te maken hebben, maar ook professionals uit zorg- en welzijnsorganisaties, maatschappelijke initiatieven, culturele instellingen, corporaties etc. Wie mee wil doen, kan zich melden via het e-mailadres ontmoet-elkaar@tilburg.nl