WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen, afwerking, enzovoort.

De WOZ-waarde voor het lopende jaar is de geschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar. Dit is de waardepeildatum. Is er in de loop van vorig jaar een verbouwing of andere ingrijpende wijziging aan uw huis geweest, dan is dit al wel in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) is gebaseerd op de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt door de Belastingdienst en het waterschap.

WOZ-waarde weten

  1. De WOZ-waarden van woningen kunt u opzoeken op het landelijke WOZ-waardeloket.
  2. De WOZ-waarde van uw eigen pand vindt u ook op uw aanslag gemeentebelastingen en op het taxatieverslag.
  3. Of log in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag en WOZ-waarde direct online.

Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2018 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2018, met waardepeildatum 1 januari 2017.

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag van uw woning.
Taxatieverslag & WOZ bekijken

Taxatieverslag inzien

Benieuwd naar de onderbouwing van de WOZ-waarde van uw eigen huis? Log in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag. In het verslag staan de gegevens van uw woning en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. U kunt ook uw WOZ-waarde per post opvragen of bellen naar 14 013.

Staat uw pand niet in het overzicht? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.  

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kunt u bezwaar indienen.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus beloven voor u gratis bezwaar te maken. Dat klinkt mooi, maar gratis is het niet! Wanneer zij door het versturen van 1 e-mail uw WOZ-waarde bv. €10.000 euro lager krijgen, levert dit u €10,- op. En de gemeente moet het bureau een vastgestelde kostenvergoeding betalen, variërend van €250,-  tot ruim €700,-. Geld dat een gemeente beter kan besteden aan bijvoorbeeld lantarenpalen in uw straat en verbetering van het wegdek. Het bureau verdient zo geld over de rug van de belastingbetaler.

Maak dus makkelijk en goedkoper zelf bezwaar. Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt!