logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Hondenbelasting

De hondenbelasting dekt de kosten van bijvoorbeeld de aanleg en onderhoud van losloopzones, uitlaatstroken, hondentoiletten, dierenopvang, handhaving en controles door de reinigingspolitie. 

Hond aanmelden

Nieuwe hond? Meld het!

HOND AANMELDEN

Aanmelden hondenbelasting

U bent verplicht een hond binnen 14 dagen na aanschaf aan te melden. Dit moet degene doen die ook de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt. De aanslagen moeten namelijk gecombineerd worden. Na aanmelding ontvangt u een aanslag hondenbelasting. Dit kan een paar maanden duren.

TariefsoortPrijs
1 hond€ 128,76
2 honden€ 311,37
Voor elke volgende hond betaalt u€ 216,93
Kenneltarief€ 406,44
Tarieven hondenbelasting 2024

Voorzieningenkaart bekijken

Voorzieningen voor honden

BEKIJK DE KAART

Voorzieningen voor honden in Tilburg

Op de kaart ziet u alle losloopzones, hondenpoepemmers en uitlaatstroken in de gemeente Tilburg (de losloopzones zijn rood op de kaart, de uitlaatstroken paars).

Onlangs zijn in de Oude Warande en bij het Oude Reuselpad twee nieuwe losloopzones aangelegd. Die zones zijn te bekijken of te downloaden via onderstaande kaart. Binnenkort worden deze ook toegevoegd aan de complete kaart.

Afmelden hondenbelasting

Heeft u geen hond meer, geef dit dan direct door. Dit doet degene die ook de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt. U hoeft dan niet meer te betalen voor de resterende hele maanden van het jaar. 

U kunt in maandelijkse termijnen met een automatische incasso de aanslag betalen of u maakt het bedrag in 2 keer over. De aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt u eind februari. Heeft u een account op MijnOverheid, dan krijgt u deze digitaal. U kunt de aanslag ook online inzien via Mijn gemeente.

Er geldt vrijstelling voor politiehonden, honden in een asiel, jonge honden tot 3 maanden bij hun moeder en assistentiehonden (professioneel opgeleid met certificaat/diploma of in opleiding). Meld dit per e-mail aan belastingen@tilburg.nl.

Heeft u ook gedacht aan