WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen, afwerking, enzovoort.

De WOZ-waarde voor het lopende jaar is de geschatte verkoopwaarde van uw huis op 1 januari vorig jaar. Dit is de waardepeildatum. Is er in de loop van vorig jaar een verbouwing of andere grote aanpassing aan uw huis geweest, dan is dit al wel in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) is gebaseerd op de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt door de Belastingdienst en het waterschap.

WOZ-waarde weten?

  1. De WOZ-waarden van alle woningen kunt u opzoeken op het landelijke WOZ-waardeloket.
  2. De WOZ-waarde van uw eigen pand staat op uw aanslag gemeentebelastingen.
  3. Of log in met DigiD en bekijk het taxatieverslag met WOZ-waarde van uw huis direct.

Let op: Voor uw aangifte inkomstenbelasting 2019 voor de Belastingdienst gebruikt u de WOZ-waarde van 2019, met waardepeildatum 1 januari 2018.

Uw WOZ-waarde is gebaseerd op het taxatieverslag van uw woning.
Taxatieverslag & WOZ bekijken

Taxatieverslag inzien

Benieuwd naar de onderbouwing van de WOZ-waarde van uw eigen huis? Log dan in met DigiD en bekijk uw taxatieverslag. In het verslag staan de gegevens van uw woning en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. U kunt ook uw WOZ-waarde per post opvragen of bellen naar 14 013.

Staat uw pand niet in het overzicht? Stuur ons een e-mail of bel 14 013. U ontvangt het taxatieverslag dan zo snel mogelijk.  

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit is kosteloos voor u. En heel gemakkelijk.

"WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!" Diverse bureaus verlenen onder deze slogan 'gratis' rechtsbijstand. Het klinkt mooi, maar gratis is dit niet!

Het bureau dient namens u bij ons een standaard bezwaar in. Als vervolgens uw WOZ-waarde met €10.000,- wordt verlaagd, wordt uw maandbedrag nog geen euro lager. De gemeente moet het bedrijf vervolgens een flinke vergoeding betalen voor geleverde diensten, variërend van €250,- tot ruim €700,-. Dit heeft in 2019 de Nederlandse gemeenten ruim 9 miljoen euro gekost. Geld dat gemeenten anders hadden kunnen besteden aan belangrijke dingen voor u en voor de stad. Bijvoorbeeld lantarenpalen in uw straat en verbetering van het wegdek.

Ook is afgelopen jaren gebleken, dat de bezwaren van deze bedrijven minder succesvol zijn dan wanneer u het zelf invult. U weet natuurlijk zelf ook het meeste van uw eigen huis.

Maak dus gewoon zelf bezwaar! Vul ons eenvoudige bezwaarformulier in, stuur ons een e-mail of bel ons. De gemeente wil, net als u, graag dat de WOZ-waarde klopt!