logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Ja / Ja sticker

Sinds 1 januari 2020 ontvangen inwoners van de gemeente niet langer ongevraagd reclamefolders in de brievenbus. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Met deze maatregel wil de gemeente papierverspilling tegengaan.

Sticker

U kunt zelf kiezen of u reclamefolders wilt ontvangen. Wilt u ze wel ontvangen dan laat u dat de bezorger weten door de Ja/Ja sticker op uw brievenbus te plakken. Huis-aan-huis bladen ontvangt u altijd, tenzij u een Nee/Nee sticker heeft. Bij huis-aan-huis bladen kunt u denken aan het Stadsnieuws, Focus op Reeshof, Reeshof journaal, Wijkkrant Noord, de Schakel etc.

Welke brievenbussticker heeft u nodig?

Wat wilt u krijgen?Sticker
Geen reclamefolders, wel huis-aan-huis bladenNiets doen of u laat uw oude Nee/Ja sticker hangen
Geen reclamefolders, geen huis-aan-huis bladenNee/Nee sticker
Wel reclamefolders en huis-aan-huis bladenJa/Ja sticker

Vraag en antwoord

Hoe ziet de sticker eruit?

De Ja/Ja sticker is zwart met groene letters. Iedere andere sticker die duidelijk aangeeft aan de bezorger of u wel of niet ongeadresseerde reclame wilt ontvangen is ook toegestaan.

Hoe kan ik de sticker krijgen?

U kunt de sticker gratis bij een van de stadswinkels krijgen. Kijk op de pagina stadswinkels voor de openingstijden. Een afspraak is niet nodig. Bij de stadswinkels kunt u ook terecht voor een nee/nee-sticker als u naast reclamefolders óók geen huis-aan-huisbladen wilt.  

Ontvang ik nog wel brieven van de gemeente/overheid als ik geen sticker plak?

Brieven van de gemeente/overheid worden geadresseerd verstuurd. Deze blijft u dus ontvangen, ongeacht welke sticker u kiest (of niet kiest).

Wat zijn ongeadresseerde reclamefolders?

Iedere vorm van drukwerk dat geheel of gedeeltelijk uit reclame bestaat en zonder vermelding van adres wordt verspreid.

Waar kan ik melding doen als ik toch reclamefolders ontvang, terwijl ik dat niet wil?

Heeft u een duidelijke Nee/Ja- of Nee/Nee-sticker op uw brievenbus of helemaal geen sticker? En heeft u toch reclamefolders gekregen? Dat kunt u melden bij de gemeente: via de Fixi app of door te bellen naar 14013. 

Kan ik folders ook online bekijken?

Op diverse sites kunt u reclamefolders bekijken. Bijvoorbeeld op reclamefolder.nl, folderz.nl, spotta.nl, allefolders.nl, aanbiedingenfolders.nl.

Kan ik folders geadresseerd ontvangen?

U kunt op kiesjefolders.nl of op folderkiezer.nl aangeven welke folders u graag geadresseerd ontvangt. Ook dit bespaart papier, omdat u dan minder folders ontvangt.

Waarom heeft de gemeente dit ingevoerd?

De gemeente wil papierverspilling tegengaan. Met de invoering van de Ja/Ja sticker, wordt reclamedrukwerk alleen nog bezorgd als er om is gevraagd. Tilburg wil restafval verminderen en het hergebruiken van zoveel mogelijk materialen stimuleren om zo bij te dragen aan een beter milieu. De invoering van de Ja/Ja sticker is een belangrijke bijdrage in het verminderen van oud-papierafval in Tilburg. De gemeente rekent op een besparing in de komende jaren van ruim een miljoen kilo papier per jaar.