Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat laten weten bij de gemeente waar u dat gaat doen (huwelijksaangifte). 

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

U regelt de melding schriftelijk. Bel 14 013 voor een meldingsformulier. U kunt dan direct een datum, tijdstip en locatie in Tilburg reserveren. Melden kan op zijn vroegst 1 jaar voor uw gewenste datum, en minstens 2 weken er voor.

Maak alvast kennis met onze trouwambtenaren. Er is ook veel te regelen: huwelijkse voorwaarden, de keuze van uw achternaam, het vragen van 2-4 getuigen. De checklist trouwen van de Rijksoverheid geeft een handig overzicht.

Trouwlocaties en kosten

De kosten voor uw huwelijk of partnerschap zijn afhankelijk van de gekozen trouwlocatie. Een trouwboekje kost 20,75 euro.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Om in het buitenland te trouwen, kunt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig hebben. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Trouwen of partnerschap registreren zonder ceremonie kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost € 182,20, zonder trouwboekje. Op maandagen om 09:00 uur en 9:30 uur is het gratis. Hiervoor is een wachtlijst van ongeveer 7 maanden.

Voorwaarden hierbij:

  • alleen bruidspaar en getuigen zijn aanwezig (evt. minderjarige kinderen)
  • duurt slechts 15 minuten
  • geen trouwzaal, maar een spreekkamer in Stadswinkel Centrum, Koningsplein
  • geen ceremonie of toespraken

Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken op elkaar. Er zijn kleine verschillen, bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat. Samen wonen met een samenlevingscontract via de notaris is wel heel anders. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u ook nog trouwen met uw partner? Dan kunt u het partnerschap laten omzetten in een huwelijk. U ondertekent dan een akte van omzetting. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.

Op de website van de Rijksoverheid staat waar u aan moet denken als u in het buitenland gaat trouwen.

Bent u al getrouwd in het buitenland en wilt u uw huwelijk laten registreren bij de gemeente? Maak dan een afspraak inleveren/legaliseren documenten. Als u een bruidspaar bent waarvan 1 persoon buiten de EU woont en niet een Europese nationaliteit heeft, neem dan een ingevulde verklaring mee naar de afspraak, het artikel 2.9 wet BRP huwelijk of BRP Partnerschap

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan kunt u er voor kiezen om de achternaam van uw partner te gebruiken. Dit heet naamgebruik.

Bent u in Tilburg getrouwd? Zo ja, dan kunt u online uw huwelijk- of echtscheidingsakte opvragen. Een internationale versie is ook mogelijk.

Een scheiding regelt u via de rechtbank.