Week van Dementie

17 september 2021
Twee oudere mensen praten met elkaar

(Foto Alzheimer Nederland)

Een op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Zwaar voor de mensen zelf, maar ook voor hun omgeving. Om hierbij stil te staan, is in Tilburg van 20 t/m 26 september de Week van Dementie. De officiële aftrap is op 21 september, Wereld Alzheimerdag.

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van een hersenziekte. Bij deze ziekte verwerken de hersenen informatie niet meer goed. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Momenteel leven er in Nederland ongeveer 290.000 mensen met dementie. De ziekte heeft een grote invloed op hun leven. Dit geldt ook voor hun omgeving. Nederland telt momenteel ongeveer 80.000 mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.

Week van Dementie

Tijdens de week van Dementie van maandag 20 t/m zondag 26 september zijn er verschillende activiteiten gepland rondom het thema dementie. De activiteiten zijn zowel gericht op dementerenden zelf, als op familie, vrienden en anderen. Ook na deze speciale week lopen veel activiteiten door. 

Wethouder Rolph Dols (zorg en welzijn): “Er heerst vaak nog een taboe op dementie. Door het organiseren van deze activiteiten wordt er hopelijk meer gesproken over dementie. Dat helpt de mensen die als mantelzorger dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen ervan voor hun naasten en zichzelf. Het geeft ze steun en een kans om er over te praten, om ervaringen en emoties te delen. Dat is erg belangrijk om dagelijks op een goede manier te kunnen omgaan met de impact van deze ziekte.” 

Aftrap 21 september

Op Wereld Alzheimerdag op 21 september wordt de week officieel afgetrapt. Op die dag wordt ook de Geheugenwerkplaats officieel geopend. De Geheugenwerkplaats is een bruisende plek waar wijkbewoners, mensen met beginnende geheugenproblemen of dementie en hun mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. In de Geheugenwerkplaats worden allerlei activiteiten, workshops en cursussen georganiseerd. Tevens worden verspreid over de stad verschillende activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op T-helpt.nl.