U bevindt zich op:Ondernemers /Horeca en verkoop / Drank- en horecavergunning

Drank- en horecavergunning en exploitatievergunning

Voor het uitoefenen van een horecabedrijf of slijterij heeft u een drank- en horecavergunning nodig.

Content is verborgen

Voorwaarden drank- en horecavergunning

De drank- en horecavergunning is bestemd voor een:

•Horecabedrijf: een bedrijf met als activiteit het bedrijfsmatig en/of tegen betaling verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse. Voorbeelden: café, restaurant, (sport)kantine van verenigingen of stichtingen, museum, theater, lunchroom, buurtcentrum
•Slijterij 

Een drank- en horecavergunning is pand- en ondernemersgebonden. Dat wil zeggen dat een vergunning nooit overgedragen kan worden aan een andere ondernemer.

U heeft in Tilburg naast een drank- en horecavergunning ook een exploitatievergunning nodig. Heeft u een horeca-inrichting waar geen alcohol geschonken wordt maar waar er wel sprake is van horeca-activiteiten? Dan heeft u een exploitatievergunning voor de droge horeca nodig.

De drank- en horecavergunning en de exploitatievergunning kunt u bij de gemeente aanvragen. Binnen de aanvraagprocedure wordt een zogenaamd Bibob onderzoek gehouden. Bibob staat voor Bevordering van IntegriteitsBeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Deze wet geeft gemeenten de mogelijkheid om onderzoek te doen of eventueel crimineel geld wordt gestoken in de horeca-inrichting en/of de vergunning wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten.

Content is verborgen

Exploitatievergunning

Met een exploitatievergunning krijgt u toestemming tot het gebruik van een horeca-inrichting. Een exploitatievergunning is pand- en ondernemersgebonden. Een exploitatievergunning is in principe geldig voor onbepaalde tijd. Wijzigt de exploitatievorm, rechtsvorm of inrichting, dan moet u een nieuwe exploitatievergunning of een wijziging ervan aanvragen.

Zonder een exploitatievergunning mag u uw horeca-inrichting niet openen en exploiteren.

Als u een coffeeshop, headshop, growshop, smartshop of seksinrichting wilt beginnen, dan heeft u ook een exploitatievergunning nodig.

Horecavergunning aanvragen?
Afspraak maken

Content is verborgen

Aanvragen drank- en horecavergunning en exploitatievergunning

Als u plannen heeft om een horeca-inrichting of andere zaak over te nemen of te starten, dan kunt u online een afspraak maken met het team Vergunningen (Kies 'horecavergunning')

Alle benodigde formulieren worden dan aan u uitgereikt en u krijgt daar uitleg bij. U heeft ongeveer 3 weken de tijd nodig om alle gevraagde informatie te verzamelen. Zodra u de gevraagde documenten heeft, maakt u een vervolgafspraak om de aanvragen voor een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning in te dienen. Vanaf het moment dat u de volledige aanvraag heeft ingediend gaat de formele behandeltijd van 8 weken in voor de drank- en horecavergunning. De formele behandeltijd van een exploitatievergunning is 13 weken.

Tijdens deze behandeltijd controleert de gemeente de documenten die u heeft aangeleverd. De personen die als leidinggevenden op de vergunning staan worden altijd gescreend bij politie en justitie. Ook wordt de inrichting gecontroleerd.

De gemeente probeert de vergunning zo snel mogelijk af te geven. U kunt daar als ondernemer zelf invloed op uitoefenen door de aanvraag zo duidelijk en volledig mogelijk in te dienen.

Content is verborgen

Extra vergunningen horeca-inrichting

Als u meer dan 50 mensen binnen wilt laten in de horeca-inrichting, dan moet u een melding maken en/of heeft u een omgevingsvergunning nodig. U controleert dit op het omgevingsloket. Ook moet u een milieumelding doen in het kader van het Activiteitenbesluit.

Content is verborgen

Overige vergunningen en wijzigingen

  • Voor het plaatsen van kansspelautomaten vraagt u online een aanwezigheidsvergunning aan.
  • Wilt u een leidinggevende wijzigen op uw vergunning? Geef de wijziging digitaal door. De kosten voor de totale wijziging (227 euro) betaalt u direct online via iDeal of creditcard.
  • Als u een terras wilt gebruiken, dan heeft u een terrasvergunning nodig. U betaalt de kosten (230,75 euro) direct online via iDeal of creditcard. De terrasvergunning speciaal voor de kermisperiode vraagt u op dezelfde manier aan. Voor dit kermisterras betaalt u 205,90 euro.
  • Als u buiten de toegestane sluitingstijden uw horecagelegenheid open wilt houden, dan vraagt u een ontheffing buiten sluitingstijden aan. U mag 8 ontheffingen per jaar aanvragen. Doe dit uiterlijk 12 weken van tevoren. De kosten voor de ontheffing zijn 90,70 euro per dag. Paracommerciële horeca (bv. sportvereniging of buurthuis) heeft recht op 6 ontheffingen per jaar.
  • Wilt u iets veranderen aan uw horecaruimte, geef dit dan digitaal door. De totale wijziging lokaliteit (ruimte) voor de horeca kost 76,10 euro en betaalt u direct online via iDeal of creditcard.
  • U kunt als horecaondernemer 2 keer per jaar een vrijstelling krijgen van de geluidsnormen. U moet dit wel 4 weken van te voren aan ons doorgeven. Stuur een e-mail naar handhaving@tilburg.nl om een formulier voor een geluidontheffing te ontvangen.
Content is verborgen

Kosten drank- en horecavergunning en exploitatievergunning

De kosten van een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning vindt u in de legesverordening.