Welkom Biezenmortel

Hartelijk welkom inwoners van Biezenmortel. Vanaf 1 januari 2021 hoort u officieel bij de gemeente Tilburg.

Na Berkel-Enschot en Udenhout is Biezenmortel het derde dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Tilburg. De overstap naar onze gemeente is het gevolg van de herindeling van de gemeente Haaren. De gemeente Haaren is gesplitst en opgeheven. De andere dorpen Haaren, Helvoirt en Esch zijn overgaan naar buurgemeenten Oisterwijk, Vught en Boxtel. Samen met de gemeente Haaren heeft de gemeente Tilburg gewerkt aan een zorgvuldige en soepele overgang voor inwoners, ondernemers en verenigingen van Biezenmortel naar Tilburg.

Welkomstvideo

Burgemeester Theo Weterings heet u in onderstaande video van harte welkom. Hij neemt op symbolische wijze het stokje over van de (oud)burgemeester van Haaren, Yves de Boer. Vanwege de coronamaatregelen was een fysiek welkomstmoment helaas niet mogelijk.

De raad heet u welkom

Op 4 januari heet ook de gemeenteraad de inwoners van Biezenmortel van harte welkom. Deze speciale raadsvergadering kunt u online volgen via de website van de raad. tilburg.raadsinformatie.nl. De bijeenkomst begint om 19:30 uur met een uitzending over het dorp Biezenmortel.

Herindeling gemeente Haaren

De gemeenteraad van Haaren besloot in december 2017 om de gemeente Haaren op te splitsen. De omliggende gemeenten hebben daarna aangegeven een deel van Haaren te willen ontvangen. De verdeling is als volgt: 

  • Haaren: Oisterwijk
  • Esch: Boxtel
  • Biezenmortel: Tilburg
  • Helvoirt: Vught

De toevoeging van Biezenmortel aan Tilburg per 1 januari 2021 vond plaats via een grenscorrectie. Dit was mogelijk omdat het inwonertal van beide gemeenten door de correctie minder dan 10% toenam (Tilburg) of kromp (Haaren). Omdat het om een grenscorrectie ging, hoefde de gemeente Tilburg geen tussentijdse gemeenteraadsverkiezing te houden.