Zonnepanelen- regeling Zon op je dak gestopt

18 november 2022

Het gemeentelijke alles-in-één-pakket Zon op je dak Tilburg is gestopt. De regeling had succes: ruim 1500 Tilburgse huishoudens hebben of krijgen zonnepanelen op hun dak via Zon op je dak. Aanmelden voor de regeling is niet meer mogelijk omdat het maximaal aantal aanmeldingen is bereikt.

Een dak met zonnepanelen

Voor inwoners die ook zonnepanelen willen aanschaffen zijn andere leningen beschikbaar vanuit de gemeente en het Rijk. Door de opwek van eigen energie besparen inwoners geld op hun energierekening.

Zon op je dak Tilburg

De gemeentelijke regeling Zon op je dak startte in 2020. Het doel was om in twee jaar tijd zoveel mogelijk Tilburgse daken te voorzien van zonnepanelen. Woningeigenaren, kleine bedrijven en Verenigingen van Eigenaren konden zich inschrijven. De lening heeft een gunstige rente van 0.75% die in 15 jaar mag worden afgelost. De gemeente ontzorgt deelnemers: in het alles-in-één-pakket zit de financiering, de aanleg en 15 jaar service en onderhoud van de panelen door Hoppenbrouwers Techniek. In intensief overleg met Hoppenbrouwers is de mogelijkheid onderzocht om de aanmeldtermijn te verlengen. Dit bleek echter niet mogelijk. Inwoners die zich al hebben aangemeld voor Zon op je dak worden meegenomen in het offertetraject.   

Inwoners ontzorgen

Wethouder Yusuf Çelik (verduurzaming en energietransitie gebouwde omgeving): ‘’Door het succes van Zon op je dak zijn veel Tilburgers op weg geholpen met het opwekken van eigen energie. Daardoor besparen ze geld op hun energierekening. We hebben inwoners ontzorgd in de aanvraag van financiering, omdat dit ingewikkeld kan zijn. Zon op je dak is een stap in de goede richting, maar we zijn nog niet klaar. We blijven inwoners helpen bij het nemen van grote duurzame maatregelen aan hun woning, zoals zonnepanelen.’’ 

Betalen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Gelukkig verdient u dat geld weer terug met de opgewekte energie. Dat komt doordat de energierekening lager wordt. Heeft u niet genoeg eigen spaargeld voor de aanschaf? De gemeente verstrekt geen leningen meer vanuit Zon op je dak. Maar er zijn andere gunstige leningen beschikbaar voor de aanleg van zonnepanelen: de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds en de gemeentelijke Stimuleringslening. Daarnaast werkt de gemeente aan een nieuwe regeling om inwoners te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze regeling is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 beschikbaar. Houd daarvoor de website in de gaten. Meer informatie over het betalen van zonnepanelen vindt u op de pagina Zonnepanelen op de website duurzamertilburg.nl.

Energieadvies op maat

Voordat u zonnepanelen laat plaatsen, moet u weten of dat kan. Een onafhankelijk adviseur van een Tilburgse energiecoöperatie helpt hierbij. Samen met de energieadviseur loopt u door/om het huis. De adviseur vertelt direct wat u kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen. Na het bezoek krijgt u een rapport met een persoonlijk advies en een stappenplan waar u mee aan de slag kunt. Aanmelden voor een energieadvies voor uw woning staat op de pagina Energieadvies op maat op de duurzamertilburg.nl.