Een deel van de Pijlijserstraat en het Van Lawickhof krijgen een grote onderhoudsbeurt en worden opnieuw ingericht. Ook het pleintje aan de Hendrik de Keijserstraat wordt opgeknapt.
De aanleiding voor dit project is het onderhoud aan de wegen, stoepen, parkeervakken, het riool en de verlichting. De gemeente vervangt de bestrating en verbetert de riolering. Tegelijkertijd koppelen we het regenwater af, zodat dit niet meer bij het afvalwater terecht komt. Zo raakt het riool bij hevige regenval minder snel overbelast. Ook wordt het groen in de straat verbeterd. Omdat we een klimaatbestendige stad belangrijk vinden kijken we ook goed naar de mogelijkheden voor meer groen. Dit helpt bij verkoeling in de zomer, ziet er mooi uit en zorgt voor meer biodiversiteit.
De gemeente is al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Begin dit jaar is er een bewonersavond geweest waar de gemeente met de bewoners in gesprek is gegaan over de voortgang en de plannen die er zijn voor de herinrichting. De omwonenden hebben toen hun wensen en ideeën gedeeld. De verzamelde ideeën zijn waar mogelijk meegenomen in het voorlopig ontwerp.
Het voorlopig ontwerp is in samenwerking met het ingenieursbureau gemaakt. Dit ontwerp presenteert de gemeente op woensdag 11 juni 2025 aan de bewoners. Het ontwerp kunt u hieronder bekijken of downloaden.
Het aantal parkeerplaatsen in de Pijlijserstraat blijft gelijk, de inrichting zal er wel anders uit gaan zien. Bij het Van Lawickhof vervallen 3 parkeerplaatsen. Uit parkeeronderzoeken is gebleken dat daar voldoende parkeerruimte overblijft. Deze ruimte wordt benut om de bomen meer ruimte te geven en er meer groen kan komen.
In het voorlopige ontwerp wordt rekening gehouden met de veranderingen in het klimaat. We hebben steeds vaker te maken met hevige regenbuien, periodes van droogte en hoge temperaturen. De aanpassingen zorgen ervoor dat het regenwater beter in de grond kan zakken. Denk hierbij aan het plaatsen van een infiltratieriool en het gebruik maken ‘open’ stenen bij een deel van de parkeerplaatsen zodat het water beter de grond in kan lopen. Er komen meer groenvakken in de straat en de bomen worden vervangen.
Zelf een steentje bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente? Kijk op duurzamertilburg.nl voor inspiratie, tips en subsidiemogelijkheden.
Na het voorlopig ontwerp wordt verder gewerkt aan het definitieve ontwerp. De verwachting is dat dit deze zomer klaar is en zal dan op deze website worden gepresenteerd. Daarna gaat de gemeente op zoek naar een aannemer via een aanbesteding. Als alles volgens planning verloopt gaat de aannemer begin 2026 starten met de werkzaamheden. We informeren de omwonenden steeds per brief over de vervolgstappen.
Als het werk start, kan dit overlast geven. Uw woning blijft bereikbaar, maar niet altijd met de auto. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip.
Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Bayram Kucuk, de projectleider bij de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via: bayram.kucuk@tilburg.nl.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.