Week van de Pleegzorg

02 november 2022

Elk jaar organiseert Jeugdzorg Nederland de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek van 2 t/m 9 november wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders.

Een meisje en een jongen zitten te spelen

Het motto van de week is: #groenlicht. Zet jij alle seinen op groen voor de kinderen die wachten op een plek in een pleeggezin? Het gaat niet goed met het aantal beschikbare pleegouders. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam maar gestaag toe. Zorgwekkend. Een lichtpuntje is wel dat het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is, na een jarenlange stijging en een periode van stabilisatie, iets lijkt te krimpen.

Week van de pleegzorg

Tijdens de Week van de Pleegzorg staan er veel verschillende activiteiten in samenwerking met gemeenten op de agenda. Bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten en speciale activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten. Zet jij het licht op groen voor de toekomst van een kind? Kom naar de informatiebijeenkomst van Sterk Huis op 2 november om 20:00 uur bij Sterk Huis aan de Rillaersebaan 75. Op 8 december is er een online informatiebijeenkomst vanuit Sterk Huis. Aanmelden kan via pleegzorg@sterkhuis.nl.

Veilig thuis

Marcelle Hendrickx, wethouder Jeugdzorg gemeente Tilburg: “Ieder kind verdient een veilig thuis. En dat is precies wat pleeggezinnen kwetsbare kinderen bieden als het bij hen thuis niet meer gaat. Zij zijn daarmee onmisbaar en spelen een belangrijke rol in de toekomst van onze kinderen.”

Kinderen de dupe

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen om het afnemend aantal nieuwe pleegouders. Kinderen zijn de dupe van het langdurige tekort aan pleegouders. Omdat minder pleegouders beschikbaar zijn, is het voor de pleegzorg steeds lastiger om een juiste match te maken tussen kind en pleegouder. Het aantal aanmeldingen van nieuwe pleegouders daalde afgelopen jaar flink ten opzichte van het jaar daarvoor. Om ieder kind dat op pleegzorg wacht groen licht te kunnen geven, zijn er 3.500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Zowel in deeltijd, kortdurend, als voor langere tijd.