Garantstelling

Om een visum te kunnen krijgen, hebben niet-Europeanen die kort in Nederland willen verblijven een bewijs van garantstelling nodig.

Met een garantstelling verklaart u dat u garant staat voor de eventuele kosten van het verblijf. Ook eventuele schulden die de bezoeker maakt, worden op u verhaald. De garantstelling wordt voor maximaal drie maanden afgegeven.

Aanvragen garantstelling

  • Vul het formulier 'Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' in van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of bel de IND om het te laten toesturen (0900-1234561).
  • Voor het ondertekenen en legaliseren van de garantverklaring komt u op afspraak naar de gemeente. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Kom dan samen naar het gemeentehuis.
  • Stuur het ondertekende formulier naar de bezoeker die het visum moet aanvragen. Deze kan dan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat in eigen land een visum aanvragen.

Per aanvraagformulier kunt u 1 persoon uitnodigen. Het formulier door de gemeente laten legaliseren kost per formulier € 19,30.

De gemeente vraagt niet naar uw inkomstengegevens. De ambassade die het visum gaat verstrekken, vraagt kopieën van uw laatste 3 loonstroken of een verklaring van de belastingdienst over uw inkomen als zelfstandige.