Stadhuis en verbouwing stadswinkel

Tilburg heeft sinds februari 2021 een vernieuwd Stadhuis. Op het Koningsplein komt de nieuwe Stadswinkel. Een plek waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het Stadhuis en de Stadswinkel horen bij Tilburg als vernieuwende stad die past bij deze tijd: benaderbaar, transparant en duurzaam.

Nieuwe Stadswinkel

Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein worden verbouwd. Het gebouw krijgt na oplevering de naam Stadswinkel. De verbouwing duurt ruim 1,5 jaar. Daarna volgt de inrichting en verhuizing. De verwachting is dat de Stadswinkel in het najaar van 2023 in gebruik wordt genomen. Het ontwerp en het interieurontwerp van de Stadswinkel zijn van architectenbureau Common Affairs. De aannemer die de verbouwing uitvoert is BINX Smartility B.V. Deze aannemer heeft ook de LocHal in de Spoorzone gerealiseerd, waar onder andere de bibliotheek is gehuisvest. Op de website van de aannemer leest u meer informatie over de verbouwing. U vindt er onder andere de planning, kunt live de bouw volgen via de bouwcamera en een melding maken bij eventuele overlast. 

Ontwerp Stadswinkel

De Stadswinkel wordt de plek waar inwoners, partners en bedrijven terechtkunnen voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente en waar de gemeente samenwerkt met de stad. Het is een prettige, uitnodigende plek voorzien van nieuwe technieken op het gebied van klimaat, duurzaamheid en hergebruik van materialen. U kunt er terecht voor diensten, producten en informatie van de gemeente. Denk aan een geboorteaangifte of het ophalen van een nieuw rijbewijs. Veel is online mogelijk, maar voor alle zaken die persoonlijk geregeld moeten worden, gaat u naar de Stadswinkel. In het gebouw komen ook kantoren voor medewerkers van de gemeente.

Vernieuwd Stadhuis

De verbouwing van het Stadhuis aan het Stadhuisplein was in februari 2021 klaar. Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. De verbouwing startte in december 2018. BAM Bouw en Techniek was ervoor verantwoordelijk. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

Kunstopdracht vernieuwde Stadswinkel

Ben jij kunstenaar? Dan heeft de gemeente Tilburg een mooie prijsvraag voor jou. Wij zoeken een kunstenaar voor het ontwerp en het maken van een kunstwerk voor de vernieuwde Stadswinkel aan het Koningsplein. 

Lees meer over de prijsvraag in het nieuwsbericht van 1 februari.

Een bijeenkomst organiseren in het Stadhuis

Wilt u een bijeenkomst of evenement organiseren in het Stadhuis? U bent van harte welkom. We hebben afspraken gemaakt over wanneer gebruik kan worden gemaakt van onze ruimtes. Zo vragen we dat de activiteit een duidelijke relatie heeft met de gemeente en de thema’s waar wij samen aan werken.

Aan welke activiteiten kunt u denken?

  • Een ontvangst van (internationale) veteranen die Tilburg in 1944 bevrijd hebben
  • Een meerdaagse challenge voor studenten over een actueel Tilburgs maatschappelijk vraagstuk
  • Een rondleiding door het Stadhuis en kennismaking met bestuur en organisatie voor scholieren
  • Ontvangst van een extern gezelschap in het kader van Dag van de Stad

Wat is hierbij belangrijk?

  • Het Stadhuis mag als locatie niet concurreren met de markt. We hebben in onze gemeente en de directe omgeving meer dan genoeg mooie en inspirerende vergader- en ontmoetingslocaties
  • De activiteit mag niet commercieel van opzet zijn, er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van kaartverkoop;
  • Gemeentelijke activiteiten zoals raadsvergaderingen, crisisoverleggen, huwelijken, representatieve of inhoudelijke bijeenkomsten hebben altijd voorrang. Zo heeft de gemeentelijke organisatie zelf genoeg ruimte in het Stadhuis om samen te werken aan de opgaven van de stad.
  • De activiteit mag geen partijpolitiek karakter hebben, bijvoorbeeld in het kader van de verkiezingen.

Interesse? 

Zou u graag een bijeenkomst of andere activiteit in het Stadhuis willen organiseren en denkt u dat er voldoende relatie is met de gemeente en de thema’s die voor onze stad belangrijk zijn? Stuur dan een mailtje via het contactformulier met als onderwerp “bijeenkomst Stadhuis”

Het Paleis

Naast het Stadhuis kunt u ook gebruik maken van verschillende ruimtes in het Paleis. Deze activiteiten hoeven niet altijd direct een duidelijke relatie te hebben met de gemeente. Informatie over het Paleis vindt u op de pagina van Palace to be.

Virtuele rondleiding Stadhuis

Inwoners kunnen een virtuele rondleiding doen door het nieuwe Stadhuis, via onderstaande link.

Duurzaam

De gemeente investeerde via meerdere maatregelen in een duurzaam Stadhuis met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.