Sociaal Medische Indicatie voor kinderopvang (SMI)
Hebt u sociale, psychische of medische problemen en wilt u uw kind(eren) daarom naar de kinderopvang brengen? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien gebruik maken van de regeling SMI bij de gemeente. Heeft u een SMI? Dan krijgt u tijdelijk (een deel van) de kosten van kinderopvang vergoed.
Voor wie is het?
SMI aanvragen is mogelijk als alle volgende punten voor u gelden:
- U hebt geen recht op Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.
- U hebt lichamelijke, psychische of sociale problemen,
waardoor u tijdelijk de opvang voor uw kinderen niet volledig kunt verzorgen. - U bent bereid actief mee te werken aan de afspraken die gemaakt worden ten behoeve van uw herstel.
- U staat ingeschreven in de gemeente Tilburg.
Gelden bovenstaande punten niet allemaal voor u, maar heeft u wel kinderopvang nodig voor uw kinderen? En kunt u de kosten voor kinderopvang niet zelf betalen? Kijk dan op de pagina over kosten kinderopvang.
Wat moet u doen voor het aanvragen van SMI?
- Neem contact op met Toegang Tilburg. Toegang Tilburg gaat met u in gesprek om samen te kijken of SMI de juiste oplossing is voor uw situatie of dat een andere oplossing beter past. Heeft u een verklaring van een medisch specialist? Deel deze dan met Toegang Tilburg.
- Contact opnemen en aanmelden voor een SMI-aanvraag bij Toegang Tilburg doet u via het contactformulier op Toegangtilburg.nl. Een medewerker van de Toegang neemt binnen 2 werkdagen contact met u op.
Kan het niet wachten? Dan kunt u ook bellen met Toegang Tilburg. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via 013 – 206 16 40.
- Als Toegang Tilburg aangeeft dat SMI bij uw situatie past, ontvangt u een indicatie. Met deze indicatie kunt u een aanvraag indienen door te klikken op de knop “Bijdrage kosten kinderopvang SMI aanvragen”. Bereid de aanvraag goed voor:
- U moet uw DigiD en rekeningnummer bij de hand hebben.
- SMI-formulier dat u heeft gehad van Toegang Tilburg.
- Kopie geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) of verblijfsvergunning van u en uw eventuele partner.
- Kopie bankpas of bankafschrift (alleen als u geen uitkering heeft). Let op: het bankrekeningnummer moet overeenkomen met het bankrekeningnummer op de aanvraag.
- Kopie inkomensbewijs van u en uw eventuele partner. Bijvoorbeeld salarisstrook, uitkeringsspecificatie, pensioen, alimentatie. Let op: zorg voor kopieën van minimaal 3 recente maanden. Bijvoorbeeld uitkeringsspecificaties van de afgelopen drie maanden.
- Kopie contract of offerte van de kinderopvangorganisatie. Let op: bij een aanvraag voor een verlenging ook 3 recente facturen van de kinderopvang.
- De gemeente Tilburg laat u binnen 8 weken weten of uw aanvraag akkoord is. U ontvangt hiervan een beschikking en infoblad met daarin alle benodigde informatie.
De vergoeding voor de kosten kinderopvang met SMI
Voor het vaststellen van de hoogte van de bijdrage voor SMI, wordt gebruikt gemaakt van de berekening die de Belastingdienst gebruikt voor het vaststellen van de hoogte van kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betaalt voor de kinderopvang.
Daarnaast stelt de Belastingdienst elk jaar een maximum uurprijs vast die vergoed kan worden. De meeste kinderopvanglocaties kosten niet meer dan dat. Sommige kinderopvanglocaties vragen wel een uurprijs die hoger is. Dan moet u dit verschil ook zelf betalen.
Wilt u weten wat u eventueel voor bedrag krijgt voor SMI? Vul dan de proefberekening in voor kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst: Proefberekening toeslagen.
Let op: er wordt in de proefberekening gevraagd of u werkt. Antwoord op deze vraag “Ja”, ook als u niet werkt. Indien u “Nee” antwoordt, wordt er namelijk geen proefberekening gemaakt. U kunt aan de uitkomst van deze proefberekening geen rechten ontlenen, maar het kan u wel een indicatie geven van de hoogte van de SMI vergoeding.
Hebt u een bijstandsuitkering?
Dan hoeft u helemaal niets te betalen. In dat geval betaalt de gemeente de volledige kosten voor de kinderopvang. Toegang Tilburg kan u hierover informeren. De gemeente stelt dit vast wanneer u een aanvraag heeft ingediend.
Kan ik SMI krijgen als ik langdurig ziek ben?
Dat kan alleen als u geen recht hebt op Kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst.
- Kreeg u kinderopvangtoeslag en u bent minder dan drie maanden geleden gestopt met werken? Dan heeft u geen recht op een vergoeding voor SMI. U hebt dan recht op de landelijke regeling “3 maanden”. Volgens die regeling van de Belastingdienst hebt u nog 3 maanden na het stoppen van uw contract recht op Kinderopvangtoeslag.
- Heeft u een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Gezinnen waarvan 1 ouder werkt en de andere ouder een blijvende indicatie hebt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), hebben recht op Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.
Wijzigingen doorgeven over SMI
- De vergoeding SMI is een voorschot van de gemeente aan u. Dit werkt net zoals bij de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. De gemeente berekent de hoogte van de vergoeding SMI op basis van de gegevens die u aanlevert. De gemeente controleert achteraf of deze gegevens nog kloppen. Is er iets gewijzigd? Dan kan het zijn dat u iets moet terugbetalen of juist nog recht heeft op extra vergoeding. Het is daarom belangrijk om wijzigingen meteen door te geven.
- Heeft u meer uren kinderopvang nodig via SMI of wilt u juist eerder stoppen met SMI? Neem hierover contact op met Toegang Tilburg.
- Verandert er iets anders in uw situatie? Bijvoorbeeld uw inkomen of het tarief kinderopvang of daalt het aantal uren opvang dat u afneemt (zonder dat u volledig stopt)? Geef wijzigingen direct door via kinderopvangsmi@tilburg.nl. In uw beschikking en het SMI infoblad dat u ontvangt bij uw beschikking, staat welke wijzigingen u allemaal moet doorgeven.
Hulp bij de aanvraag
- Wilt u hulp bij het aanvragen van SMI? Neem contact op met Toegang Tilburg. Toegang Tilburg kijkt samen met u wat mogelijk is.