Nieuwjaar in Tilburg

Hoe vier jij oud en nieuw? Het kan op verschillende manieren in de gemeente Tilburg: van kleinschalige evenementen in de dorpen en wijken tot spectaculaire jaarwisselingsshows in het centrum van de stad. 

Jaarwisselingsshows

Tijdens de jaarwisseling organiseert de gemeente 4 spectaculaire jaarwisselingsshows. Deze vinden plaats bij de Piushaven en in het Reeshofpark, met op beide locaties om 19:00 uur en 00:00 uur een show. De shows combineren lichten, lasers en professioneel vuurwerk voor een indrukwekkend spektakel. Daarnaast kun je voor en na de shows genieten van winterse sferen en samen met andere Tilburgers proosten op het nieuwe jaar.  

Overige evenementen

Ook op andere plekken in de gemeente vinden er evenementen plaats. Inwoners en ondernemers konden hiervoor de afgelopen periode een subsidieaanvraag doen bij de gemeente. Hieruit zijn 17 verschillende activiteiten gekomen. Stuk voor stuk initiatieven die bijdragen aan een feestelijke oud en nieuw in de gemeente Tilburg. Van een oliebollenfestijn in Berkel-Enschot tot een eindejaarsfeest op de Korte Heuvel en van een karaokecompetitie in Heervelden tot traditionele Mexicaanse muziek tijdens de Dinnershow Mariachi.  

Volledig programma

Bekijk hieronder het kaartje met alle evenementen die subsidie hebben ontvangen van de gemeente Tilburg. Lees daarnaast per evenement wat je kunt verwachten. 

1. Buurthoeve in Vegas-stijl 

31 december van 19.30 uur tot 01.00 uur 
Buurthoeve 

Niemand hoeft met de jaarwisseling alleen te zijn. Met die gedachte organiseert Stichting de Buurthoeve Reeshof het evenement Buurthoeve in Vegas stijl. Met muziek, spelletjes en als belangrijkste ingrediënt ‘vriendschap’ belooft het een heerlijke oudjaarsavond te worden in de Buurthoeve. 

2. Heerevelden Awayday 

31 december van 12.00 uur tot 01.00 uur 
Heezestraat 

In Heerevelden is het op 31 december de hele dag gezellig. Van springkussens en een selfiecontest voor de jeugd tot een lunch en karaokecompetitie voor het hele gezin. Onder de naam Heerevelden awayday viert de buurt samen het einde van het jaar. 

3. Oudejaarsviering Dalempromenade 

31 december van 11.00 uur tot 16.00 uur 
Dalempromenade 

Inkopen doen voor een heerlijk avondje en tegelijkertijd genieten van een fijne sfeer? Het kan op 31 december in de Dalempromenade in de Reeshof. Muziek, attracties voor kinderen en speciale aandacht voor eenzame ouderen uit de buurt zorgen samen voor een mooi einde van het jaar. 

4. Leeuwerik’s nieuw begin 

31 december van 19.00 uur tot 01.30 uur 
Mispeleindsingel 

Voor inwoners van de wijk Leeuwerik in Reeshof is er op 31 december Leeuweriks nieuw begin. Een heerlijke feestavond met muziek, lekkernijen en verschillende activiteiten voor kinderen. Ook komt er onder andere een speciale herinneringsmuur om nieuwjaarswensen te delen. 

5. Oudjaarsmarkt Tilburg Noord 

31 december van 11.00 uur tot 15.00 uur 
MFA De Poorten 

Tijdens de oudjaarsmarkt Tilburg Noord draait alles om verbinden. Het verbinden van mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en talenten. Er is een markt waar verschillende ondernemers en culturen zich presenteren, er zijn workshops en er is gelegenheid om samen te proosten op het nieuwe jaar. 

6. Foodtruck Tilburg Noord 

31 december van 17.00 uur tot 00.00 uur 
Verdiplein 

In Tilburg Noord komen inwoners samen rond een foodtruck op het Verdiplein om de laatste uren van 2023 met elkaar te delen. Eten, drinken en gezelligheid zorgen er voor een goed einde van het jaar en een nog beter begin van 2024.   

7. Mini foodtruckfestival Oud-Noord 

31 december van 17.00 uur tot 21.00 uur 
Commelinplein 

Een hapje, een drankje en bovenal veel gezelligheid. Op het mini foodtruckfestival op het Commelinplein in Oud-Noord kun je samen met andere wijkbewoners afscheid nemen van 2023 en vooruitblikken naar het nieuwe jaar.  

8. Kerst op het plein 

18 december t/m 2 januari van 10.00 uur tot 23.45 uur 
Merelhof 

In Groenewoud is het tussen kerst en oud en nieuw twee weken feest. Op 31 december is er onder meer een speciale nieuwjaarsreceptie voor de hele buurt die eindigt met een wandeling naar de jaarwisselingshow bij de Piushaven. 

9. Oliebollen Vossenjacht Willemsbuiten

31 december van 14.00 uur tot 17.00 uur 
Willemsbuiten en Stappegoor 

Een interactieve wandeltocht met opdrachten in de wijk en verschillende stops bij bedrijven op Stappegoor. De Willemsbuiten Oliebollen Vossenjacht is er voor het hele gezin en zowel voor bewoners als bezoekers van de buurt Willemsbuiten. 

10. Sylvester Zorgvlied 

31 december van 16.00 uur –tot 20.00 uur 
Ontmoetingshuis Zorgvlied 

Samen met buurtgenoten marshmallows roosteren boven de vuurkorf, spelletjes spelen en genieten van (live) muziek. De organisatie van Sylvester Zorgvlied zorgt voor een heerlijke eindejaarssfeer in Ontmoetingshuis Zorgvlied 

11. Dinnershow Mariachi 

31 december van 15.00 uur tot 19.00 uur 
Café Bet Kolen 

Bij Café Bet Kolen kun je op 31 december van 15.00 uur tot 19.00 uur genieten van traditionele Mexicaanse feestmuziek met onder andere gitaren, violen en verschillende blazers. Naast het optreden van een professionele Mariachi-band kun je genieten van lekkernijen en zelf meedoen aan karaoke. 

12. Oliebollenfestijn, Berkel-Enschot 

31 december van 17.00 uur tot 19.15 uur 
Tormentil (Berkel-Enschot) 

Oliebollen voor heel de wijk. Voor de inwoners uit de buurt van de wijk Enschotse Akkers wordt het werkelijkheid op 31 december. De organisatie van het jaarlijkse Oliebollenfestijn pakt dit jaar namelijk nog groter uit. Een fantastische gelegenheid om het jaar 2023 in Berkel-Enschot mee af te sluiten. 

13. Sky is the limit 

1 januari van 00.00 tot 07.00 uur 
Café Brandpunt 

Feesten tot in de vroege uurtjes kan tijdens Sky is the limit bij Café Brandpunt. Vanaf het terras heb je perfect zicht op de jaarwisselingsshow bij de Piushaven en kun je samen met vrienden, familie en andere Tilburgers proosten op het nieuwe jaar. 

14. Korte Heuvel Countdown 

31 december van 21.00 uur tot 02.00 uur 
Korte Heuvel 

Naast de evenementen in de dorpen en wijken is er ook in het centrum van alles te doen. Op de Korte Heuvel kun je terecht voor Korte Heuvel countdown. Muziek van diverse dj’s en een groot scherm met aftelklok zorgen voor de perfecte aftrap richting 2024.  

15. Nieuwjaarsoptreden binnenstad 

31 december van 17.00 uur tot 02.00 uur 
Van Horen Zeggen 

Liefhebbers van live-muziek, opgelet! Op 31 december kun je bij Klein Café Van Horen Zeggen genieten van drie live-optredens. Buurtbewoners en andere bezoekers worden daarnaast getrakteerd op een welkomstdrankje en een hapje tijdens het optreden. 

16. Oud en nieuw Café De Baret 

31 december van 22.00 uur tot 05.00 uur 
Café De Baret 

Vier jij oud en nieuw bij Café De Baret? Champagne, muziek van diverse dj’s en zoveel confetti als je nog nooit hebt gezien, zorgen voor een fantastische overgang naar 2024. Een mooie gelegenheid om de jaarwisseling te vieren in de binnenstad. 

17. JeetjeMina 2023 

31 december |van 19.00 uur tot 03.00 uur 
Wilhelminapark 

Het Wilhelminapark is op 31 december het decor van een heerlijke oudejaarsavond. Het evenement bestaat onder meer uit optredens van een DJ en liveband, een bijzonder kunstproject om af te tellen naar het nieuwe jaar en om 00.00 uur een lichtshow voor jong en oud. 

Het programma kan nog wijzigingen. Alle evenementen vinden plaats op voorwaarde dat er een evenementenvergunning wordt afgegeven.  

Afsteken particulier vuurwerk verboden

Tijdens alle evenementen en ook in de rest van de gemeente Tilburg is het afsteken van particulier vuurwerk verboden. F1 vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, is wel toegestaan.

Lees meer over vuurwerk op de pagina Kerstbomen en vuurwerk.   

Wat houden de jaarwisselingsshows precies in? 

Naast de steun aan activiteiten in dorpen en wijken organiseert de gemeente Tilburg jaarwisselingsshows met lichten, lasers en professioneel vuurwerk. De shows vinden plaats in de Piushaven en Reeshofpark. Op beide locaties zijn er twee jaarwisselingsshows, één om 19:00 uur speciaal voor kinderen en één om 00:00 uur om samen het nieuwe jaar in te luiden.  

Waarom mag er geen vuurwerk worden afgestoken in de gemeente Tilburg?  

In mei stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad in met een nieuwe vorm van oud & nieuw voor de gemeente Tilburg. Hierin is geen plaats meer voor vuurwerk. Zonder vuurwerk moet de komende jaarwisseling een veilig en gezellig feest worden voor alle inwoners van de gemeente Tilburg.  

Wanneer is vuurwerk verboden? 

In de gemeente Tilburg mag het hele jaar géén vuurwerk worden afgestoken. Een uitzondering geldt voor professionele vuurwerkbedrijven met de juiste vergunningen.  

Welk vuurwerk mag tijdens oud en nieuw in Tilburg wel worden afgestoken? 

Licht vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knettermatjes mag met de jaarwisseling wel worden afgestoken. Dit vuurwerk mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken. Dit type vuurwerk, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, is te herkennen aan de code F1 vuurwerk op de verpakking.  

Voor welk gebied geldt het vuurwerkverbod?  

Het vuurwerkverbod geldt voor de gehele gemeente Tilburg. Dit is dus inclusief de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.