logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Verkiezingen 6 juni 2024 Europees Parlement

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. U mag stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie, 18 jaar of ouder bent en niet bent uitgesloten van het kiesrecht. Uiterlijk 23 mei ontvangt u een stempas.

Uitslagen per stembureau en het Proces verbaal per stembureau voor de verkiezingen Europees Parlement 2024

Op donderdag 6 juni 2024 waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. De uitslagen per stembureau en het Proces verbaal per stembureau vindt u via de link hieronder.

Stemmen

Om te stemmen neemt u uw stempas mee en uw legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit mag maximaal 5 jaar zijn verlopen. Iedereen van 18 jaar en ouder met een Europese nationaliteit mag stemmen. De stempassen zijn voor 23 mei verstuurd. 

Stembureaus

U kunt stemmen waar dat voor u het makkelijkste is. Klik op de kaart met bijna 80 stembureaus. Of bekijk de adressenlijst. Er is altijd een stemlokaal dichtbij. 

De stembureaus zijn open van 07:30 - 21:00 uur. Het stembureau bij Centraal Station opent al om 06:30 uur.

Let op: Helaas is stembureau Tilburg University bij deze verkiezingen niet open.

Dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. 

 • Stuur daarvoor een e-mail met een leesbare foto of scan van uw legitimatiebewijs naar inwoners@tilburg.nl. Of per post: Gemeente Tilburg, team KCC3, Antwoordnummer 300, 5000 WB Tilburg. Uw verzoek moet voor 3 juni 17:00 uur bij de gemeente binnen zijn. We sturen de vervangende stempas aangetekend toe.
 • In de Stadswinkel (Koningsplein 10) kunt u tot uiterlijk 5 juni 12:00 uur persoonlijk nog een vervangende stempas aanvragen. Een afspraak is niet nodig. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Mocht u alsnog uw oude stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen nog met de nieuwe stempas.

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen en mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. 

Iemand machtigen met uw stempas

 • Dit kan alleen als de gemachtigde in dezelfde gemeente als u woont.
 • U vult hiervoor de achterkant van uw stempas in.
 • Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn.
 • De gemachtigde moet ook een eigen identiteitsbewijs laten zien.

Iemand machtigen met een machtigingsformulier

 • Met een schriftelijke volmacht kunt u ook iemand uit een andere gemeente machtigen om voor u te stemmen.
 • Download het volmachtformulier of haal het formulier bij de receptie van de Stadswinkel op Koningsplein, zonder afspraak.
 • U en de gemachtigde vullen het formulier in.
 • Zorg ervoor dat het formulier én uw stempas uiterlijk maandag 3 juni 17:00 uur bij de gemeente binnen zijn. De gemachtigde krijgt dan op tijd het volmachtbewijs toegestuurd waarmee uw stem kan worden uitgebracht
 • De volmacht kan niet meer worden ingetrokken.

Als u zelf in een andere gemeente wilt stemmen, dan heeft u een kiezerspas nodig. Dit kunt u schriftelijk of aan de receptie van de stadswinkel regelen. Op het formulier kiezerspas vindt u alle informatie. We sturen een kiezerspas aangetekend toe.

Regel de kiezerspas vóór 3 juni. Daarna kunt u de kiezerspas nog tot uiterlijk 5 juni 12:00 uur aanvragen in de Stadswinkel (Koningsplein 10) . Neem uw stempas en uw geldige legitimatiebewijs mee.

Blind of slechtziend

Blinden en slechtzienden kunnen gebruik maken van een stemmal en soundbox. Deze vindt u op verschillende locaties en tijden binnen de gemeente:

LocatieWijkTijd
Wijkcentrum HeyhoefReeshof07:30-09:30 uur
Serviceflat de DuynsbergTilburg West10:00-11:30 uur
Studio Noord R-NewtTilburg Noord12:30-14:00 uur
Zorgcentrum TorentjeshoefBerkel-Enschot14:30-16:0 uur
Woonzorgcentrum Joannes ZwijsenOud-Noord17:30-19:00 uur
KoningsvoordeTilburg Zuid19:30-21:00 uur

Een soundbox in het stemhokje leest de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren. Op de website van de Oogvereniging vindt u meer uitleg. Ook de stembureauleden kunnen u uitleg en begeleiding geven als u dit wilt. Of bekijk dit filmpje over stemmen met een stemmal. Zodra de kandidatenlijsten beschikbaar zijn, kunt u deze op deze pagina thuis alvast beluisteren. Woont u niet in Tilburg maar wilt u hier wel komen stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente.

Tolk gebarentaal

Op élk stembureau hangt een QR-code. Wanneer u deze scant, krijgt u een live-verbinding met een gebarentolk. De gebarentolk kan u helpen in de communicatie met de leden van het stembureau. 

Toegankelijkheid

Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk. 

EU-burgers die in Nederland wonen, konden kiezen om in hun woonplaats te stemmen voor het Europees Parlement. Voor half maart ontvingen de EU-ers die in Tilburg wonen hierover een brief met een formulier dat voor 24 april bij de gemeente binnen moest zijn. Zij stemmen vervolgens op een Nederlandse kandidaat en er kan niet meer gestemd worden voor de eigen lidstaat.

Is de keuze voor stemmen in Nederland al vastgelegd bij een eerdere verkiezing voor het Europees Parlement? Dan is die keuze nu nog steeds geldig. Om dit ongedaan te maken, stuurt u een e-mail met een kopie van uw legitimatiebewijs naar inwoners@tilburg.nl.

More information in English: www.government.nl

Stemtaxi

Als u door een handicap of ouderdom niet naar een stembureau kunt gaan, kunt u gebruik maken van de gratis stemtaxi. Zo kan iedereen gebruik maken van het stemrecht. De stemtaxi is vanaf 30 mei te reserveren via 0900-0595.

Helpen op een stembureau

Wilt u werken als stembureaulid bij verkiezingen? Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers, maar we krijgen soms afmeldingen. Bent u flexibel en op het laatste moment nog beschikbaar? Aanmelden kan op deze pagina

Stemmen tellen

Op donderdagavond wordt er op de stembureaus alleen geteld op partijniveau. De locaties Station Tilburg ‘zuidzijde’, Pathé en MFA Het Spoor zijn hiervoor te klein, zij tellen die avond in sportcomplex T-Kwadraat, Olympiaplein 382. Verdere telling op partij- en kandidaatniveau gebeurt centraal op vrijdag 7 juni vanaf 09:00 uur op het gemeentelijk stembureau (sportcomplex T-Kwadraat). Dit is openbaar.

Omdat er in andere Europese landen nog tot en met zondag 9 juni kan worden gestemd, mag de uitslag pas op maandag 10 juni bekend worden gemaakt. 

Meer informatie

Heeft u vragen over de verkiezingen, e-mail dan naar verkiezingen@tilburg.nl.

Links