Rijbewijs

Een rijbewijs verlengen kan online. Het ligt dan al na 2 werkdagen voor u klaar. Een 1e rijbewijs aanvragen moet in een van de stadswinkels. Bij een balieafspraak heeft u het rijbewijs na 5 werkdagen. Aanvragen én ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Online verlengen

Staat u ingeschreven in de gemeente Tilburg en hebt u een Nederlands rijbewijs? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden ook online de verlenging of categorie-uitbreiding van uw rijbewijs aanvragen. Het nieuwe rijbewijs ligt dan 2 werkdagen na uw aanvraag voor u klaar. Let bij het ophalen wel op de openingstijden van de stadswinkel van uw keuze. 

In 3 stappen:

 1. Maak een pasfoto in een fotocabine of bij een RDW-erkende fotograaf.
 2. Ga naar de website van de RDW en vraag het rijbewijs aan met de DigiD-app met ID-check.
 3. Haal uw nieuwe rijbewijs op bij de door u gekozen stadswinkel. Een afspraak is niet nodig.

Aanvragen aan de balie

Neem het volgende mee naar de balie als u het rijbewijs op afspraak komt aanvragen:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • 1 goed lijkende pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisen
 • uw huidige rijbewijs
 • onder 18 jaar: de begeleiderspas moet geregistreerd zijn (niet voor een bromfietsrijbewijs)

Het nieuwe rijbewijs ligt na 5 werkdagen bij dezelfde stadwinkel voor u klaar. Een afspraak is niet nodig.

Rijbewijs aanvragen

Rijbewijs aanvragen op afspraak aan de balie.

AFSPRAAK MAKEN

Kosten rijbewijs

Overzicht kosten rijbewijs 2024
Product Tarief
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten bij spoedaanvraag € 39,65
Gezondheidsverklaring (via CBR) € 44,50

Wij geven de voorkeur aan betalen met pinpas in de stadswinkels.

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in. Dan kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie activeren. Dit is niet verplicht. Geen brief ontvangen? U kunt binnen 6 weken bij DigiD.nl een nieuwe aanvragen.

 • Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag in stadswinkel Centrum, Noord of Reeshof. Let op! In Udenhout kunt u een spoedaanvraag niet de volgende dag ophalen.
 • Als u het rijbewijs voor 14:30 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 1 uur na openingstijd voor u klaar.
 • U betaalt extra kosten.
 • Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel 14 013 om te overleggen met de gemeente.

Kom op afspraak naar de gemeente voor een nieuw rijbewijs. Maak ook zo snel mogelijk bij de RDW online een melding van vermissing.om identiteitsfraude te voorkomen. U logt in met DigiD.

 • De levertijd kan in deze situatie langer dan 5 werkdagen zijn.
 • Aangifte bij de politie is enkel nodig als uw rijbewijs in het buitenland is verdwenen. Uw reisverzekering vraagt hier om.
 • Een teruggevonden rijbewijs kan alleen weer gebruikt worden als er geen vermissingsverklaring is getekend en nog geen nieuw rijbewijs is aangevraagd. Dit is op eigen risico. Er kan identiteitsfraude mee zijn gepleegd.

Medische indicatie

Uw nieuwe rijbewijs heeft bij een medische indicatie dezelfde geldigheid als uw verloren of gestolen rijbewijs. Was uw rijbewijs bijna verlopen, dan kunt u overwegen om eerst een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) procedure te starten. Het nieuwe rijbewijs heeft dan de normale geldigheidsduur.

Identiteitsfraude

Heeft u te maken met identiteitsfraude? Dan kunt u op de website van het RDW uw rijbewijs ongeldig verklaren. Geef dit ook door bij uw afspraak bij de gemeente voor een nieuw rijbewijs. Wij melden fraudezaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een Gezondheidsverklaring kunt u niet bij de gemeente kopen. U vraagt deze online met DigiD aan via de website van het CBR. Het CBR heeft momenteel achterstand met het verwerken van de gezondheidsverklaringen. Het kan lang duren voor u de reactie ontvangt en het rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Vraag de verklaring dus 4 maanden vooraf aan!

U kunt de verklaring tegen meerkosten ook op papier aanvragen via de website van het CBR of telefonisch, 088 227 7700. Kunt u het niet online of telefonisch regelen? Ga dan naar het CBR in Eindhoven toe (Hoevenseweg 20, ma t/m vr 8:30 - 16:30 uur). Betaling is alleen mogelijk per pin.

Een Gezondheidsverklaring heeft u in de volgende gevallen nodig:

 • bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool
 • als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag
 • om medische redenen (bv chronische ziekte)
 • bij een groot rijbewijs (categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE), ook bij verlenging
 • bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt. Let op! Wegens drukte bij het CBR adviseren ze om dit al 6 maanden voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs te doen.
 • u een medische beperking hebt.
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Let op: een medische keuring kost geld. Kijk voor de kosten op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. U start de keuring met het invullen van de Gezondheidsverklaring op de website van het CBR.

Kijk voor informatie over tijdelijk doorrijden met een verlopen rijbewijs op de pagina van de Rijksoverheid over het verlengen van uw rijbewijs.

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

 • u bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag
 • u bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd
 • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)  
 • bij een verplichting tot medische keuring i.v.m. ziekte: afhankelijk van keuring

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Lees hierover eerst alle informatie op de website van de RDW.

Links