logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Trouwen in Tilburg

Heeft u plannen om te trouwen? Of om een partnerschap te registreren? Hier vindt u alles over trouwen in de gemeente Tilburg. Goed om te weten: alles op deze pagina over trouwen/huwelijk, geldt ook voor geregistreerd partnerschap.

Trouwen in Tilburg is een 1-2tje

  1. >> Boek de dag:  
    Kies uw trouwdatum en trouwlocatie op tijd om teleurstelling te voorkomen. Dat geldt in Tilburg zeker voor de populaire trouwmaanden mei/juni/september of voor bijzondere data.
  2. >> Regel de melding & kies de trouwambtenaar: 
    Wij bellen u binnen 5 werkdagen na ontvangst van uw boeking. U krijgt dan de meldingsformulieren toegestuurd. Melden doet u bij de gemeente waar u gaat trouwen of registreren en kan vanaf 1 jaar voor de ceremonie, tot ten minste 2 weken er voor. Ook kunt u dan uw voorkeur voor een trouwambtenaar doorgeven.  Onze trouwambtenaren stellen zich graag aan u voor. Bij een gratis huwelijk of huwelijk zonder ceremonie kiest u deze niet zelf.

Kosten en trouwlocaties

De kosten voor de ceremonie verschillen per locatie. Kijk daarvoor bij de trouwlocaties. Een trouwboekje kost 22,20 euro. Voor een wijziging/annulering binnen 4 weken voor de geplande datum rekenen we € 66,35 administratiekosten.

Checklist trouwen

Er is veel te regelen: wel of niet huwelijkse voorwaarden, de keuze van uw achternaam, het vragen van 2-4 getuigen. De checklist trouwen van de Rijksoverheid geeft een handig overzicht.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Om in het buitenland te trouwen, kunt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig hebben. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Trouwen zonder ceremonie (een 'administratief huwelijk') kan op maandag- en vrijdagochtend. Dit kost € 195,25, zonder trouwboekje. Op maandagen om 09:00 uur en 09:30 uur is trouwen gratis. Hiervoor is een wachtlijst van ongeveer 12 maanden.

Voorwaarden hierbij:

  • alleen bruidspaar en getuigen zijn aanwezig (evt. minderjarige kinderen)
  • duurt slechts 15 minuten
  • geen trouwzaal, maar een spreekkamer in de Stadswinkel, Koningsplein 10
  • geen ceremonie of toespraken

Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken op elkaar. Er zijn kleine verschillen, bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat. Samen wonen met een samenlevingscontract via de notaris is wel heel anders. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u ook nog trouwen met uw partner? Dan kunt u het partnerschap laten omzetten in een huwelijk. U ondertekent dan een akte van omzetting. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.

Op de website van de Rijksoverheid staat waar u aan moet denken als u in het buitenland gaat trouwen.

Bent u al getrouwd in het buitenland en wilt u uw huwelijk laten registreren bij de gemeente? Maak dan een afspraak inleveren/legaliseren documenten. Als u een bruidspaar bent waarvan 1 persoon buiten de EU woont en niet een Europese nationaliteit heeft, neem een ingevulde verklaring mee naar de afspraak, het artikel 2.9 wet BRP huwelijk of BRP Partnerschap

Mensen met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland wonen, kunnen in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan kunt u er voor kiezen om de achternaam van uw partner te gebruiken. Dit heet naamgebruik.

Bent u in Tilburg getrouwd? Zo ja, dan kunt u online uw huwelijk- of echtscheidingsakte opvragen. Een internationale versie is ook mogelijk.

Een scheiding regelt u via de rechtbank.

Links