Zilveren Legpenning voor Frans Heffels

26 november 2019
Wethouder Rolph Dols reikt de Zilveren Legpenning uit aan Frans Heffels van de Warandeloop

Frans Heffels (77) heeft 24 november de Zilveren Legpenning van de gemeente Tilburg ontvangen bij zijn afscheid als bestuurslid van Stichting Warandeloop Tilburg. Locoburgemeester Rolph Dols reikte de Zilveren Legpenning uit.

Frans Heffels neemt na ongeveer 60 jaar afscheid als bestuurslid van de Stichting Warandeloop Tilburg. In die 60 jaar heeft hij diverse functies binnen de organisatie bekleed. Hij heeft meer dan 50 jaar onderdeel uitgemaakt van het bestuur van de Warandeloop Tilburg en hij is de drijvende kracht geweest om de Warandeloop Tilburg nationale bekendheid te geven, zodat het evenement uit kon groeien tot het grootste evenement in zijn soort. Frans is mede initiator geweest van de doorgroei van een ééndaagse wedstrijd naar een driedaags evenement met (recreatieve) onderdelen voor alle leeftijden. Daarnaast wist hij vier keer het Nederlands Kampioenschap Cross naar Tilburg te halen.

Topatleten

In al die jaren is Frans als racedirector verantwoordelijk geweest voor het samenstellen van het (internationale) deelnemersveld. Zo heeft hij minimaal 5000 internationale atleten naar Tilburg weten te halen voor deelname aan de internationale galawedstrijden. Enkele van de bekendste topatleten in de wereld die ooit in Tilburg hebben gelopen zijn: Jos Hermes, Kenenisa Bekele en Sifan Hassan. Frans Heffels is (mede)verantwoordelijk geweest voor de doorgroei van een nationaal evenement naar een Europese topwedstrijd. De Warandeloop heeft sinds 2005 het predicaat European Athletics Cross Permit meeting. Namens de Warandeloop heeft hij diverse initiatieven ontplooid om de Europese Kampioenschappen Cross in 2005 en 2018 in Tilburg plaats te laten vinden. Bij beide evenementen maakte hij ook deel uit van het organisatiecomité.

Naast zijn activiteiten bij de Warandeloop was hij ook actief in aanverwante functies. In samenwerking met de Nederlandse Atletiekunie is hij in 1992 mede-initiator geweest bij de oprichting van het Nationaal Crosscircuit en is dan ook ruim 25 jaar op nationaal niveau betrokken bij de cross. Ook was hij bij de Atletiekunie geruime tijd actief als voorzitter van de Technisch Gedelegeerden weg/veld en begeleidde hij tal van topwedstrijden in Nederland.

Speaker

Frans Heffels is jarenlang het gezicht geweest van de Warandeloop. Hij was niet alleen speaker bij de Warandeloop, maar tevens het boegbeeld. Frans was niet alleen de ambassadeur van de atletiek, specifiek van de cross en wegatletiek, maar ook van Tilburg. Hij heeft bij zijn netwerk, bij zijn speakerwerkzaamheden in het hele land, de Warandeloop en daarmee Tilburg op de kaart gezet. De Warandeloop is zonder twijfel het grootste cross evenement in Nederland en ver daarbuiten.