Staanplaats

Wilt u een staanplaats hebben binnen de gemeente om eten, drinken of spullen te verkopen? Dan kunt u online een staanplaatsvergunning aanvragen.

Staanplaatsvergunning nodig?Direct regelen

Tijdelijke of vaste staanplaats

 • Een tijdelijke staanplaatsvergunning heeft u nodig als u een staanplaats in de gemeente wilt innemen op een beperkt aantal dagen, tot een maximum van 1 maand.
 • Een vaste staanplaatsvergunning heeft u nodig als u regelmatig, wekelijks of jaarlijks terugkerend een staanplaats inneemt. 
 • Gaat het om een staanplaats op één van de 6 weekmarkten? Kijk voor meer informatie onder het kopje Marktstaanplaats.

Voorwaarden staanplaatsvergunning

 • Als vergunninghouder moet u altijd persoonlijk op de staanplaats aanwezig zijn.
 • U kunt geen staanplaats krijgen voor het bakken van friet of andere etenswaren. U mag geen gebruik maken van een frituurpan, grill, bakplaat of oven op de staanplaats, tenzij u vis of oliebollen bereidt. Het is wel toegestaan om etenswaren op te warmen in een hotpot of magnetron.
 • U moet zich houden aan de geldende winkeltijden.
 • U kunt geen staanplaats krijgen in de staanplaatsvrije zones: winkelcentrum Heijhoef, Wagnerplein, Westermarkt, Paletplein en het gehele kernwinkelgebied (binnen de Cityring, d.w.z. gebied binnen Spoorlaan, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring, inclusief Koningsplein)
 • Als de voorschriften niet worden nageleefd, kan de gemeente de vergunning intrekken.
 • De vergunning kan geweigerd worden als het in strijd is met het bestemmingsplan, in het belang van de verkeersveiligheid of om overlast te voorkomen.
 • U heeft geen vergunning nodig als u geschreven of gedrukte stukken aanbiedt (bv. kranten) op voorwaarde dat u een oppervlakte van minder dan 1 m2 in gebruik neemt. U mag dan geen gebruik maken van op de weg geplaatste voorwerpen, bv. een tent of voertuig. De voorwaarden van flyeren zijn dan verder van toepassing.

Aanvragen staanplaatsvergunning

Houd bij de aanvraag van een staanplaatsvergunning de volgende documenten bij de hand:

 • foto of technische tekening van het verkoopmedium
 • situatieschets van de gewenste staanplaatslocatie

Wilt u meerdere personen op de vergunning, zorg er dan voor dat u de naam, geboortedatum en geboorteplaats van deze personen bij de hand heeft.

Binnen 8 weken na de aanvraag krijgt u bericht of de staanplaatsvergunning is goedgekeurd.

Kosten staanplaatsvergunning

De kosten van de staanplaatsvergunning zijn eenmalig. Daarnaast betaalt u ook jaarlijks precariobelasting. Deze is afhankelijk van het aantal dagen dat u een staanplaats wilt innemen en het aantal m2. U krijgt automatisch een aanslag van de gemeente. Maakt u gebruik van particuliere grond, dan betaalt u geen precario. Stem wel met de eigenaar van de grond af of deze het gebruik toe wil staan. De staanplaatsvergunning alléén is niet voldoende.

Meer over de kosten vindt u in de legesverordening en de precarioverordening. Deze verordeningen staan op de pagina regelgeving en verordeningen bij het kopje financiën en economie op deze website.

Marktstaanplaats

In Tilburg worden 6 weekmarkten gehouden. Voorheen was de organisatie en het beheer van de markten in handen van de gemeente. Sinds de verzelfstandiging van de markten per 1 januari 2016 is deze taak overgedragen aan de Stichting Tilburgse markten.

Marktvergunning

De gemeente geeft geen marktvergunningen meer uit. Stichting Tilburgse markten sluit een contract af met een individuele koopman/vrouw. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar bestuur@stichtingtilburgsemarkten.nl. Of neem contact op met de marktmanager Frits Meurs via info@stichtingtilburgsemarkten.nl Tijdens markturen is hij ook op de markt te vinden.