Wijken

Tilburg heeft wijkregisseurs en omgevingsmanagers. Heeft u een idee voor uw wijk of buurt? Laat het ze weten.

CTA melding maken

Deel een idee voor uw wijk

Melding maken

Stadsgids en plattegrond binnenstad

De stadsgids van Tilburg is digitaal raadpleegbaar. De gids wordt niet meer huis-aan-huis verspreid. 

Wilt u een plattegrond van de binnenstad? Vraag deze online aan. Met dit formulier kunt u ook een brievenbussticker aanvragen (ja/nee of nee/nee).

Elke wijk in Tilburg heeft een wijkregisseur en omgevingsmanager.

Wat doet een wijkregisseur?

Wijkregisseurs houden zich vooral bezig met praktische zaken in de wijk. Overlast bijvoorbeeld en bemiddelen tussen gemeente en inwoners. Vaak pakken zijn ook de meldingen van inwoners op die binnenkomen via o.a. de Fixi-app. 

Wat doet een omgevingsmanager?

Omgevingsmanagers houden zich vooral bezig met de plannen voor de lange termijn. Waar gaan we met de wijk naartoe en hoe kunnen we met elkaar bereiken dat het goed blijft gaan? 

Heeft u een idee of initiatief voor uw wijk? Neem dan contact op met uw wijkregisseur of omgevingsmanager via 14 013 of stuur een e-mail.

Wijkagenda

De toekomstplannen voor een wijk of bepaald gebied staan in de zogenoemde Wijkagenda. Die is gemaakt in nauw overleg met de partners in de verschillende buurten en wijken. In de Wijkagenda staan de ideeën en projecten voor de komende jaren die de gemeente en partners willen realiseren. Ook staat in de agenda hoe de plannen uitgevoerd worden.

De gemeente wil dat inwoners gezond en gelukkig zijn in Tilburg. Daarom is het nodig om van inwoners, partners en ondernemers te horen wat nodig is om de leefbaarheid in wijken, dorpen en buurten te verbeteren. We bepalen samen de belangrijkste opgaven voor de wijk/het dorp en wie, wat en wanneer gaat doen. En we werken samen aan de totstandkoming van de opgaven.

Per wijk/dorp legt de gemeente dit vast in een wijk/dorpsagenda. Deze agenda's richten zich op de middellange en lange termijn. In de agenda’s wordt de verbinding gelegd tussen de wijk/het dorp en de gemeente. En tussen de diverse thema’s die spelen in de wijk/het dorp. De agenda's van de verschillende wijken/dorpen zijn te bekijken op de pagina wijk- en dorpsagenda's op deze site.

Bent u nieuwsgierig hoe uw wijk is opgebouwd of scoort op bepaalde onderdelen?
Deze tools geven u meer inzicht:

Wijkcijfers

Tilburg is opgedeeld in verschillende wijken. Per wijk hebben we een overzicht gemaakt van cijfers op het gebied van inwoners, wonen, zorg, veiligheid en duurzaamheid. Het is een kleine selectie van data die de gemeente gebruikt. Ook ziet u hoe uw wijk scoort ten opzichte van de rest van Tilburg. 

Lemon-onderzoek

Regelmatig doet de gemeente onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Ruim 14.700 Tilburgers werkten mee aan het laatste Lemon-onderzoek. Bewoners geven via het onderzoek gemiddeld een 7,2 als totaalcijfer voor hun buurt.
Het lemon-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Tilburgse woningcorporaties TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg en de gemeente.

Tilburg in cijfers

Via de knop ‘buurt en wijk’ kunt u ook gegevens vinden over uw eigen wijk of buurt.  

Wijktoets

Tot 2020 werkte Tilburg met de Wijktoets. Op basis van de Wijktoets werd bepaald welke buurten in de stad extra aandacht nodig hebben. Op dit moment wordt gewerkt aan een vernieuwing van het instrument Wijktoets. 

Wijkagenda’s

Op basis van cijfers over de wijk én op basis van gesprekken met bewoners en partners in de stad worden Wijkagenda’s opgesteld.
Binnenkort zijn deze Wijkagenda’s ook online te bekijken.