logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Gebiedsgericht werken

Gebiedsgericht werken is een aanpak waarbij de gemeente Tilburg samen met inwoners, ondernemers en partners werkt aan het verbeteren van wijken en gebieden. In plaats van standaardoplossingen, wordt er maatwerk geleverd, afgestemd op de specifieke behoeften van elk gebied.

Het doel is om samen te werken, dichtbij de mensen te staan en te focussen op resultaat. Dit gebeurt via gebiedsteams, gebiedsvisies en gebiedsagenda's. In de gemeente Tilburg werken we in 8 gebieden. In de onderstaande video op het YouTube-kanaal wordt uitgelegd wat we voor ogen hebben met het gebiedsgericht werken. In de video spreken we nog over wijkgericht werken. Die term hebben we vervangen door gebiedsgericht werken.

Gebiedsteam

Een gebiedsteam bestaat uit professionals van de gemeente en maatschappelijke organisaties (zoals politie, woningcorporaties en jongerenwerk). Het team werkt samen om de buurt te verbeteren door in gesprek te gaan met inwoners en partners. Ze maken plannen voor de korte en lange termijn, afgestemd op zowel de lokale behoeften als de bredere gemeentelijke doelen. Een overzicht met gebiedsmanagers en wijkregisseurs per gebied staat op de pagina 'wijkregisseurs en gebiedsmanagers'.

Gebiedsvisie

Een gebiedsvisie is een toekomstplan voor een specifiek gebied, gebaseerd op een analyse van de sterke en zwakke punten. Het geeft richting aan de ontwikkeling van het gebied en helpt bij het maken van keuzes en prioriteiten. Het gebiedsteam maakt de visie en vertaalt deze naar concrete plannen. Voorbeelden zijn het gebiedsperspectief Noord en de visie Binnenstad. Deze staan op de pagina ‘Tilburg Noord' en de pagina ‘Binnenstad'.

Gebiedsagenda

Een gebiedsagenda is een plan voor de middellange termijn, gemaakt in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het geeft aan wat de prioriteiten en doelen zijn voor het gebied en stuurt de besluiten die in dat gebied genomen worden. Het proces is dynamisch en vraagt om constante samenwerking, analyse en evaluatie. Bijvoorbeeld de agenda Binnenstad. Die staat op de pagina ‘Binnenstad'.

Verhalen uit de gebieden

Participatie

Inwonersparticipatie vinden we belangrijk en is dan ook de norm. Want wie weet er beter wat er leeft en speelt in hun buurt en daarmee wat er nodig is dan de bewoners zelf. Door bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden vroeg bij ontwikkelingen te betrekken, komen zorgen, kansen, ideeën, wensen en oplossingen op tijd op tafel. We geloven dat daarmee plannen beter worden, inwoners zich serieus genomen voelen, en er meer begrip komt voor elkaars belangen. Meer informatie op de pagina participatie