Staanplaats

Wilt u een staanplaats hebben binnen de gemeente om eten, drinken of spullen te verkopen? Dan kunt u online een staanplaatsvergunning aanvragen.

Staanplaatsvergunning aanvragen

Staanplaatsvergunning nodig?

Direct aanvragen
  • Als vergunninghouder moet u altijd persoonlijk op de staanplaats aanwezig zijn.
  • U kunt geen staanplaats krijgen voor het bakken van friet of andere etenswaren. U mag geen gebruik maken van een frituurpan, grill, bakplaat of oven op de staanplaats, tenzij u vis of oliebollen bereidt. Het is wel toegestaan om etenswaren op te warmen in een hotpot of magnetron.
  • U moet zich houden aan de geldende winkeltijden.
  • U kunt voor maximaal 3 aaneengesloten dagen een staanplaats krijgen in de voormalige staanplaatsvrije zones: winkelcentrum Heijhoef, Wagnerplein, Westermarkt, Paletplein en het gehele kernwinkelgebied (binnen de Cityring, d.w.z. gebied binnen Spoorlaan, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring, inclusief Koningsplein). Nadat een vergunning is verlopen kan er 8 dagen geen vergunning worden verleend voor een staanplaats in dezelfde categorie of met hetzelfde artikel (promotie of verkoop).
  • Als de voorschriften niet worden nageleefd, kan de gemeente de vergunning intrekken.
  • De vergunning kan geweigerd worden als het in strijd is met het bestemmingsplan, in het belang van de verkeersveiligheid of om overlast te voorkomen.
  • U heeft geen vergunning nodig als u geschreven of gedrukte stukken aanbiedt (bv. kranten) op voorwaarde dat u een oppervlakte van minder dan 1 m2 in gebruik neemt. U mag dan geen gebruik maken van op de weg geplaatste voorwerpen, bv. een tent of voertuig. De voorwaarden van flyeren zijn dan verder van toepassing.

Houd bij de aanvraag van een staanplaatsvergunning de volgende documenten bij de hand:

  • foto of technische tekening van het verkoopmedium
  • exacte situatieschets van de gewenste staanplaatslocatie. Dit is nodig voor de beoordeling van het bestemmingsplan en de verkeerssituatie ter plaatse.

Wilt u meerdere personen op de vergunning, zorg er dan voor dat u de naam, geboortedatum en geboorteplaats van deze personen bij de hand heeft.

Binnen 8 weken na de aanvraag krijgt u bericht of de staanplaatsvergunning is goedgekeurd.

De kosten van de staanplaatsvergunning zijn eenmalig. Daarnaast betaalt u ook jaarlijks precariobelasting. Deze is afhankelijk van het aantal dagen dat u een staanplaats wilt innemen en het aantal m2. U krijgt automatisch een aanslag van de gemeente. Maakt u gebruik van particuliere grond, dan betaalt u geen precario. Stem wel met de eigenaar van de grond af of deze het gebruik toe wil staan. De staanplaatsvergunning alléén is niet voldoende.

Meer over de kosten vindt u in de legesverordening en de precarioverordening. Deze verordeningen staan gepubliceerd op overheid.nl.

Marktstaanplaats

In Tilburg worden verschillende weekmarkten gehouden. Wilt u een plekje op één van deze markten, neem dan contact op met Stichting Tilburgse markten.

Let op! Wilt u in Berkel-Enschot of Udenhout op de markt staan? Vraag dan een staanplaatsvergunning aan.

Marktvergunning

De gemeente geeft geen marktvergunningen meer uit. Stichting Tilburgse markten sluit een contract af met een individuele koopman/vrouw. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar bestuur@stichtingtilburgsemarkten.nl. Of neem contact op met de marktmanager Mandy Lemmens via info@stichtingtilburgsemarkten.nl Tijdens markturen is zij ook op de markt te vinden.

Verkeersontheffing

Indien u een staanplaats wenst in de binnenstad is mogelijk een verkeersontheffing vereist

Links