WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen, afwerking, enzovoort.

De WOZ-waarde voor dit jaar is de ingeschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar (waardepeildatum). Was er in de loop van vorig jaar een verbouwing of grote aanpassing aan uw huis, dan is dit al wel in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) baseren we op de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt door de Belastingdienst en het waterschap.

WOZ-waarde weten?

  1. WOZ-waarden van alle woningen kunt u opzoeken op het landelijke WOZ-waardeloket.
  2. De WOZ-waarde van uw eigen pand staat op uw aanslag gemeentebelastingen.
  3. Of log in met DigiD en bekijk het taxatieverslag met WOZ-waarde van uw huis direct.

Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2020, met waardepeildatum 1 januari 2019.

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag van uw woning.
Taxatieverslag & WOZ bekijken

Taxatieverslag inzien

Wilt u controleren hoe wij de WOZ-waarde van uw huis bepalen? Log dan in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag. In het verslag staan de gegevens van uw woning en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. U kunt ook uw WOZ-waarde per post opvragen of bellen naar 14 013.

Staat uw huis er niet bij? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.  

'Mijn WOZ': zelf uw WOZ-waarde wijzigen

U kunt zelf de WOZ-waarde van uw huis voor 2021 bekijken, wijzigen en aanvullen. Dat bespaart u bezwaar maken achteraf. Log met DigiD in op 'Mijn belastingen'. Dit kan nog t/m 12 januari 2021. Zo heeft de gemeente de beste gegevens om de waarde voor u vast te stellen. Binnen 4 weken krijgt u een reactie. Eind februari ontvangt u dan de definitieve WOZ-waarde op uw aanslag.

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit is kosteloos voor u. En heel gemakkelijk.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus verlenen onder deze slogan 'gratis' rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is dit niet!

Het bureau dient namens u bij ons een standaard bezwaar in. Als vervolgens uw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt uw maandbedrag nog geen euro lager. De gemeente moet het bedrijf vervolgens een flinke vergoeding betalen voor geleverde diensten, variërend van €250,- tot ruim €700,-. Dit heeft in 2019 de Nederlandse gemeenten ruim 9 miljoen euro gekost. Kosten die gemeenten moeten betalen van uw belastinggeld. Dat bedoeld is voor belangrijke dingen voor u en voor de stad. Bijvoorbeeld lantarenpalen in uw straat en verbetering van het wegdek.

Ook is afgelopen jaren gebleken, dat de bezwaren van deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer u het zelf invult. U weet natuurlijk zelf ook het meeste van uw eigen huis.

Maak dus gewoon zelf bezwaar! Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt!

De Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert elk jaar als onafhankelijk toezichthouder of gemeenten de regels van de Wet WOZ goed uitvoeren. Omdat u op de WOZ-waarde moet kunnen vertrouwen.

De Waarderingskamer controleert of de gemeente de kwaliteit van de taxaties zorgvuldig onderzocht hebben. Nog voordat de WOZ-waarden bekend worden gemaakt. De gemeente moet eerst toestemming krijgen van de Waarderingskamer voor het verzenden van de nieuwe WOZ-taxaties.

Als ze tekortkomingen signaleren, wordt het toezicht verscherpt en worden er aparte afspraken tot verbetering gemaakt met het bestuur en de betrokken medewerkers. In de meeste gevallen worden deze afspraken nagekomen.