Garantstelling

Om een visum te kunnen krijgen, hebben niet-Europeanen die kort in Nederland willen verblijven een bewijs van garantstelling nodig.

Met een garantstelling verklaart u dat u garant staat voor de eventuele kosten van het verblijf. Ook eventuele schulden die de bezoeker maakt, worden op u verhaald. De garantstelling wordt voor maximaal drie maanden afgegeven.

Aanvragen garantstelling

  • Vul het formulier 'Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' in van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of bel de IND om het te laten toesturen (0900-1234561).
  • Voor het ondertekenen en legaliseren van de garantverklaring komt u op afspraak naar de gemeente. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, en gaat u financieel garant staan? Kom dan samen naar het gemeentehuis.
  • Stuur het ondertekende formulier naar de bezoeker die het visum moet aanvragen. Deze kan binnen 6 maanden na afgifte bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat in eigen land een visum aanvragen.

Per aanvraagformulier kunt u 1 persoon uitnodigen. Het formulier door de gemeente laten legaliseren kost per formulier € 20,80.

De gemeente vraagt niet naar uw inkomstengegevens. De ambassade die het visum gaat verstrekken, vraagt kopieën van uw laatste 3 loonstroken of een verklaring van de belastingdienst over uw inkomen als zelfstandige.