Starterslening

In de huidige woningmarkt is het voor starters moeilijk om een woning te kopen. Met de Starterslening kunnen mensen de eerste stap op de koopmarkt toch maken. De lening is een aanvullende tweede hypotheek. Het bedrag kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximaal mogelijke hypotheek voor de koper.

De hoge huizenprijzen maken het voor starters knap lastig om hun eerste huis te kopen. De Starterslening kan daarom een uitkomst zijn. Via deze aanvullende tweede hypotheek kunnen kopers maximaal 30.000 euro lenen. Dit kan het verschil overbruggen tussen de prijs van een woning en de maximaal mogelijke hypotheek voor de koper.

Dicht bij de stad

Pleun Hoofs kocht met deze lening een jaren 30 huis in de Houtstraat. De scrum master van MAGNEDS woont er nu bijna vier maanden. “Ik ben er blij mee, het voelt al helemaal als mijn eigen plekje.” Pleun kreeg de sleutel van het huis eind september. “Voordat ik erin ging, is er nog behoorlijk geklust. Het is nu helemaal ingericht naar mijn smaak en mijn wensen. Ik ben er heel tevreden mee. Ik wilde een huis dicht bij de stad en ook een beetje in de buurt van mijn ouders en mijn zus. Dat is met dit adres prima gelukt. Met de fiets ben ik binnen 10 minuten bij ze. Dat is in deze coronatijd ook wel fijn. Kunnen we goed contact houden.”

Concreet

Voordat Pleun het huis in de Houtstraat kocht, had ze al behoorlijk wat huizen bekeken. “Meer dan 10, denk ik. Ik was me vooral een beetje aan het oriënteren. Mijn moeder wees me op de mogelijkheden van de Starterslening. Ik ben er toen over gaan lezen en heb het ook overlegd met mijn hypotheekadviseur. Toen bleek dat ik voor de lening in aanmerking kwam en dat ik met die lening ook echt een huis zou kunnen kopen, werd alles concreter. Toen ben ik fanatiek gaan zoeken. Met als resultaat het fijne huis waar ik nu woon.”

Zonde van het geld

Pleun vindt de informatie die op tilburg.nl over de Starterslening staat, heel duidelijk. “Ik heb er wel met mijn moeder over gesproken en ook met de hypotheekadviseur. Maar eigenlijk was het me vooraf al wel duidelijk wat de mogelijkheden waren en aan welke voorwaarden ik moest voldoen om er voor in aanmerking te komen. Tot ik hier kwam wonen, huurde ik. Het huurbedrag dat ik op het laatst betaalde was rond de 1200 euro. Dat vond ik toch zonde van het geld worden. Nu zit ik op 660 euro bruto aan hypotheek. Het mooie van de Starterslening is ook dat ik die pas over drie jaar hoef terug te gaan betalen. Ik denk dat ik dan rond de 700 euro per maand kom. Toch een behoorlijk verschil met dat huurbedrag.”

Meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden lees je op deze pagina.

Wat u moet weten

Of u en uw eventuele partner in aanmerking komen voor een Starterslening hangt af van de koopprijs van de woning en uw inkomen. U kunt online een proefberekening maken op de website van SVn. Controleer ook of u beiden aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden Starterslening

Deze voorwaarden gelden zowel voor u als uw eventuele partner

Aanvragen starterslening

Voor meer informatie over de Starterslening of het aanvragen van de Starterslening stuurt u een e-mail naar starterslening@tilburg.nl. Of overleg de mogelijkheden met uw hypotheekverstrekker.

Kosten Starterslening

De aanvraag van een toewijzingsbrief zelf kost niets. Gaat u gebruik maken van de Starterslening, hou dan rekening met de volgende bijkomende kosten:

Nieuw huis verduurzamen

Gaat u uw nieuwe woning ook verbouwen? Dan is dit hét moment om het huis (in stapjes) te verduurzamen. Hiermee verlaagt u uw energielasten en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Kijk voor de mogelijkheden, zoals energieadvies of interessante acties op www.duurzamertilburg.nl.

Wet- en regelgeving

De verordening starterslening staat op de website Lokale Regelgeving van Overheid.nl. Gebruik zoekwoord 'verordening starterslening'.

Website