Winnaars textielactie beloond

13 december 2019
De winnaars van de najaars textielactie

Scholen en verenigingen kunnen textiel en kleding inzamelen voor de gemeente. Per kilo ingezameld textiel ontvangen ze een vergoeding. De najaarsactie heeft in totaal 31.629 kilo textiel opgeleverd.

De gemeente stimuleert de actie om meer afval te scheiden en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Nog nooit werd in de gemeente zoveel textiel opgehaald als bij deze actie. Per ingezamelde kilo textiel ontvangt een school of vereniging € 0,25. De opbrengst kan de school of vereniging gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe boeken, sporttoestellen, reisjes en toernooien. Het textiel wordt gesorteerd, een deel wordt als kleding verkocht (ongeveer 70%), 12% gaat naar de poetslappenindustrie en van het overige textiel (10%) worden de vezels hergebruikt. Elke kilo ingezameld textiel zorgt voor 3,4 kilo minder CO2 uitstoot.

Permanente container

Scholen en verenigingen kunnen het hele jaar door textiel inzamelen door een permanente container neer te zetten. Daarnaast organiseert de gemeente Tilburg elk voor- en najaar een textielactie. Scholen en verenigingen kunnen hier aan deelnemen met een permanente container of met tijdelijke actiecontainers. Deelnemers krijgen communicatiemiddelen om de inzameling te promoten. De gemeente verdubbelt de opbrengst van de 4 scholen of verenigingen die de meeste kilo's textiel inzamelen.

Winnaars

De prijswinnaars in de categorie Actiecontainers zijn Handbalvereniging White Demons (4.198 kg) en Badminton Club Tilburg (10.052 kg). In de categorie Permanente container hebben SBO Westerwel (247 kg) en St Caecillia (1.625 kg) gewonnen. Begin december ontvingen de winnaars hun verdiende vergoeding.  Tilburgers kunnen oude kleding inleveren bij speciale textielbakken. Die staan op veel plaatsen in de stad, zoals bij supermarkten en uitvalswegen. De gemeente vraagt om het textiel in een gesloten zak te doen en schoenen per paar aan elkaar vast te binden. Meer informatie op de pagina Afvalsoorten op deze website.  

Ontdekstation

Ontdekstation013 zit in een oude fabriekshal in de Spoorzone waar vroeger de treinen werden gerepareerd. Nu kunnen kinderen van 4 tot 14 jaar er via allerlei creatieve workshops hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap.