logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Kamerverhuur

Wilt u kamers verhuren? U heeft een omzettingsvergunning nodig als er 3 of meer personen in kamers wonen (onzelfstandige wooneenheden). Kamerbewoners maken gebruik van gezamenlijke voorzieningen zoals keuken, badkamer of toilet. De vergunning is ook verplicht als u als eigenaar de woning aan een hoofdhuurder verhuurt die de woning op deze manier doorverhuurt.

Kamerverhuur

Kijk of kamerverhuur mogelijk is

Bekijk de kaart

Stuur het aanvraagformulier met bijlagen naar mailregistratie.wabo@tilburg.nl of naar Gemeente Tilburg, Team Vergunningen, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg. U moet de vergunning hebben voor u de verhuur start. De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst een besluit. Het kost 647,85 euro om uw aanvraag te behandelen.

Aan de vergunningaanvraag voegt u toe:

Voorwaarden kamerverhuur

De gemeente toetst of er in de buurt al kamerverhuur is. Een vergunning is in ieder geval niet mogelijk:

  • als binnen een straal van 50 meter vanaf de kadastrale perceelgrens al een kamerverhuurpand of een bepaalde maatschappelijke voorziening aanwezig is. Valt het pand binnen de bedrijvige linten, dan geldt een straal van 25 meter.
  • in een flat of wooncomplex als er al kamerverhuur is in de zone 2 woningen boven, naast en onder de woning of 1 woning diagonaal (zie afbeelding).

Verder wordt kamerverhuur niet toegestaan als er op het perceel niet genoeg ruimte is om fietsen en afvalcontainers te stallen. Deze voorwaarden en andere voorwaarden staan in de 'Huisvestingsverordening' en de bijbehorende beleidsregels. Deze staan op de website Lokale Regelgeving van Overheid.nl. Gebruik zoekwoord 'Huisvestingsverordening'.

De gemeente controleert ook of alles voldoet aan de brandveiligheidseisen, gebruikseisen, de hinderbepaling en goed verhuurderschap. Bij illegale kamerverhuur kan op grond van de ‘Huisvestingsverordening’ worden beboet.

Bekende panden met kamerverhuur

Bekijk de digitale kaart om te zien of een pand te dicht bij een bij de gemeente bekend kamerverhuurpand of maatschappelijke voorziening staat. Tip: als u een specifiek adres zoekt, kunt u dit adres in de zoekfunctie in de lijst intypen. Of bekijk de actuele adressenlijst met bij de gemeente bekende kamerverhuurpanden. Let op, hier staan de maatschappelijke voorzieningen niet op.

Woningen waar 3 of meer personen op kamers wonen en die niet op deze lijst staan, worden ten onrechte als kamerverhuurpand gebruikt. U kunt dit online melden bij de gemeente.

Wijzigen en intrekken omzettingsvergunning

Een nieuwe eigenaar moet de wijziging binnen 2 maanden melden met het formulier Melding eigendomswisseling. Gebeurt dit te laat, dan kan college de omzettingsvergunning intrekken. Stopt u met kamerverhuur, gebruik dan het formulier Intrekken omzettingsvergunning.

Wijzigt het aantal huurders, dan hoeft u geen gewijzigde omzettingsvergunning aan te vragen. Wellicht is er wel een omgevingsvergunning nodig zodra het aantal huurders meer dan 5 wordt.

Hou hier rekening mee

Mogelijk zijn er nog andere vergunningen nodig:

Belangrijk:

Komt u er na het lezen van deze informatie niet uit, vul dan het contactformulier in. Een medewerker van team Vergunningen neemt dan binnen 5 werkdagen contact met u op.

Vanwege het grote kamertekort stimuleert de gemeente Tilburg hospitaverhuur. Dit is een huurvorm waarbij een verhuurder een deel van zijn woning verhuurt waarin hij zelf het hoofdverblijf heeft. Bij hospitaverhuur woont de huurder onzelfstandig en huurt hij 1 of meer ruimtes (kamers) in de woning. Onzelfstandig wonen wil zeggen dat de hospita en de huurder samen gemeenschappelijke voorzieningen delen, zoals de keuken, het toilet en de bad/doucheruimte. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op de website van de Rijksoverheid over hospitaverhuur.

Heeft u interesse om host te worden en tijdelijk een kamer te verhuren? Dan kunt u terecht bij Hospi Housing. Hospi Housing is een platform dat vraag en aanbod koppelt en verhuurders begeleidt bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis. Hospi Housing heeft een groot netwerk van hosts, gastgezinnen en kamerzoekers en aanmelden is gratis.