logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gehandicaptenparkeerplaats

Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerplaatsen. De 'algemene' waar iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren. Die komt u bijvoorbeeld tegen in het centrum of bij het station. En er is de 'parkeerplaats op kenteken', waar alleen het voertuig met hetzelfde kenteken mag staan. Die vindt u vaak bij woningen.

Parkeerplaats zonder kenteken

Ondernemers die een gehandicaptenparkeerplaats willen laten aanleggen in de buurt van een winkel of bedrijf, kunnen een melding maken voor algemene gehandicaptenparkeerplaats.

Parkeerplaats op kenteken aanvragen (of verhuizen)

Voor het aanvragen (of verhuizen) van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is geen medische keuring nodig. Wel moet u rekening houden met de voorwaarden:

Misschien heeft u wel een eigen parkeerplaats, garage of oprit, maar kunt u die niet gebruiken door aanpassingen. Bijvoorbeeld omdat u de oprit bij uw tuin hebt betrokken of de garage hebt verbouwd. Dan is een gehandicaptenparkeerplaats alleen mogelijk als de aanpassingen bekend zijn bij de gemeente (vergunning of melding). Zijn de aanpassingen niet bekend, dan vervalt het recht op een gehandicaptenparkeerplaats. 

Regel de aanvraag met het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats.

Kosten parkeerplaats op kenteken

Voor het aanleggen van een parkeervak betaalt u vooraf aanleg- of verhuiskosten. De kosten zijn eenmalig zolang u op dat adres woont. Bij een afwijzing van uw aanvraag worden de legeskosten achteraf terugbetaald. Voor een gehandicaptenparkeerplaats betaalt u geen eigen bijdrage via het CAK. 

Afhandeling

Houdt rekening met een afhandeltermijn van 8 weken voor uw aanvraag. Daarna kan het 2 maanden duren voordat de gehandicaptenparkeerplaats is aangelegd. Koopt u een andere auto? Geef dan uw nieuwe kenteken door aan team Wmo. De gemeente zorgt dan voor een nieuw bord.

Links