WOZ-waarde en taxatieverslag

Bent u het niet eens met uw WOZ-waarde? Vraagt u zich af of deze wel goed is? Bel ons dan of stuur een e-mail. We nemen dan samen met u de aanslag en/of het taxatieverslag van uw woning door. Klopt de WOZ-waarde niet? Dan passen wij dit voor u aan.

Taxatieverslag inzien

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag

TAXATIEVERSLAG BEKIJKEN

2023: hogere WOZ-waarde, lager OZB-tarief

De WOZ-waarde ('waardering onroerende zaken') voor dit jaar is de ingeschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar (waardepeildatum). Maar wat betekent een hogere WOZ-waarde voor u en voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting? 

WOZ-waarde

De WOZ-waarde voor 2023, 2022 en 2021 staat op het WOZ-waardeloket én op mijn.overheid.nl. En natuurlijk eind februari op uw aanslag gemeentebelastingen.
Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2022 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2022, met waardepeildatum 1 januari 2021.

Taxatieverslag inzien

Wilt u inzien hoe wij de WOZ-waarde van uw huis bepalen? Uw taxatieverslag staat voor u klaar onder 'wonen' op MijnOverheid. In het verslag staan de gegevens van uw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Staat uw huis er niet bij? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.

Voor vragen over uw WOZ-waarde e-mailt u een taxateur van de gemeente. Zij kunnen u vaak helder uitleggen waar het verschil in zit.

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit is kosteloos voor u. En heel gemakkelijk.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus verlenen onder deze slogan 'gratis' rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is dit niet!

Het bureau dient namens u bij ons een standaard bezwaar in. Als vervolgens uw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt uw maandbedrag nog geen euro lager. De gemeente moet het bedrijf vervolgens een flinke vergoeding betalen voor geleverde diensten, variërend van €295,- tot ruim €700,-. Dit heeft in 2022 de Nederlandse gemeenten ruim 17 miljoen euro gekost. Kosten die gemeenten moeten betalen van uw belastinggeld. Dat bedoeld is voor belangrijke dingen voor u en voor de stad. Bijvoorbeeld lantaarnpalen in uw straat en verbetering van het wegdek.

Ook is afgelopen jaren gebleken, dat de bezwaren van deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer u het zelf invult. U weet natuurlijk zelf ook het meeste van uw eigen huis.

Maak dus gewoon zelf bezwaar! Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt!

De Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert elk jaar als onafhankelijk toezichthouder of gemeenten de regels van de Wet WOZ goed uitvoeren. Omdat u op de WOZ-waarde moet kunnen vertrouwen.

De Waarderingskamer controleert of de gemeente de kwaliteit van de taxaties zorgvuldig onderzocht hebben. Nog voordat de WOZ-waarden bekend worden gemaakt. De gemeente moet eerst toestemming krijgen van de Waarderingskamer voor het verzenden van de nieuwe WOZ-taxaties.

Wilt u meer details over hoe gemeente Tilburg te werk gaat bij het bepalen van de WOZ-waarde, bekijk dan ons verantwoordingsdocument.