logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Stadhuis en Stadswinkel

Tilburg heeft sinds februari 2021 een vernieuwd Stadhuis en sinds juli 2023 een nieuwe Stadswinkel Centrum. Plekken waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het Stadhuis en de Stadswinkel passen bij Tilburg als vernieuwende stad.

Ontwerp Stadswinkel

De Stadswinkel is de plek waar inwoners, partners en bedrijven terechtkunnen voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente en waar de gemeente samenwerkt met de stad. Het is een prettige, uitnodigende plek voorzien van nieuwe technieken op het gebied van klimaat, duurzaamheid en hergebruik van materialen. Inwoners kunnen er terecht voor diensten, producten en informatie van de gemeente. Denk aan een geboorteaangifte of het ophalen van een nieuw rijbewijs. Veel is online mogelijk, maar voor alle zaken die persoonlijk geregeld moeten worden, gaat u naar de Stadswinkel. In het gebouw zitten ook kantoren voor medewerkers van de gemeente.

Het ontwerp en het interieurontwerp van de Stadswinkel zijn van architectenbureau Common Affairs. De aannemer die de verbouwing uitvoerde is BINX Smartility B.V. Deze aannemer heeft ook de LocHal in de Spoorzone gerealiseerd, waar onder andere de bibliotheek is gehuisvest. Op de website van de aannemer leest u meer informatie over de verbouwing. 

Vernieuwd Stadhuis

De verbouwing van het Stadhuis aan het Stadhuisplein was in februari 2021 klaar. Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. De verbouwing startte in december 2018. BAM Bouw en Techniek was ervoor verantwoordelijk. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

Een bijeenkomst organiseren in het Stadhuis

Wilt u een bijeenkomst of evenement organiseren in het Stadhuis? U bent van harte welkom. We hebben afspraken gemaakt over wanneer gebruik kan worden gemaakt van onze ruimtes. Zo vragen we dat de activiteit een duidelijke relatie heeft met de gemeente en de thema’s waar wij samen aan werken.

Aan welke activiteiten kunt u denken?

Wat is hierbij belangrijk?

Interesse? 

Zou u graag een bijeenkomst of andere activiteit in het Stadhuis willen organiseren en denkt u dat er voldoende relatie is met de gemeente en de thema’s die voor onze stad belangrijk zijn? Stuur dan een mailtje via het contactformulier met als onderwerp “bijeenkomst Stadhuis”

Het Paleis

Naast het Stadhuis kunt u ook gebruik maken van verschillende ruimtes in het Paleis. Deze activiteiten hoeven niet altijd direct een duidelijke relatie te hebben met de gemeente. Informatie over het Paleis vindt u op de pagina van Palace to be.

Virtuele rondleiding Stadhuis

Inwoners kunnen een virtuele rondleiding doen door het nieuwe Stadhuis, via onderstaande link.

Duurzaam

De gemeente investeerde via meerdere maatregelen in een duurzaam Stadhuis met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.

Groene daken voor Stadhuis en Stadswinkel

In het najaar van 2024 begint de gemeente met het vergroenen van de daken van de Stadswinkel en het Stadhuis. Beide daken hebben al wat groen maar dat wordt uitgebreid. De tegels en dakbedekking worden vervangen door sedum, plantenbakken en bomen. Deze aanpassingen zorgen voor een diversiteit aan groen in hoogte en soorten. Ook wordt er bij de aanleg rekening gehouden met verschillende seizoenen.

Aanleiding

Met dit project wil de gemeente zorgen voor meer groen in de stad en een groenere beleving bieden aan omwonenden en voorbijgangers. Daarnaast zorgt het extra groen voor verkoeling in de zomer. Het groen vangt regenwater beter op en het is goed voor de biodiversiteit in de stad.

Financiering

Het geld voor dit project komt uit Programma 013 Parken. Het vergroenen begint in het najaar van 2024. Eerst is de Stadswinkel aan de beurt, daarna het Stadhuis. Het werk is uiterlijk in het voorjaar van 2025 klaar.