logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

In de week van 8 t/m 14 zijn op verschillende plekken in de gemeente extra schoonmaakwerkzaamheden gedaan. Om precies te zijn op het Buurmalsenplein in de Reeshof, delen van de Besterd, Korvel, het Wagnerplein en het centrum. In onderstaande video ziet u hoe dat in zijn werk ging.

Zonder hulp zijn we natuurlijk nergens. Een grote dank aan de leerlingen van Basisschool de Fonkel, die na een gastles over zwerfafval door partner @Vebego enthousiast aan de slag gingen in de buurt van het Buurmalsenplein. Dit alles in de hoop dat we hiermee bewoners en bezoekers positief inspireren om het schoon te houden: Tilburg Schoon, dat doen we gewoon.

Who you gonna call: gumbuster!

Tijdens de schoonmaak hebben onze partners Vebego en GroenXtra verschillende apparaten gebruikt: een peukenstofzuiger, een 'gumbuster' voor het verwijderen van kauwgom, en een hogedrukreiniger om bijvoorbeeld bankjes of de plekken rond afvalcontainers schoon te maken. Peuken en kauwgom zijn echt een probleem, vooral bij winkelcentra en in het centrum. Als het niet wordt opgeruimd, kan een peuk 2-12 jaar blijven liggen, en kauwgom zelfs meer dan 20 jaar. Het probleem is morgen niet opgelost, maar we blijven schoonmaken en er aandacht voor vragen. Samen steken we de handen uit de mouwen voor een schone stad.

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag dan online afvalgrijpers en/of gele zakken aan

Maakt u geen gebruik meer van uw zwerfavalgrijper, geef dit dan online door. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Ophalen van gele afvalzakken

Een volle gele afvalzak kan gemeld worden via de Fixi app of telefonisch via 14 013. De gele vuilniszak wordt dan uiterlijk de volgende werkdag opgehaald. Zorg er voor dat de zak op een herkenbare plek staat, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal (inclusief nummer en adres).  

Wilt u een steentje bijdragen aan een schone en fijne buurt? Help dan mee door een containerparkje te adopteren. Als containeradoptant houdt u samen met de gemeente de omgeving van de container schoon. U doet dit wanneer het u uitkomt. U komt buiten, maakt een praatje met buurtgenoten en doet af en toe wat licht werk.  

De gemeente doet veel om de stad en de dorpen schoon te houden. We legen de containers, ruimen (zwerf)afval op en controleren op het juist sorteren van afval. Maar Tilburg schoon houden kunnen we niet alleen. We hebben betrokken inwoners zoals u nodig. 

Wat doet een containeradoptant precies?

  • Afval dat klem zit in de container duwt u erin via de klep. Lukt het niet om het afval dat klem zit te verwijderen of heeft de container een storing? Dan meldt u dit bij de gemeente
  • Als u een melding maakt over (de omgeving van) uw adoptiecontainer, behandelt de gemeente deze met voorrang
  • Kunt u afval naast de container niet zelf opruimen? Dan meldt u dit bij de gemeente
  • Als u wilt, kunt u zwerfafval bij de container opvegen, in een vuilniszak doen en weggooien in de juiste container. Of u maakt een melding en de vuilniszak wordt uiterlijk de volgende werkdag opgehaald 

Meer informatie over bijvoorbeeld het maken van een melding ontvangt u na inschrijving als containeradoptant. 

Wat krijgt een containeradoptant van de gemeente?

  • Een schoonmaakpakket met: een afvalgrijper, een bezem, werkhandschoenen, vuilniszakken en stoffer en blik
  • De nieuwsbrief voor ambassadeurs van Tilburg Schoon
  • Uitnodigingen voor leerzame en gezellige bijeenkomsten voor ambassadeurs van Tilburg Schoon. 

Meer informatie (bijvoorbeeld over het maken van een melding) krijgt u na aanmelding als containeradoptant.  

Meer weten of direct aanmelden?

Heeft u vragen over het adopteren van een container? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Of meldt u direct aan als containeradoptant via het aanmeldformulier via onderstaande link. 

Na aanmelding ontvangt u binnen een week een reactie van de gemeente met meer informatie over het adopteren van de container.

Cora Geerings ging u al voor 

Cora adopteerde een containerparkje aan de Caspar Houbenstraat. Spullen die naast de container staan, neemt ze zelf mee als ze nog goed zijn. Of ze maakt een Fixi-melding, zodat de gemeente ze ophaalt. Ook veegt Cora het containerpark af en toe netjes schoon. "Ik kan zo blij zijn als het er weer netjes bij staat. Het geeft mij veel plezier en aanspraak. Ik kan het van harte aanraden."

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, gaat de gemeente met hen in gesprek. We organiseren hiervoor jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Interesse? Meld je aan via schoon@tilburg.nl. Ook met goede ideeën over het voorkomen van zwerfafval kun je hier terecht. Meer weten over hoe de gemeente samenwerkt met Tilburgers om de stad schoon te houden? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Resultaten vragenlijst ‘app gebruik onder vrijwilligers’

In oktober 2021 heeft de gemeente een vragenlijst uitgestuurd naar alle ambassadeurs van Tilburg Schoon. Maar liefst 1.157 vrijwilligers vulden de vragenlijst in.

Een schone stad is mede afhankelijk van vrijwilligers zoals u, die zich inzetten voor het ophalen van het zwerfafval in Tilburg. We vinden het belangrijk dat we u en mogelijk nieuwe vrijwilligers goed ondersteunen. Daarom stelden wij in december een aantal vragen over het verzamelen van zwerfafval. De resultaten leest u in het rapport dat u hieronder kunt bekijken of kunt downloaden.

Wekelijks rapen vanwege het milieu 

We schreven 4.2831 e-mailadressen aan en 1.564 mensen (37%) vulden de vragenlijst in. Geweldig dat vrijwilligers geregeld in actie komen: bijna de helft van de vrijwilligers raapt wekelijks. De belangrijkste reden om zwerfafval te rapen is het milieu (duurzaamheid): tweederde van alle vrijwilligers noemt dit als motivatie. Een derde is graag actief bezig in de buitenlucht (gezondheid).

Waardering

Veel vrijwilligers voelen zich gewaardeerd door de gemeente Tilburg, maar een derde van de vrijwilligers mist die waardering. Tilburg Schoon speelt daarop in met (informatieve) bijeenkomsten en bedankjes op maat. Uw ideeën daarover zijn van harte welkom. Wilt u iemand voordragen voor een bedankje, mail naar schoon@tilburg.nl.  

Nieuwsbrief

Het blijkt dat 15% van de mensen die de vragenlijst invulden, de nieuwsbrief niet kennen of krijgen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan altijd via het formulier op deze pagina, waar u gratis uw materialen aanvraagt. Ook gaan we de nieuwsbrief vanaf nu op Facebook Tilburg Schoon publiceren om meer vrijwilligers te bereiken.

De inzet van apps wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Met de gegevens krijg je inzicht in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd.

Op de website Kenniswijzer Zwerfafval kom je op een productoverzicht van verschillende zwerfafval apps waaronder: Litterati, Helemaal Groen en de schoonmonitor.

Neem ook eens een kijkje op de Tilburgse app: WasteTime (te downloaden in de Appstore).

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

  • NL Doet 15 en 16 maart 
  • Landelijke Opschoondag 23 maart 
  • World CleanupDay 20 september 

Inwoners, gemeente en partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Want een schoon Tilburg is van ons allemaal. Samen ruimden we ook in 2023 zwerfafval op. Zo zijn 4.000 zwerfafvalvrijwilligers actief in Tilburg. Gemiddeld vragen 75 vrijwilligers per maand gratis gele afvalzakken en grijpers aan via deze pagina. In 2023 zijn 10 doneerringen aan afvalbakken geplaatst en 15 ‘clean deals’ gesloten met bedrijven die hun omgeving schoon houden. Tot slot zorgden 2 ‘Bescherm de berm’ borden voor gemiddeld 57 % minder zwerfafval in de berm. 
 

Tilburg heeft 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening. Deze zogenoemde Bigbelly helpt in de strijd tegen zwerfafval: er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. 

Er staan 35 Bigbelly's in het Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Een schone omgeving is een fijne omgeving. Dat geldt ook voor bedrijventerreinen. Daarom is onderhoudsaannemer Dobro in 2023 gestart met de Clean Deal. Met het sluiten van Clean Deals werken bedrijven, de gemeente en andere partijen samen om de bedrijventerreinen schoner te maken. Dat is goed voor de omgeving én voor de bedrijven. Al 18 ondernemers doen mee.

Kijk voor meer informatie op de website cleandeal-tilburg.nl.

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.

Wanneer breekt afval af?

Denk goed na voor je iets op straat gooit: Papier doet er tot een half jaar over om af te breken in de natuur. Een bananenschil is pas na een jaar verdwenen. Bij een sigarettenpeuk duurt het tot 12 jaar voor het is afgebroken, en bij kauwgum minimaal 20 jaar. Een stalen blikje verdwijnt pas na 50 jaar, en een blikje van aluminium vergaat nauwelijks. Ook plastic en glas vergaan niet. Maar plastic verbrokkelt wel en is daarmee gevaarlijk voor dieren en het milieu.