U bevindt zich op:Inwoners /Geboorte, trouwen, overlijden / Trouwen

Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat laten weten aan de gemeente waar u wilt gaan trouwen (voorheen: ondertrouw). Deze melding doet u tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw trouwdatum.

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

U regelt dit schriftelijk. Bel voor een formulier naar 14 013. Ook om een datum, tijdstip en locatie in Tilburg te reserveren, belt u 14 013. 

Maak alvast kennis met onze trouwambtenaren. Er is ook veel te regelen: huwelijkse voorwaarden, de keuze van uw achternaam, een huwelijksakte. De checklist trouwen van de Rijksoverheid geeft een handig overzicht.

Trouwlocaties en kosten

De kosten voor uw huwelijk of partnerschap zijn de kosten voor de gekozen trouwlocatie en het trouwboekje (18,65 euro).

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Om in het buitenland te trouwen, kunt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig hebben. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Huwelijk of partnerschap zonder ceremonie/gratis

Trouwen of partnerschap registreren zonder ceremonie kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost € 81,05 (zonder trouwboekje). Op maandag om 9:00 uur en 9:30 uur is het gratis.

Voorwaarden:

  • alleen bruidspaar en getuigen zijn aanwezig
  • duurt slechts 15 minuten
  • geen trouwzaal, maar spreekkamer in Stadswinkel Centrum
  • geen ceremonie of toespraken

Trouwen in het buitenland

Op de website van de Rijksoverheid staat waar u aan moet denken als u in het buitenland gaat trouwen.

Huwelijksakte

Bent u in Tilburg getrouwd? Zo ja, dan kunt u online uw huwelijk- of echtscheidingsakte opvragen. Een internationale versie is ook mogelijk.

Scheiden

Een scheiding regelt u via de rechtbank. Zo veel mogelijk zelf online regelen via Rechtwijzer.nl scheelt in de kosten. Vul ook de checklist 'Scheiden of uit elkaar' in en bekijk wat u nog meer moet doen, en wat uw rechten zijn.