Werken aan een betere binnenstad

19 juni 2020
Mensen bij een bestelauto

De gemeente pakt samen met Binnenstad Management Tilburg (BMT) en Groen Xtra de grootste ergernissen in de binnenstad aan. De input komt uit een enquête onder inwoners.

Vieze bestrating, slecht straatwerk, stickers, graffiti, kapotte bloembakken, te kleine prullenbakken en lelijke elektrakasten. Dit zijn thema's waar eigenaren, ondernemers en inwoners van de binnenstad zich aan ergeren. Dit bleek uit een enquête die de gemeente Tilburg in februari dit jaar heeft uitgevoerd. Via een vragenlijst op de website van de gemeente hebben 379 eigenaren, ondernemers en inwoners aangegeven wat zij van de openbare ruimte in de Binnenstad vinden.

In samenwerking met Binnenstad Management Tilburg (BMT), Groen Xtra (trots onderdeel van de Diamant-groep) kijkt de gemeente hoe het huidige budget effectiever kan worden ingezet. Zo kunnen we met dezelfde inzet tot een hogere waardering komen. Dit experiment wordt van 1 juni t/m 31 december 2020 uitgevoerd in de binnenstad.

Aanpak

De belangrijkste verandering is dat Groen Xtra zichtbaarder zal zijn op de belangrijkste routes en daar intensiever gaat schoonmaken. Dit betekent dat alles direct schoongemaakt gaat worden. Ook als het gewenste niveau bereikt is, blijft het laatste prul niet liggen.

Verder stimuleren we eigenaren, bewoners en ondernemers om de terrassen en directe omgeving schoon te houden. We verwijderen stickers en graffiti, beplakken elektrakasten met fraaie beelden, verwijderen kauwgom, dichten voegen zodat er geen peuken meer in blijven vastzitten, vervangen versleten straatmeubilair en repareren social sofa's.

Meer informatie over experimenten in de openbare ruimte.