Winnaars vrijwilligersprijzen 2021

15 november 2021
De genomineerden en de winnaars van de Tilburgse vrijwilligersprijzen 2021

(Foto: Hans Kusters van Foto-Hans)

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 12 november zijn de Vrijwilligersprijzen gemeente Tilburg 2021 uitgereikt. Rietje Claassens werd ‘vrijwilliger van het jaar’. De Tilburgse Voedselbank ‘vrijwilligersorganisatie van het jaar’ en de ‘jongerenvrijwilligersprijs’ ging naar Antonio Cetina.

De 85-jarige Rietje Claassens was ruim 16 jaar zo'n 5 dagen per week als vrijwilliger actief bij Stichting Appelbloesem, een dagbesteding voor mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel. Poetsen, afwassen, koken voor 250 mensen, knutselen met cliënten, niets was haar te veel. Op 1 September van dit jaar stopte Rietje officieel met haar vrijwilligerswerk. Maar ze blijft ‘haar ‘cliënten af en toe verblijden met een bezoekje.

Voedselbank

De Tilburgse Voedselbank zorgt er op 5 uitgiftepunten voor dat wekelijks ongeveer 550 huishoudens (1.300 personen) een voedselpakket krijgen. De stichting is recentelijk verhuisd naar een andere locatie en start daar ook met een Dierenvoedselbank. Daarnaast bedient de Tilburgse Voedselbank als distributiecentrum heel Noord-Brabant en Zeeland. De ruim 100 medewerkers werken allemaal onbezoldigd.

Jongerenprijs

De Jongerenvrijwilligersprijs gaat dit jaar naar de 19-jarige Antonio Cetina. Hij is al enkele jaren actief bij Buurtsport in meerdere Tilburgse wijken. Hij ondersteunt, begeleidt en organiseert sportactiviteiten voor de jeugd in Tilburg-Zuid en de Reeshof en helpt als vrijwilliger bij grote Buurtsportevenementen.

Stemmen

De Tilburgse Vrijwilligersprijzen worden georganiseerd door VrijwilligersTilburg in opdracht van Gemeente Tilburg en in nauwe samenwerking met Interpolis, Rabobank Tilburg en omstreken, marketingbureau PEP en het Brabants Dagblad. De winnaars in de categorie ‘Vrijwilliger’ en ‘Organisatie’ zijn bepaald door inwoners uit de gemeente Tilburg (2/3 deel) en een vakjury (1/3 deel). In totaal zijn er ruim 1.500 digitale stemmen uitgebracht. Bij de Jongerenvrijwilligersprijs zijn geen genomineerden, de voordrachtjury kiest uit de inzendingen direct de winnaar. Alle winnaars en genomineerden van harte proficiat.

Op de foto de winnaars en de genomineerden.