WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen, afwerking, enzovoort.

2023: hogere WOZ-waarde, lager OZB-tarief

De WOZ-waarde voor dit jaar is de ingeschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar (waardepeildatum). Maar wat betekent een hogere WOZ-waarde voor u en voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB)

WOZ-waarde weten?

Kijk op het landelijke WOZ-waardeloket, op mijn.overheid.nl of op uw aanslag gemeentebelastingen.U kunt ook per e-mail uw WOZ-waarde opvragen. Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2022 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2022, met waardepeildatum 1 januari 2021.

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag

Taxatieverslag bekijken

Taxatieverslag inzien

Wilt u bekijken hoe wij de WOZ-waarde van uw huis bepalen? Log dan in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag op MijnOverheid. In het verslag staan de gegevens van uw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Staat uw huis er niet bij? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.

Voor vragen over uw WOZ-waarde e-mailt u een taxateur van de gemeente. Zij kunnen u vaak helder uitleggen waar het verschil in zit.

Video: uitleg over de WOZ waarde

De gemeente Tilburg heft verschillende belastingen. Een daarvan is de onroerendezaakbelasting. Wat u moet betalen, wordt bepaald door de WOZ-waarde, een geschatte waarde van uw woning. In de computer van de gemeente worden zoveel mogelijk gegevens van uw huis ingevoerd. Het type van de woning,  de ligging, oppervlakte van de woning, staat van onderhoud en ook de verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de buurt. Zo wordt ieder jaar een nieuwe WOZ-waarde voor uw woning berekend. De taxateur van de gemeente controleert deze waarde. De waarderingskamer in Den Haag controleert hem of haar weer. De WOZ-waarde kunt u vinden op de aanslag gemeentelijke belastingen. Die ontvangt u ieder jaar in februari. Heeft u vragen over de waarde, bel dan met een taxateur van de gemeente. Of bekijk op de website van de gemeente het taxatieverslag van uw huis. Daar vindt u ook een eenvoudig bezwaarformulier. Twijfelt u aan de WOZ-waarde? Maak dan binnen 6 weken bezwaar. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt. De officiële uitspraak ontvangt u per e-mail of per post.

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit is kosteloos voor u. En heel gemakkelijk.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus verlenen onder deze slogan 'gratis' rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is dit niet!

Het bureau dient namens u bij ons een standaard bezwaar in. Als vervolgens uw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt uw maandbedrag nog geen euro lager. De gemeente moet het bedrijf vervolgens een flinke vergoeding betalen voor geleverde diensten, variërend van €295,- tot ruim €700,-. Dit heeft in 2022 de Nederlandse gemeenten ruim 17 miljoen euro gekost. Kosten die gemeenten moeten betalen van uw belastinggeld. Dat bedoeld is voor belangrijke dingen voor u en voor de stad. Bijvoorbeeld lantaarnpalen in uw straat en verbetering van het wegdek.

Ook is afgelopen jaren gebleken, dat de bezwaren van deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer u het zelf invult. U weet natuurlijk zelf ook het meeste van uw eigen huis.

Maak dus gewoon zelf bezwaar! Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt!

De Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert elk jaar als onafhankelijk toezichthouder of gemeenten de regels van de Wet WOZ goed uitvoeren. Omdat u op de WOZ-waarde moet kunnen vertrouwen.

De Waarderingskamer controleert of de gemeente de kwaliteit van de taxaties zorgvuldig onderzocht hebben. Nog voordat de WOZ-waarden bekend worden gemaakt. De gemeente moet eerst toestemming krijgen van de Waarderingskamer voor het verzenden van de nieuwe WOZ-taxaties.