Stadhuis en verbouwing stadswinkel

Tilburg heeft sinds februari 2021 een vernieuwd Stadhuis. Op het Koningsplein staat de nieuwe Stadswinkel Centrum. Plekken waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het Stadhuis en de Stadswinkel passen bij Tilburg als vernieuwende stad.

Unflatables maken kunstwerk voor vernieuwde Stadswinkel

Kunstcollectief Unflatables gaat het kunstwerk maken voor de vernieuwde Stadswinkel aan het Koningsplein. De gemeente riep kunstenaars in februari 2023 op om een ontwerp in te sturen voor in de publieke zone van de Stadswinkel. Een jury selecteerde uit alle inzendingen het ontwerp van Unflatables. Het kunstwerk komt boven in de publieke ruimte van de Stadswinkel te hangen. Daarmee is het zichtbaar voor alle bezoekers van de Stadswinkel.

Unflatables

Unflatables is een nieuw kunstcollectief dat zich richt op gestapelde opblaasfiguren. Het collectief bestaat uit Geert Kollau, Servaas Roelandse en Majke Husstege. Unflatables maakt monumentale sculpturen van, over de hele wereld verkocht, plastic strandspeelgoed. Speelgoed dat vaak niet langer dan een zomer meegaat. De sculpturen zijn een eerbetoon aan het spelen. Als een kind, dat in het tweede levensjaar ontdekt hoe het de ene vorm op de andere kan stapelen. Het magische moment waarop je de gestapelde vorm loslaat en iets volledig nieuws is ontstaan. De sculpturen van Unflatables vieren dit euforische moment en verzegelen het met een écht gouden tuitje. 'Let's play and stack dreams!'

Nieuwe Stadswinkel / open dag

Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein zijn verbouwd. Het gebouw heet voortaan Stadswinkel Centrum en is open sinds 10 juli 2023. Op zaterdag 28 oktober is de officiële opening. Dat wordt gevierd met de stad: iedereen is welkom op de open dag, die duurt van 12:30 tot 16:30 uur. 

Meer informatie over de open dag op 28 oktober

  Ontwerp Stadswinkel

  De Stadswinkel is de plek waar inwoners, partners en bedrijven terechtkunnen voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente en waar de gemeente samenwerkt met de stad. Het is een prettige, uitnodigende plek voorzien van nieuwe technieken op het gebied van klimaat, duurzaamheid en hergebruik van materialen. Inwoners kunnen er terecht voor diensten, producten en informatie van de gemeente. Denk aan een geboorteaangifte of het ophalen van een nieuw rijbewijs. Veel is online mogelijk, maar voor alle zaken die persoonlijk geregeld moeten worden, gaat u naar de Stadswinkel. In het gebouw zitten ook kantoren voor medewerkers van de gemeente.

  Het ontwerp en het interieurontwerp van de Stadswinkel zijn van architectenbureau Common Affairs. De aannemer die de verbouwing uitvoerde is BINX Smartility B.V. Deze aannemer heeft ook de LocHal in de Spoorzone gerealiseerd, waar onder andere de bibliotheek is gehuisvest. Op de website van de aannemer leest u meer informatie over de verbouwing. 

  Vernieuwd Stadhuis

  De verbouwing van het Stadhuis aan het Stadhuisplein was in februari 2021 klaar. Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. De verbouwing startte in december 2018. BAM Bouw en Techniek was ervoor verantwoordelijk. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

  Een bijeenkomst organiseren in het Stadhuis

  Wilt u een bijeenkomst of evenement organiseren in het Stadhuis? U bent van harte welkom. We hebben afspraken gemaakt over wanneer gebruik kan worden gemaakt van onze ruimtes. Zo vragen we dat de activiteit een duidelijke relatie heeft met de gemeente en de thema’s waar wij samen aan werken.

  Aan welke activiteiten kunt u denken?

  • Een ontvangst van (internationale) veteranen die Tilburg in 1944 bevrijd hebben
  • Een meerdaagse challenge voor studenten over een actueel Tilburgs maatschappelijk vraagstuk
  • Een rondleiding door het Stadhuis en kennismaking met bestuur en organisatie voor scholieren
  • Ontvangst van een extern gezelschap in het kader van Dag van de Stad

  Wat is hierbij belangrijk?

  • Het Stadhuis mag als locatie niet concurreren met de markt. We hebben in onze gemeente en de directe omgeving meer dan genoeg mooie en inspirerende vergader- en ontmoetingslocaties
  • De activiteit mag niet commercieel van opzet zijn, er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van kaartverkoop;
  • Gemeentelijke activiteiten zoals raadsvergaderingen, crisisoverleggen, huwelijken, representatieve of inhoudelijke bijeenkomsten hebben altijd voorrang. Zo heeft de gemeentelijke organisatie zelf genoeg ruimte in het Stadhuis om samen te werken aan de opgaven van de stad.
  • De activiteit mag geen partijpolitiek karakter hebben, bijvoorbeeld in het kader van de verkiezingen.

  Interesse? 

  Zou u graag een bijeenkomst of andere activiteit in het Stadhuis willen organiseren en denkt u dat er voldoende relatie is met de gemeente en de thema’s die voor onze stad belangrijk zijn? Stuur dan een mailtje via het contactformulier met als onderwerp “bijeenkomst Stadhuis”

  Het Paleis

  Naast het Stadhuis kunt u ook gebruik maken van verschillende ruimtes in het Paleis. Deze activiteiten hoeven niet altijd direct een duidelijke relatie te hebben met de gemeente. Informatie over het Paleis vindt u op de pagina van Palace to be.

  Virtuele rondleiding Stadhuis

  Inwoners kunnen een virtuele rondleiding doen door het nieuwe Stadhuis, via onderstaande link.

  Duurzaam

  De gemeente investeerde via meerdere maatregelen in een duurzaam Stadhuis met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.