logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Orange the World

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en komt in veel vormen voor. Minstens één op de drie vrouwen en meisjes krijgt te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch geweld zijn. In Tilburg sluiten we ons aan bij de internationale campagne Orange the World.

Samen zeggen we NEE tegen geweld en strijden we voor een veiligere wereld voor vrouwen en meisjes.  

Activiteiten

Kom jij naar één of meerdere activiteiten tijdens de internationale campagne van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december? Hieronder lees je wat er op welke dag te doen is. Bij sommige activiteiten is het nodig om je aan te melden of een kaartje te kopen. 

Training voor professionals die te maken hebben met de aanpak van stalking 

  • Waar: wijkcentrum ’t Sant, Beneluxlaan 74, 5042 WS Tilburg
  • Tijd: 9:30 uur - 16:30 uur
  • Toegang: meer informatie en kosten via expertisecentrum-hgkm.nl.

Stalking vraagt om snel, sensitief en adequaat handelen van veel verschillende partijen. Goede samenwerking maar ook kennis is belangrijk! Deze training van Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling stelt jou en je organisatie in staat de aanpak van stalking te verbeteren. 

Orange the World op Tilburg University (wegens omstandigheden geannuleerd) 

  • Waar: Tilburg University, Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg
  • Tijd: overdag
  • Toegang: gratis.

Overdag zijn er interessante, laagdrempelige en informatieve activiteiten op verschillende plekken op Tilburg University. Feniks wil hiermee aandacht vragen voor de bestrijding van gendergerelateerd geweld.  

Ronde Tafel: grenzen op de werkvloer 

  • Waar: Schouwburg Concertzaal Tilburg, Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg
  • Tijd: start om 20:30 uur, inloop vanaf 20:00 uur
  • Toegang: gratis. Aanmelden via www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl

Soroptimistenclub ‘Schering en Inslag’, Schouwburg Concertzaal Tilburg en Feniks Emancipatie Expertise Centrum organiseren een interactief gesprek met werkgevers en deskundigen over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Wat is nou eigenlijk grensoverschrijdend gedrag? Hoe herken je het? Wat heeft het voor gevolgen? Wat kun je er als werkgever tegen doen? Wat heb je daarvoor nodig en van wie? 

Symposium: dichterbij dan je denkt (over veilige en onveilige relaties)   

  • Tijd: start om 13:30 uur, inloop vanaf 12:30 uur  
  • Waar: Jan van Besouw, Thomas van Diesenstraat 1, 5051 RJ Goirle  
  • Toegang: kaartje kost 5 euro (inclusief koffie/thee en een gebakje) via www.janvanbesouw.nl.        

Een symposium voor iedereen die meer wil weten over wat je kunt doen bij een vermoeden van een onveilige relatie in jouw omgeving. Wat voor verschillende vormen van onveilige relaties zijn er en hoe kun je een helpende hand bieden?  

Vfest  

  • Waar: Theater De Nieuwe Vorst, Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg
  • Tijd: 15:00-3:00 uur  
  • Toegang: meer informatie en kaartje via denieuwevorst.nl/programma/vfest.

Vfest is een multidisciplinair festival dat lichaam, gender en queerness viert. Samen creëren we een podium voor artiesten die hun visie delen op intersectioneel feminisme, hun lichaam en seksualiteit. Een dag en avond vol kunst, dans, muziek en performance in een safe space. 

Webinar: CSG-professional maar ook slachtoffer: kan dat? 

In het webinar vertelt Sarah over haar werkzaamheden en de werkwijze van het Centrum Seksueel Geweld. Dit doet ze vanuit haar professionele rol als casemanager, maar ook als slachtoffer van seksueel geweld.  

Neem een kijkje bij Blauwe Maan 

  • Waar: Wilhelminapark 55
  • Tijden: 09:30 - 12:00 uur (professionals en netwerkpartners) en 14:00 - 16:30 uur (voor iedereen die geïnteresseerd is)
  • Toegang: gratis, aanmelden via e-mail info@blauwemaan.nl.  

Blauwe Maan is een specialistische maatschappelijk werkorganisatie in de regio Hart van Brabant, gericht op hulpverlening, advies en preventie bij seksueel misbruik. Al 32 jaar bieden wij deskundige hulpverlening op maat aan slachtoffers en naasten van seksueel misbruik.

Op dinsdag 3 december tijdens Orange the World opent de organisatie haar deuren voor een unieke blik achter de schermen. Ontmoet onze hulpverleners, luister naar inspirerende ervaringsverhalen en ontdek hoe wij slachtoffers en naasten ondersteunen. Maak kennis met onze individuele en groepshulpverlening en leer meer over de impact van seksueel misbruik. We sluiten het kijkje in de keuken af met een rondleiding en geven advies hoe u een mogelijk slachtoffer uit uw omgeving kan helpen door de juiste vragen te stellen.

Feniks Filmclub: Orange the World editie 

  • Waar: Feniks, NS-plein 17, 5014 DA Tilburg  
  • Tijd: start film om 19:30, inloop vanaf 18:30 uur
  • Toegang: gratis, aanmelden via e-mail anna.hell@feniks.nl.  

Bij de Feniks Filmclub voor vrouwen wordt een film vertoond met nagesprek in het kader van Orange the World.  

Breaking the Silence 

  • Waar: de Nachtzuster, Carré 50, 5017 JE Tilburg
  • Tijd: 12:00-14:30 uur  
  • Toegang: meer informatie en kaartje via www.cherrytale.nl.  

Breaking the Silence is een krachtig en interactief panelgesprek. Vrouwen die te maken hadden met geweld delen hun verhaal. Samen creëren we een veilige ruimte voor een open dialoog. Doe mee aan een creatieve en verbindende activiteit die uitnodigt tot bewustwording, reflectie en verwerking.  

Orange the World bijeenkomst 

  • Waar: LocHal Tilburg, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg
  • Tijd: 19:30-22:00 uur  
  • Toegang: gratis, aanmelden via www.bibliotheekmb.op-shop.nl

Geweld tegen vrouwen komt helaas in veel vormen voor. Van seksistische opmerkingen tot straatintimidatie en huiselijk geweld. Wat kun je als omstander betekenen voor een slachtoffer? Laat je inspireren door Helder Theater en onze expertisepartners. 

Wat kan ik verder doen?

Iedereen kan helpen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen, op allerlei manieren. We geven je een aantal voorbeelden:

Start het gesprek

Je kunt in je eigen omgeving het gesprek aangaan, op een open manier. Bijvoorbeeld door zelf je eigen verhalen over straatintimidatie of andere vormen van geweld te delen met vrouwen in je omgeving en zo anderen de ruimte te bieden om ook hun ervaringen te delen.

Neem de verhalen serieus

Je kunt helpen door vrouwen en meisjes die iets vertellen over seksueel, fysiek of psychisch geweld altijd serieus te nemen. Luister zonder oordeel. Respecteer het tempo van de verteller, bied steun en bedank haar voor haar openheid. Stel zo min mogelijk vragen die de verteller het gevoel kunnen geven dat de schuld bij haar ligt. Bijvoorbeeld: ''Wat had je aan?'' of ''Waarom heb je niet eerder aangifte gedaan?'’.

Spreek aan op verantwoordelijkheid

Je kunt helpen, als vrouw of man, door de mannen in je omgeving aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.  

Grijp in bij straatintimidatie

Als omstander speel je een belangrijke rol als het gaat om het stoppen van straatintimidatie. Jij kunt de situatie doorbreken. Een luisterend oor, bescherming of mentale support bieden. Zonder jou staan slachtoffers er helemaal alleen voor.

Onderteken de #Medestander Pledge

Dan krijg je allerlei voorbeelden en tips van wat jij kunt doen in je dagelijks leven.
Meer informatie op de website van Orange the World

Meer informatie

Meer informatie over Orange the World en geweld tegen vrouwen vind je op de website van Orange the World