logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag.
Vraag op tijd aan: Door drukte duurt het een paar weken voor u een paspoort kunt aanvragen.

Meenemen naar uw afspraak:

Let op! Zonder de juiste papieren kunt u geen paspoort aanvragen.

Extra bij kinderen onder de 18 jaar:

Het nieuwe paspoort ligt na 5 werkdagen maximaal 3 maanden voor u klaar (bij dezelfde stadwinkel).

Afspraak maken voor paspoort

Een (nieuw) paspoort aanvragen kan alleen op afspraak

AFSPRAAK MAKEN

Kosten paspoort

ProductTariefGeldigheid
Paspoort vanaf 18 jaar€ 83,8510 jaar
Paspoort t/m 17 jaar€ 63,405 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag€ 57,05nvt
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen€ 63,40max. 5 jaar
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34)€ 83,8510 jaar
Overzicht kosten paspoort 2024

Wij geven de voorkeur aan contactloos betalen of met pinpas.

2024: Piekdrukte voor paspoorten en ID-kaarten

Let op: In 2024 hebben veel meer mensen dan normaal een nieuw paspoort nodig. Wachttijden kunnen daardoor oplopen, zeker in de periode vóór de zomervakantie. Maak dus ruim op tijd een afspraak!

Paspoorten en identiteitskaarten zijn sinds 2014 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Veel mensen hebben toen hun verlenging doorgeschoven naar 2014, zodat hun nieuwe document langer geldig zou zijn. Bovendien hoefde men vanaf dat moment pas na 10 jaar terug te komen voor een nieuw document, in plaats van na 5 jaar. Hierdoor was de vraag naar nieuwe paspoorten en identiteitskaarten de afgelopen vijf jaar erg laag.

De gemeente speelt in op de drukte met extra medewerkers en ruimere openingstijden. Zelf kunt u de drukte omzeilen door zeker een maand voor uw paspoort verloopt al een afspraak te maken. Zeker als u het nodig heeft voor bijvoorbeeld een vakantie.

  • Paspoort snel nodig? U kunt voor een spoedafspraak terecht bij stadswinkel Centrum, Noord of Reeshof. 
  • Als u het paspoort voor 15:00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag 1 uur na opening voor u klaar (centrum Tilburg 2 uur).
  • Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.
  • Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente.
  • Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u met uw DigiD zo snel mogelijk een vermissingsverklaring online in. Dit kan ook op afspraak aan de balie bij de gemeente. Voor een paspoort van een kind kan het alleen online als het kind een eigen DigiD heeft. Let op: er is een ander formulier voor uw IND-pas of verblijfsdocument.

De normale levertijd van 5 werkdagen voor een nieuw paspoort kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is het paspoort in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

U kunt uw paspoort helaas niet terugkrijgen als iemand het vindt en bij gemeente of politie afgeeft. Vanwege de veiligheid is het niet meer geldig.

Identiteitsfraude

Heeft u te maken met identiteitsfraude? Meld dit dan direct bij de gemeente. Bel 14 013 voor een afspraak bij een stadswinkel. Geef ook aan of u meteen een nieuw legitimatiebewijs aan moet vragen. Wij melden fraudezaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder kan dit problemen geven bij de douane. U kunt een toestemmingsformulier en een uittreksel met gezagsverklaring nodig hebben. Dit uittreksel is standaard internationaal. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee. Of informeer bij de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neemt u hetzelfde mee als bij de aanvraag voor een Nederlands paspoort. Daarnaast hebben we uw geldige verblijfsvergunning nodig. Maak een afspraak in Stadswinkel Centrum.

U kunt een vreemdelingenpaspoort krijgen als u vreemdeling bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen in uw eigen land. Een vluchtelingenpaspoort is een paspoort speciaal voor vluchtelingen. U hebt hier recht op als u een asielstatus hebt, of een verblijfsvergunning type III of IV. Dit paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit hebt.

In een paspoort staat het geslacht aangegeven dat op uw geboorteakte staat. Bent u non-binair en wilt u dit laten wijzigen? Dan kunt u een verzoek doen bij de rechtbank. U hebt een advocaat nodig bij deze procedure. Op de pagina Wijzigen geslachtsregistratie leest u hier meer over.

Voor een persoonlijk advies stuurt u ons een e-mail met het telefoonnummer waarop wij u kunnen bereiken. Of bel 14 013.

Websites