U bevindt zich op:Inwoners /Paspoort, rijbewijs, uittreksels / Paspoort

Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Een (nieuw) paspoort aanvragen kan alleen op afspraak.
Afspraak maken

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

  • alle geldige of verlopen paspoorten en identiteitsbewijzen die u heeft
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen

Voor kinderen onder de 18 jaar: een (kopie) van het legitimatiebewijs en de toestemming van allebei de ouders. Of van degene die het gezag over het kind heeft. Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf,166KB) downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Breda. Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.

Kosten paspoort

Overzicht kosten paspoort 2018
ProductTariefGeldigheid
Paspoort vanaf 18 jaar€ 65,3010 jaar
Paspoort t/m 17 jaar€ 52,005 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag€ 47,55-
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen€ 52,00max. 5 jaar
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34)€ 65,3010 jaar

Wij geven de voorkeur aan betalen met pinpas in de stadswinkel.

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 15:00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 1 uur na openingstijd voor u klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u zo snel mogelijk een vermissingsverklaring online. Dit kan ook op afspraak aan de balie bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen voor een nieuw paspoort kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee. Of informeer bij de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neemt u hetzelfde mee als bij de aanvraag voor een Nederlands paspoort. Daarnaast hebben we uw geldige verblijfsvergunning nodig. Bel 14 013 voor een afspraak in Stadswinkel Centrum.

U kunt een vreemdelingenpaspoort krijgen als u vreemdeling bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen in uw eigen land. Een vluchtelingenpaspoort is een paspoort speciaal voor vluchtelingen. U hebt hier recht op als u een asielstatus hebt, of een verblijfsvergunning type III of IV. Dit paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit hebt.