In februari 2025 presenteerde de gemeente een concept raadsvoorstel om het autoverkeer beter over de stad te verdelen. Op 14 mei 2025 stuurde het college van burgemeester en wethouders het definitieve raadsvoorstel naar de gemeenteraad. Dit voorstel is aangepast ten opzichte van het concept. De aanpassingen komen voort uit de gesprekken die in de afgelopen maanden met de gemeenteraad en de stad zijn gevoerd.
Definitief raadsvoorstel
De grootste aanpassing is, dat het college voorstelt om nu nog geen besluit te nemen over de Ringbaan West, maar eerst ook een andere variant te onderzoeken. Het gaat om de volgende 2 varianten tussen de kruising met de Professor Cobbenhagenlaan en de Hasseltrotonde:
1 rijbaan per rijrichting voor auto’s en vrije rijbanen voor bussen.
2 rijbanen per rijrichting voor auto’s (zoals het nu is) en wat er dan nodig is om rijtijdwinsten voor de bus te behalen.
Hieronder staan de belangrijkste stappen en bijeenkomsten die vanaf mei 2025 zijn gepland om de plannen te bespreken en uit te voeren. Met dit participatieproces wil de gemeente inwoners en belanghebbenden betrekken bij de besluitvorming over en het uitvoeren van de plannen.
14 mei: wijkbijeenkomst over maatregelen rondom de buiten- en binnenring in Boerke Mutsaers. Veelal voor inwoners van Reeshof, Blaak en Zorgvlied.
15 mei: wijkbijeenkomst over maatregelen rondom Ringbaan West en Oud-Noord in de LocHal
22 mei: informatiemarkt Binnenstad in het Stadhuis
2 juni: inspraakbijeenkomst gemeenteraad in het Stadhuis. Aanmelden via raadsgriffie@tilburg.nl
3 juni: bijeenkomst van Binnenstad Management Tilburg (BMT) in Station 88. Voor bewoners en ondernemers over veranderingen in de binnenstad
23 juni: debatbijeenkomst in de gemeenteraad
30 juni: besluitvorming over het voorstel door de gemeenteraad
Juni en juli 2025: verder onderzoek en analyses door adviesbureau Goudappel
Augustus/september: inwonersbijeenkomsten om de resultaten van het onderzoek en de analyses te bespreken
Najaar 2025
Besluit over variant Ringbaan West
Besluit over flankerende maatregelen
Uitwerken plannen in overleg met inwoners en belanghebbenden
2026
Verdere participatie over de uitvoering van de plannen
De livestream van de informatiebijeenkomst op 2 april is hieronder terug te kijken.
Terugkoppeling bijeenkomsten
Op 14 en 15 mei 2025 organiseerde de gemeente wijkbijeenkomsten over het verkeersplan. Tijdens deze avonden lichtte de gemeente het plan toe en gingen we in gesprek met bewoners over de mogelijke effecten op bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijken. Op 21 mei is tijdens de informatiemarkt over de binnenstad ook gesproken over het verkeersplan. Hier ging het gesprek vooral over zorgen en vragen rondom de toekomstige bereikbaarheid van bestemmingen in en vanuit de binnenstad.
De zorgen, vragen en ideeën die zijn gedeeld, geven waardevolle inzichten in wat er leeft in de stad. Deels waren ze bekend, soms nog niet. Deze inbreng wordt zorgvuldig meegenomen in de verdere uitwerking van het verkeersplan. Dat doen we op verschillende manieren:
Onderzoek en analyse: We laten aanvullende verkeersanalyses uitvoeren, bijvoorbeeld naar sluipverkeer, verkeersdrukte, milieueffecten en de bereikbaarheid van wijken. Dit doen we voor verschillende wegen zoals de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg (Witbrant Oost), Baroniebaan (Blaak en Zorgvlied) en de Ringbaan West (West en Oud-Noord).
Toetsing van maatregelen: Ideeën zoals snelheidsverlaging, geluidswallen, fietstunnels of vrachtverboden worden getoetst op haalbaarheid, effectiviteit en wet- en regelgeving. Denk aan het verlagen van de snelheid op de Baroniebaan van 70 naar 50 kilometer per uur, het aanleggen van een geluidswal aan de zuidzijde van de Baroniebaan en het realiseren van fietstunnels op verschillende plekken.
Proefopstellingen en pilots: Voor sommige maatregelen, zoals het knippen van wegen, worden proefopstellingen voorbereid om de effecten in de praktijk te kunnen ervaren. Denk aan manieren om te komen tot minder doorgaand verkeer op de Gasthuisring.
Transparantie en terugkoppeling: We zorgen voor informatievoorziening via deze website en tijdens bijeenkomsten, zodat bewoners weten wat er met hun inbreng gebeurt.
Vervolgparticipatie: Na de zomer organiseren we nieuwe wijkbijeenkomsten waarin we de onderzoeksresultaten delen en toelichten hoe de inbreng van bewoners is verwerkt.
Samen werken we aan een verkeersplan dat bijdraagt aan een bereikbare, veilige en leefbare stad voor iedereen.