Starterslening

In de huidige woningmarkt is het voor starters moeilijk om een woning te kopen. Met de Starterslening kunnen mensen de eerste stap op de koopmarkt toch maken. De lening is een aanvullende tweede hypotheek. Het bedrag kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximaal mogelijke hypotheek voor de koper.

Starterslening maakte eigen stekkie mogelijk voor Pleun!

De hoge huizenprijzen maken het voor starters knap lastig om hun eerste huis te kopen. De Starterslening kan daarom een uitkomst zijn. Via deze aanvullende tweede hypotheek kunnen kopers maximaal 30.000 euro lenen. Dit kan het verschil overbruggen tussen de prijs van een woning en de maximaal mogelijke hypotheek voor de koper.

Dicht bij de stad

Pleun Hoofs kocht met deze lening een jaren 30 huis in de Houtstraat. De scrum master van MAGNEDS woont er nu bijna vier maanden. “Ik ben er blij mee, het voelt al helemaal als mijn eigen plekje.” Pleun kreeg de sleutel van het huis eind september. “Voordat ik erin ging, is er nog behoorlijk geklust. Het is nu helemaal ingericht naar mijn smaak en mijn wensen. Ik ben er heel tevreden mee. Ik wilde een huis dicht bij de stad en ook een beetje in de buurt van mijn ouders en mijn zus. Dat is met dit adres prima gelukt. Met de fiets ben ik binnen 10 minuten bij ze. Dat is in deze coronatijd ook wel fijn. Kunnen we goed contact houden.”

Concreet

Voordat Pleun het huis in de Houtstraat kocht, had ze al behoorlijk wat huizen bekeken. “Meer dan 10, denk ik. Ik was me vooral een beetje aan het oriënteren. Mijn moeder wees me op de mogelijkheden van de Starterslening. Ik ben er toen over gaan lezen en heb het ook overlegd met mijn hypotheekadviseur. Toen bleek dat ik voor de lening in aanmerking kwam en dat ik met die lening ook echt een huis zou kunnen kopen, werd alles concreter. Toen ben ik fanatiek gaan zoeken. Met als resultaat het fijne huis waar ik nu woon.”

Zonde van het geld

Pleun vindt de informatie die op tilburg.nl over de Starterslening staat, heel duidelijk. “Ik heb er wel met mijn moeder over gesproken en ook met de hypotheekadviseur. Maar eigenlijk was het me vooraf al wel duidelijk wat de mogelijkheden waren en aan welke voorwaarden ik moest voldoen om er voor in aanmerking te komen. Tot ik hier kwam wonen, huurde ik. Het huurbedrag dat ik op het laatst betaalde was rond de 1200 euro. Dat vond ik toch zonde van het geld worden. Nu zit ik op 660 euro bruto aan hypotheek. Het mooie van de Starterslening is ook dat ik die pas over drie jaar hoef terug te gaan betalen. Ik denk dat ik dan rond de 700 euro per maand kom. Toch een behoorlijk verschil met dat huurbedrag.”

Meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden lees je op deze pagina.

Wat u moet weten

 • De Starterslening wordt verstrekt als de hypotheek bij een reguliere hypotheekverstrekker onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt afgesloten.
 • De Starterslening wordt ook onder Nationale Hypotheek Garantie afgesloten.
 • De Starterslening bestaat uit een annuïteitenlening en een combinatielening met een looptijd van 30 jaar.
 • U start na 3 jaar met aflossen en het betalen van rente.
 • De lening moet altijd afgelost worden.

Of u en uw eventuele partner in aanmerking komen voor een Starterslening hangt af van de koopprijs van de woning en uw inkomen. U kunt online een proefberekening maken op de website van SVn. Controleer ook of u beiden aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden Starterslening

Deze voorwaarden gelden zowel voor u als uw eventuele partner

 • U koopt een woning in de gemeente Tilburg waar u zelf in gaat wonen.
 • U kocht niet eerder een eigen huis en bent 18 jaar of ouder.
 • U woont minimaal één jaar in Tilburg (of uw eventuele partner, als u de aanvraag samen indient).
 • U heeft een ondertekende voorlopige koopovereenkomst.
 • Een woning in de stad mag niet duurder zijn dan € 250.000,=. In de dorpen geldt de NHG-grens als maximale koopprijs (€ 405.000,= in 2023) om ook starters in de dorpen de kans te bieden gebruik te maken van de Starterslening. Dit bedrag mag inclusief verbeter- en/of meerwerkkosten zijn. Let op! Stuur dan van deze werkzaamheden het kostenoverzicht ook mee. Een hypotheek kan niet meer zijn dan 100% van de marktwaarde van de woning (zie taxatierapport). Koopt u uw woning voor de marktwaarde, dan kunt u de kosten voor meerwerk of verbetering dus niet in de hypotheek opnemen, ook niet in de Starterslening. U betaalt die kosten dan zelf.
 • Afsluitkosten, notariskosten en andere bijkomende kosten worden niet meegefinancierd. Alles volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie.
 • De hoogte van de Starterslening is afhankelijk van de financiële situatie van de aanvrager en is maximaal 20% van de verwervingskosten met een maximum van € 30.000,=. Voor nul-op-de-meter woningen (NOM) met NOM-keur of energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar is de Starterslening maximaal € 37.000,=.
 • De starterslening is beschikbaar zolang budget beschikbaar is. Wanneer het budget (€7.200.000,-, bijna 250 leningen) op is, dan stopt de regeling. Momenteel is nog ruim voldoende budget beschikbaar.

Aanvragen Starterslening

Vraag eerst met het online formulier Starterslening bij de gemeente een toekenningsbrief aan. Daarmee kunt u bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de aanvraag voor de lening indienen. Bij uw aanvraag moet u ook de voorlopige koopovereenkomst toevoegen.

Vervolg

 • U ontvangt van de gemeente per e-mail een toewijzingsbrief, waarin staat dat u voldoet aan de voorwaarden voor de lening. Wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden ontvangt u een afwijzing.
 • De lening vraagt u rechtstreeks aan bij SVn. Uitleg hierover staat in de brief. Let op dat u alle benodigde documenten meestuurt, ook de toewijzingsbrief van de gemeente.
 • SVn voert een financiële toets uit.
 • Na de toets ontvangt u van SVn het definitieve besluit met het toegekende bedrag, de te betalen rente en het maandbedrag dat u na 3 jaar af gaat lossen.

Kosten Starterslening

De aanvraag van een toewijzingsbrief zelf kost niets. Gaat u gebruik maken van de Starterslening, hou dan rekening met de volgende bijkomende kosten:

 • Afsluitkosten SVn € 750,=
 • Borgtochtprovisie NHG (www.nhg.nl), 0,7% over de hoofdsom
 • Kosten bij een eventuele hertoets voor verlenging van de aflossingsvrije periode € 155,=

Meer informatie

Voor meer informatie over de Starterslening stuurt u een e-mail naar starterslening@tilburg.nl. Of overleg de mogelijkheden met uw hypotheekverstrekker.

Nieuw huis verduurzamen

Gaat u uw nieuwe woning ook verbouwen? Dan is dit hét moment om het huis (in stapjes) te verduurzamen. Hiermee verlaagt u uw energielasten en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Kijk voor de mogelijkheden, zoals energieadvies of interessante acties op www.duurzamertilburg.nl.

Wet- en regelgeving

De verordening starterslening staat op de website Lokale Regelgeving van Overheid.nl. Gebruik zoekwoord 'verordening starterslening'.