logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Met een goed gevoel terugkijken op de opvang in de Beukenhof

Onlangs kwam er na twee jaar een eind aan de opvang van AMV-ers* in de Beukenhof in Biezenmortel. Hoe is het de jongeren bevallen en hoe kijkt de buurt terug op de afgelopen twee jaar?

De jongeren zijn de afgelopen twee jaar goed geïntegreerd in Biezenmortel. Dat is duidelijk als je ziet waar ze allemaal bij betrokken waren. Ze vormden o.a. een compleet voetbalelftal bij de plaatselijke voetbalclub VCB, ze verzorgden, samen met hun mentoren en vrijwilligers, maaltijden waarbij inwoners van Biezenmortel konden aanschuiven. Ze hielpen bij het evenement ‘Biezenmortel Bruist’ en ze gaven, na het volgen van toneellessen van Toneelschool Eelt, een voorstelling tijdens de Theaterroute Nabij.

Sultan Gezana

Michelle Bosmans woont schuin tegenover de Beukenhof. Zij was o.a. betrokken bij de maaltijden die de jongeren kookten. “Ik deed de coördinatie van het pop-up restaurant dat we hier twee keer hebben opgezet: Sultan Gezana. Jongeren kookten een drie-gangen menu voor inwoners uit het dorp. Ze serveerden het eten ook. Wij vertelden ze o.a. hoe ze de gasten konden aanspreken. Voor hen was dit een prima manier om hun Nederlands te oefenen. Het was een groot succes en heel leuk voor de vrijwilligers om zo met ze in contact te komen.”

Bijzonders

Dat er in Biezenmortel iets bijzonders is neergezet, daar is iedereen het wel over eens. Michelle: “Bij het afscheid waren veel jongeren aanwezig. Ook jongeren van het eerste uur. Leuk om die weer te zien en elkaar te begroeten en te spreken. Ik kreeg er een warm gevoel van. Een jongen vertelde me dat hij samen met een compagnon een shoarmazaak is begonnen. Hoe bijzonder is dat.”

Universiteit

Ook de jongeren kijken terug op een mooie tijd in de Beukenhof. De 18-jarige K.* bijvoorbeeld. Hij woonde 1,5 jaar in Biezenmortel en woont nu zelfstandig in Tilburg. “Voor mijn gevoel waren er veel regeltjes. We vonden het best streng. Nu ik erop terugkijk valt dat echt wel mee. Die regels waren nodig, anders was het een bende geworden. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan Biezenmortel. We waren één grote familie. Ik heb veel geleerd van de mentoren. Nu ik ze terugzie, is het alsof ik familie terugzie. Ik mis de tijd dat we samen lekker konden kletsten buiten of dingen samendeden.” De 18-jarige A.* vult aan: “Ik ben de mentoren erg dankbaar voor de tijd die ze in me staken. Vooral met het leren van het Nederlands. Dankzij hen kan ik nu een bachelorsopleiding doen. Volgend jaar ga ik naar de universiteit om bedrijfskunde te studeren.”

Sterk Huis

Natuurlijk was het even wennen voor het dorp toen de opvang werd geopend. Dat kan Michelle niet ontkennen. Maar ze is zeer te spreken over de begeleiding vanuit Sterk Huis. "Die waren 24/7 bereikbaar en namen onze meldingen ook serieus en deden er iets mee als dat nodig was. Sterk Huis zat ook altijd bij het beheersoverleg dat er was. Daar ben ik ook steeds bij geweest. Wat daar aan meldingen voorbijkwam, werd ook snel opgepakt. Het is fijn om te merken dat de omwonenden serieus werden genomen. Zo maak je van de opvang samen een succes. Dat is gelukt."

*AMV-ers zijn jongeren tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht.

*Vanwege hun situatie als vluchteling deden K. en A. hun verhaal anoniem bij Stephan van Berkel. Stephan is begeleider van Sterk Huis en scheef een artikel over de Beukenhof voor de nieuwsbrief  van Sterk Huis. De gemeente Tilburg sprak Michelle Bosmans.