U bevindt zich op:Inwoners /Afval / Afvalsoorten

Afvalsoorten

Kijk op de website  Mijn Afvalwijzer voor uitgebreide informatie over het sorteren van afval. Op deze site staat het Afval ABC. Hier kunt u opzoeken waar u een bepaalde afvalsoort moet laten.

U kunt ook gratis een papieren afvalboekje met alle afvalscheidingsinformatie krijgen bij:

Afvalcontainers in Tilburg
Bekijk de kaart

Afvalkaart

Wilt u weten waar de dichtstbijzijnde glasbak staat? Of waar u kleding en textiel in kunt leveren bij u in de buurt? Of vraagt u zich af waar u (teveel) Plastic verpakkingen, Metaal & blik en Drankkartons (PMD) kwijt kunt? Vanaf 1 juli 2016 is het ook mogelijk om luiers en incontinentiemateriaal weg te gooien in speciale containers. Waar deze containers staan, ziet u op de kaart.

Plastic Metaal Drankkartons (PMD)

Icoon Plastic Metaal Drankkartons (PMD)

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (bv. blik) en Drankkartons. De grote plastic verzamelcontainers bij supermarkten en wijkparken zijn onlangs vervangen door PMD containers. Wat er in een PMD container mag, leest u op de website Mijn Afvalwijzer

Heeft u een duocontainer? Dan mag u in het oranje gedeelte van uw container voortaan ook metalen verpakkingen en drankkartons kwijt. Meer hierover leest u in de flyer Wat mag er in de duocontainer (pdf, 417KB). Heeft u te veel PMD? Ga dan naar de dichtstbijzijnde PMD container in uw buurt (bv. bij een supermarkt).

 

Extra container tuinafval of PMD

Vanaf 1 juli 2016 wordt uw duocontainer rest/GFT 1x in de 2 weken leeggemaakt. Heeft u veel tuinafval? Dan kunt u een extra container speciaal voor tuinafval aanvragen. Let op:

 • In de wintermaanden december, januari en februari wordt de tuinafvalcontainer niet geleegd.
 • Bestelt u een tuinafvalcontainer in de periode van november 2016 t/m februari 2017, dan wordt de geleverde container pas vanaf maart 2017 geleegd
 • De container moet u minimaal 1 jaar houden, dus vraag de container aan als u denkt hem écht nodig te hebben. 

Heeft u te veel PMD en heeft u een huishouden van minimaal 4 personen? Dan kunt u een speciale container voor PMD aanvragen. Ook voor een extra PMD-container geldt: u moet de container minimaal 1 jaar houden.

Luiers

Icoon Luier- en Incontinentiemateriaal

Vanaf 1 juli 2016 is het mogelijk om luiers en incontinentiemateriaal weg te gooien in speciale containers. Gebruik de gratis luierzakken om het afval weg te brengen. De luierzakken zijn verkrijgbaar bij de KGA-wagen op de weekmarkten, de milieustraten, bij het Brabants Afval Team (Ceramstraat 6) en de stadswinkels.

Kijk op de kaart voor de dichtstbijzijnde container.

Papier

Icoon papier en karton

Kijk op Mijn Afvalwijzer voor informatie over het scheiden van papier en karton.

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Vraag een ja/nee-sticker of nee/nee-sticker aan. De brievenbussticker wordt binnen 3 werkdagen naar uw adres gestuurd. De sticker kunt u ook krijgen in onze stadswinkels. Een afspraak is niet nodig.

Klein Gevaarlijk Afval (KGA)

Icoon Klein Gevaarlijk Afval (KGA)

U kunt Klein Gevaarlijk Afval (voorheen Klein Chemisch Afval KCA) kwijt bij de milieustraat Albion of bij de KGA wagen op de weekmarkten. Let op! Alleen op doordeweekse dagen. In Udenhout (Tongerloplein) staat de wagen er op de eerste dinsdagochtend van de maand, in Berkel-Enschot (Eikenbosch) de eerste donderdagochtend van de maand, op beide markten van 09:00-12:00 uur. Voor meer informatie, zie Mijn Afvalwijzer.

Textiel

Icoon textiel

Kijk op Mijn Afvalwijzer voor informatie over het scheiden van textiel.

Textielactie

Wilt u met uw school of vereniging textiel inzamelen om extra geld te genereren? Dat kan! U ontvangt een vergoeding per ingezamelde kilo textiel.

 • Vul het intakeformulier (pdf, 127KB) in
 • Stuur het op naar verkoop@bat.nl of per post naar Gemeente Tilburg/BAT, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg.
 • Hierna krijgt u per e-mail meer informatie. Vervolgens zorgt de gemeente voor:
  • het plaatsen van een actie- of permanente container bij uw school of vereniging
  • het ophalen van de kleding en/of de container
  • het e-mailen van communicatiemiddelen
  • het vaststellen van het gewicht van de ingezamelde textiel
  • het overmaken van een financiële vergoeding

Frituurvet en bakolie

Icoon frituurvet en bakolie

Heeft u gebruikt frituurvet of bakolie? U kunt dit inleveren bij de Milieustraat Albion en Hoolstraat, de Klein Gevaarlijk Afvalwagen op de weekmarkten en bij deelnemende scholen of verenigingen.

Inzamelen frituurvet en bakolie voor scholen en verenigingen

U ontvangt als school of vereniging een container. Hierin kan het gebruikte frituurvet en bakolie met verpakking ingegooid worden. Als de container vol is, weegt en wisselt de gemeente de container om. De vergoeding die u ontvangt kan oplopen tot 30 euro per container. Let op: het inzamelen van frituurvet is niet gekoppeld aan een actieperiode. De container blijft permanent staan. Heeft u interesse, neem dan contact op met verkoop@bat.nl en vraag om een intakeformulier.