Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Let op: Door drukte duurt het 1-2 weken voor u een paspoort kunt aanvragen. 

Een (nieuw) paspoort aanvragen kan alleen op afspraak.
Afspraak maken

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

  • alle geldige of verlopen paspoorten en identiteitsbewijzen die u heeft
  • 1 goed lijkende pasfoto in kleur van max. 6 maanden oud, die voldoet aan de pasfoto-eisen

Voor kinderen onder de 18 jaar: een (kopie) van het legitimatiebewijs en de toestemming van allebei de ouders. Of van degene die het gezag over het kind heeft. U kunt het toestemmingsformulier downloaden of aan de balie invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Breda. Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.

Het nieuwe paspoort ligt na 5 werkdagen klaar bij de afhaalbalie. Het wordt 3 maanden bewaard.

Kosten paspoort

Overzicht kosten paspoort 2022
ProductTariefGeldigheid
Paspoort vanaf 18 jaar€ 75,8010 jaar
Paspoort t/m 17 jaar€ 57,305 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag€ 51,60nvt
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen€ 57,30max. 5 jaar
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34)€ 75,8010 jaar

Wij geven de voorkeur aan betalen met pinpas in de stadswinkel.

Video: uitleg over paspoorten

Heeft u een paspoort nodig? Omdat uw paspoort is verlopen of omdat u er nog geen hebt en buiten Europa gaat reizen? Maak dan een afspraak bij de stadswinkel. Dat kan heel gemakkelijk via tilburg.nl. Neem een recente pasfoto mee van uzelf die aan alle eisen voldoet. Neem ook al uw geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten mee. Vergeet ook niet om uw pinpas mee te nemen. Een nieuw paspoort kost €75,80. Uw paspoort is dan 10 jaar geldig. Jonger dan 18 jaar? Dan is voor de aanvraag een toestemmingsformulier nodig. Het toestemmingsformulier moet door alle ouders of gezaghouders zijn ondertekend. Dit formulier staat op tilburg.nl. Om de handtekening te kunnen controleren moet u een kopie van de identiteitsbewijzen van alle ouders of gezaghouders mee nemen naar de afspraak. Dit paspoort is 5 jaar geldig, in plaats van 10. De kosten zijn in dit geval €57,30. Uw paspoort kunt u na 5 werkdagen zonder afspraak op halen bij de stadswinkel waar u dit hebt aangevraagd. Heeft u sneller een paspoort nodig? Geef dan aan dat u uw paspoort met spoed wil aanvragen. Dit kost €51,60 extra, maar dan duurt het maximaal 2 werkdagen.

Spoedaanvraag

  • Paspoort snel nodig? Maak dan direct een afspraak in stadswinkel Centrum, Noord of Reeshof. Let op! In Udenhout kunt u een spoedaanvraag niet de volgende dag ophalen.
  • Als u het paspoort voor 15:00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 1 uur na openingstijd voor u klaar.
  • Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.
  • Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente.
  • Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u met uw DigiD zo snel mogelijk een vermissingsverklaring online in. Dit kan ook op afspraak aan de balie bij de gemeente. Voor een paspoort van een kind kan het alleen online als het kind een eigen DigiD heeft. Let op: er is een ander formulier voor uw IND-pas of verblijfsdocument.

De normale levertijd van 5 werkdagen voor een nieuw paspoort kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is het paspoort in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

U kunt uw paspoort helaas niet terugkrijgen als iemand het vindt en bij gemeente of politie afgeeft. Vanwege de veiligheid is het niet meer geldig.

Identiteitsfraude

Heeft u te maken met identiteitsfraude? Meld dit dan direct bij de gemeente. Bel 14 013 voor een afspraak bij een stadswinkel. Geef ook aan of u meteen een nieuw legitimatiebewijs aan moet vragen. Wij melden fraudezaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder kan dit problemen geven bij de douane. Vaak kan dan een uittreksel met gezagsverklaring uitkomst bieden. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee. Of informeer bij de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neemt u hetzelfde mee als bij de aanvraag voor een Nederlands paspoort. Daarnaast hebben we uw geldige verblijfsvergunning nodig. Maak een afspraak in Stadswinkel Centrum.

U kunt een vreemdelingenpaspoort krijgen als u vreemdeling bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen in uw eigen land. Een vluchtelingenpaspoort is een paspoort speciaal voor vluchtelingen. U hebt hier recht op als u een asielstatus hebt, of een verblijfsvergunning type III of IV. Dit paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit hebt.