logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Bekendmakingen onderhandse uitgifte gemeentelijk vastgoed

Op deze pagina staan de bekendmakingen onderhandse uitgifte gemeentelijk vastgoed. Klik op het +-teken om de openbare inschrijving te bekijken.

publicatiedatum: 29 maart 2024 (reageren binnen 20 kalenderdagen)

Gemeente Tilburg (‘de gemeente’) is voornemens om een perceel grond, gelegen aan de Dr. Hub van Doorneweg 101 te Tilburg, kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummer 333, groot 6.745 m2 groot, te verkopen aan HUB101 Vastgoed B.V., rechtsopvolger van Sabes Vastgoed B.V. (‘de koper’). 

De koper is voornemens de grond te gebruiken ten behoeve van de integrale (her)ontwikkeling van de Dr. Hub van Doorneweg met bijbehorende parkeerplaatsen, tuinen, ontsluitingen op de openbare ruimte en bijbehorende voorzieningen ten behoeve van:

  • de bouw van een permanent gebouw, met tijdelijke huisvesting van maximaal 450 arbeidsmigranten;
  • de transformatie van het naastgelegen bestaande kantoorpand met tijdelijke huisvesting van maximaal 290 arbeidsmigranten; met een gedeelde parkeerplaats, oprit en beheer.

Motivering

Naar het oordeel van de gemeente is de koper de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de hiervoor vermelde grondverkoop, om de volgende redenen:

  1. De strook grond grenst aan de percelen waar de koper beschikking over heeft, kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummers 332 en 207, plaatselijk bekend Dr. Hub van Doorneweg 81-99, samen groot 11.690 m2, welke ook ingezet zullen worden ten behoeve van de herontwikkeling. Op deze percelen staan 2 kantoorgebouwen. De koper is voornemens om één van de kantoorgebouwen samen met het te verkopen perceel grond te transformeren naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Het te verkopen perceel grond is nodig om de integrale (her-)ontwikkeling tot huisvesting voor arbeidsmigranten met alle bijbehorende voorzieningen mogelijk te maken. Het in samenhang ontwikkelen met de percelen kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummers 332 en 207, biedt in dit geval voordelen ten aanzien van uitstraling, voorzieningenniveau, parkeren en beheer. Om te voldoen aan de parkeernorm voor een huisvesting voor arbeidsmigranten van deze omvang zijn de parkeerplaatsen op de percelen kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummers 332 en 207 nodig. Bovendien is de ontsluiting van het gemeentelijk perceel via deze percelen.
  2. De gemeente geeft met de verkoop uitvoering aan haar beleid. Er is gemeentelijk beleid gericht op realisatie van huisvesting voor arbeidsmigranten. In de Woonvisie (2015) maar ook in vastgestelde Update Stedelijke Ontwikkelingsstrategie (2018) is de huisvesting van spoedzoekers, waaronder arbeidsmigranten, als opgave benoemd. Arbeidsmigranten dragen bij aan de economische ontwikkeling van Tilburg en voor hen en hun omgeving willen we als inclusieve stad een goed verblijfsklimaat realiseren. In het Bestuursakkoord 2018-2022 was over dit onderwerp het volgende opgenomen: "We gaan als gemeente een goede huisvesting van arbeidsmigranten faciliteren. We onderzoeken op welke locaties grootschalige, goed begeleide huisvesting kan worden georganiseerd. Daarbij sluiten we geen enkele locatie uit. We doen dit in goed overleg met de omgeving en het (georganiseerd) bedrijfsleven. Maar dát we het doen is voor ons een gegeven." In het Bestuursakkoord 2022-2026 staat: “Grootschalige logiesvoorzieningen voor arbeidsmigranten blijven we faciliteren.”
  3. Het college heeft op 19 februari 2019 besloten dat de herontwikkeling van de locatie Dr. Hub van Doorneweg 81-99 in samenhang met het naastgelegen gemeentelijk kavel door één initiatiefnemer voor maximaal 750 personen, vooralsnog voor een periode van 10 jaar, kansrijk is.
  4. Voor deze ontwikkeling is onder begeleiding van de gemeente met een klankbordgroep in een aantal sessies gesproken over condities waaronder de huisvesting kan worden gerealiseerd. Door de omwonenden, bedrijven uit de buurt en andere leden van de klankbordgroep werd aangegeven dat ze de uiterlijke verschijningsvorm van de nieuw te realiseren huisvesting belangrijk vinden. De koper heeft daarom verzocht om op het gemeentelijk perceel een permanent gebouw te mogen realiseren dat gedurende de eerste 10 jaar gebruikt wordt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het college heeft naar aanleiding hiervan op 29 oktober 2019 een principebesluit genomen om het perceel kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummer 333 gelegen aan de Dr. Hub van Doorneweg 101 in Tilburg te verkopen in plaats van te verhuren aan de koper. De argumenten voor verkoop waren: “In algemene zin geldt dat we gemeentegrond uitgeven volgens een openbare procedure. Er is een aantal redenen die in voorkomende gevallen legitimeren dat we onderhands uitgeven. Dat kan zijn bijvoorbeeld wanneer er een stedelijk dan wel maatschappelijk projectbelang is (conform de Procesbeschrijving Verkoop Onroerende Zaken 2015). Het in samenhang ontwikkelen met de andere deellocaties biedt in dit geval voordelen ten aanzien van uitstraling, voorzieningenniveau (o.a. parkeren) en beheer. Omdat we het beheer van de soort verblijfsvoorzieningen belangrijk vinden, achten wij de verkoop van deze grond aan de ontwikkelende partij die bezig is met de huisvesting van arbeidsmigranten op de naastgelegen perceel legitiem.”
  5. Het voornemen om het gemeenteperceel te verkopen in plaats van te verhuren, is gecommuniceerd aan de klankbordgroep.
  6. Het college heeft vervolgens op 2 maart 2021 besloten het perceel kadastraal bekend gemeente Tilburg, sectie AA, nummer 333 gelegen aan de Dr. Hub van Doorneweg 101 in Tilburg te verkopen. Het collegebesluit is een openbaar  besluit die door een ieder te raadplegen was/is. De argumenten voor verkoop waren:
    “In voorkomende gevallen kunnen we onderhands grond uitgeven, huren of verpachten. De onderhandse uitgifte van de grond, op basis van marktconforme condities, vastgesteld door een onafhankelijke taxateur, kan legitiem plaatsvinden. Ontwikkelaar is eigenaar van de twee (naastgelegen) kantoren aan de Hub van Doorneweg. Het in samenhang ontwikkelen met de andere deellocaties biedt in dit geval voordelen ten aanzien van uitstraling, voorzieningenniveau (o.a. parkeren) en beheer. Omdat we het beheer van de soort verblijfsvoorzieningen belangrijk vinden, achten wij de verkoop van deze grond aan de ontwikkelende partij die bezig is met de huisvesting van arbeidsmigranten op het naastgelegen perceel legitiem.”
  7. De gemeente heeft een open en transparant proces gevolgd met betrekking tot de verkoop van het perceel en heeft daarbij haar voornemen tot verkoop en de argumenten om aan de koper te verkopen middels een openbaar, voor eenieder raadpleegbaar, collegebesluit op 2 maart 2021 bekendgemaakt. Bovendien is de klankbordgroep geïnformeerd over de verkoop. De gemeente heeft daarmee voldaan aan haar publicatieplicht van het voornemen tot verkoop. Als er andere eisen worden gesteld aan een publicatie, dan kon dat de gemeente op dat moment niet bekend zijn, aangezien het Didam-arrest toen nog niet gewezen was. Slechts indien en voor zover de bekendmaking op 2 maart 2021 niet voldoet aan de vereisten van het Didam-arrest van 26 november 2021, moet onderhavige publicatie beschouwd worden als een bekendmaking op basis van voornoemd arrest.
  8. Met de koper is in het eerste kwartaal van 2021 een koopovereenkomst gesloten. De koper heeft voorafgaand aan en na het sluiten van de koopovereenkomst aanzienlijke investeringen gedaan en voorbereidingen getroffen ten behoeve van de herontwikkeling. Het vertrouwensbeginsel weegt zwaar, gelet op het feit dat het gaat om een open en transparant proces vanaf 2018 en een koopovereenkomst van begin 2021. De koper mag er op vertrouwen dat de gemeente haar afspraken nakomt.

Vervaltermijn

Indien u zich niet kunt verenigen met onderhavige verkoop door de gemeente, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na publicatiedatum  kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan vastgoed@tilburg.nl onder vermelding van “Reactie op voornemen tot verkoop Dr. Hub van Doorneweg 101”. Het bericht moet in ieder geval een concreet schriftelijk plan en de financiële haalbaarheid ervan bevatten waarmee u aantoont de hiervoor genoemde herontwikkeling te kunnen realiseren conform de doelstellingen en voorwaarden van de gemeente. U dient van uw gemotiveerde bericht tevens binnen de hiervoor genoemde termijn een afschrift te verzenden naar de gemeente t.a.v. Vastgoedbedrijf, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. De gemeente en de koper zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen de betreffende (voornemen tot) verkoop zou worden opgekomen. 

Indien de gemeente uw gemotiveerde bericht binnen voornoemde reactietermijn heeft ontvangen, zal ze uw bericht beoordelen en haar standpunt aan u kenbaar maken. Indien u zich niet kunt verenigen met het standpunt van de gemeente, dan kunt u uiterlijk binnen een termijn van 20 kalenderdagen na dagtekening van het standpunt van de gemeente een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter en dient u de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen middels betekening van de dagvaarding op het adres van de gemeente, bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. De gemeente en de koper zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen de betreffende (voornemen tot) verkoop zou worden opgekomen. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan vastgoed@tilburg.nl te verzenden.

Kadastraal perceel Tilburg, sectie F, nummer 6886; Publicatiedatum: 28 maart 2024

De gemeente Tilburg geeft hiermee uitvoering aan de uitspraak van de Hoge Raad in het 'Didam'-arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Meer informatie of vragen? Stel ze per e-mail via vastgoed@tilburg.nl.

De gemeente Tilburg geeft hiermee uitvoering aan de uitspraak van de Hoge Raad in het 'Didam'-arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Meer informatie of vragen? Stel ze per e-mail via vastgoed@tilburg.nl.