logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Leerplicht en spijbelen

Een kind mag vanaf 4 jaar naar school; 99% van de kinderen doet dit ook. Kinderen van 5 tot 18 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten minimaal een diploma halen op mbo 2 of havo niveau. Jongeren van 16 tot en met 18 jaar zijn kwalificatieplichtig

De leerplichtwet moet ervoor zorgen dat alle kinderen naar school gaan. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op het naleven van de Leerplichtwet. Doorstroompunt-regio Midden-Brabant probeert het voortijdig schoolverlaten in de regio te verminderen. 

Leerplicht Doorstroompunt Midden-Brabant

Alle gemeenten in onze regio werken vanuit één werkwijze. Zo krijgt alle jeugd uit de regio dezelfde ondersteuning vanuit leerplicht of het Doorstroompunt.  

Alle informatie op één plek

Ga naar www.leerplichtdoorstroompuntmiddenbrabant.nl voor:

  • informatie over leerplicht of het doorstroompunt
  • het maken van een afspraak met team Leerplicht - DSP Midden-Brabant
  • contactgegevens van leerplichtambtenaren of doorstroomcoaches

Regionale samenwerking

In de regio Midden-Brabant worden de leerplichttaken en de Doorstroompunt-taken uitgevoerd door één team: Leerplicht - Doorstroompunt Midden-Brabant. Het team voert de leerplichttaken uit voor de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Tilburg. De Doorstroompunt-regio bevat naast deze 7 gemeenten ook de gemeente Waalwijk.