WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen, afwerking, enzovoort.

De WOZ-waarde voor dit jaar is de ingeschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar (waardepeildatum). Was er in de loop van vorig jaar een verbouwing of grote aanpassing aan uw huis, dan is dit al wel in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) baseren we op de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt door de Belastingdienst en het waterschap.

WOZ-waarde weten?

  1. WOZ-waarden van alle woningen kunt u opzoeken op het landelijke WOZ-waardeloket.
  2. De WOZ-waarde van uw eigen pand staat op uw aanslag gemeentebelastingen.
  3. Of log in met DigiD en bekijk het taxatieverslag met WOZ-waarde van uw huis direct.

Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2020, met waardepeildatum 1 januari 2019.

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag.
Taxatieverslag bekijken

Taxatieverslag inzien

Wilt u controleren hoe wij de WOZ-waarde van uw huis bepalen? Log dan in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag. In het verslag staan de gegevens van uw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. U kunt ook uw WOZ-waarde per post opvragen. Staat uw huis er niet bij? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.

Voor vragen over uw WOZ-waarde belt u een taxateur van de gemeente, 013 542 8500. Dit kan ook per e-mail. Zij kunnen u vaak helder uitleggen waar het verschil in zit. 

Video: Uitleg over WOZ-waarde

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit is kosteloos voor u. En heel gemakkelijk.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus verlenen onder deze slogan 'gratis' rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is dit niet!

Het bureau dient namens u bij ons een standaard bezwaar in. Als vervolgens uw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt uw maandbedrag nog geen euro lager. De gemeente moet het bedrijf vervolgens een flinke vergoeding betalen voor geleverde diensten, variërend van €250,- tot ruim €700,-. Dit heeft in 2019 de Nederlandse gemeenten ruim 12 miljoen euro gekost. Kosten die gemeenten moeten betalen van uw belastinggeld. Dat bedoeld is voor belangrijke dingen voor u en voor de stad. Bijvoorbeeld lantaarnpalen in uw straat en verbetering van het wegdek.

Ook is afgelopen jaren gebleken, dat de bezwaren van deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer u het zelf invult. U weet natuurlijk zelf ook het meeste van uw eigen huis.

Maak dus gewoon zelf bezwaar! Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt!

De Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert elk jaar als onafhankelijk toezichthouder of gemeenten de regels van de Wet WOZ goed uitvoeren. Omdat u op de WOZ-waarde moet kunnen vertrouwen.

De Waarderingskamer controleert of de gemeente de kwaliteit van de taxaties zorgvuldig onderzocht hebben. Nog voordat de WOZ-waarden bekend worden gemaakt. De gemeente moet eerst toestemming krijgen van de Waarderingskamer voor het verzenden van de nieuwe WOZ-taxaties.