Stadsdichter Tilburg

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter: elke 2 jaar benoemt het college een nieuwe. De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. 

Ben jij de nieuwe stadsdichter?

Tilburg is een stad van makers. Onze stad verrast, daagt uit en is een voedingsbodem voor creatief talent. Oók op het gebied van woordkunst, literatuur en poëzie. Tilburg heeft verbeeldingskracht, reflectie en inspiratie nodig, als Stadsdichter geef je hier invulling aan. Je schrijft gedichten over wat leeft en gebeurt in de stad en je bent zichtbaar. Met een onafhankelijke en kritische blik dicht jij over Tilburg en draag je bij aan het Tilburgs bewustzijn.

Interesse? Meer informatie vind je in de vacaturetekst. 

Vacature: stadsdichter 2023-2025

Tilburg heeft sinds 2003 een Stadsdichter. De Stadsdichter wordt om de twee jaar benoemd door het College van Burgemeester & Wethouders op voordracht van de stadsdichterscommissie. Al negen stadsdichters kregen de eer om deze rol te vervullen. Na de bekendmaking in juni 2023 vindt op 27 augustus 2023 de inauguratie van de tiende Stadsdichter van Tilburg plaats.

Als Stadsdichter heb je een autonome en originele stem en gebruik je taal om mensen te inspireren. Je bent kritisch en betrokken en wakkert de liefde voor poëzie aan bij anderen. Met jouw woordkunst reflecteer je op de geschiedenis van de stad en werp je een blik op de toekomst. Je speelt een rol bij plechtige momenten zoals vieringen en herdenkingen en verwoordt daar onze gezamenlijke gevoelens van rouw en trots. Je staat voor de stad en de poëzie in al haar diversiteit.

Als Stadsdichter krijg je een opdracht voor twee jaar en maak je jaarlijks minimaal 6 gedichten als onderdeel van die opdracht. Bij aanvang ontvang je een portret van jezelf, geschilderd door de Tilburgse beeldend kunstenaar Ivo van Leeuwen. Dit portret krijgt een plek tussen de portretten van de voormalige Stadsdichters in de LocHal.

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich aanmelden door vóór 15 mei 2023 een mail te sturen naar stadsdichter@tilburg.nl
Het is ook mogelijk om een andere dichter of aanstormend talent aan te melden.

  • Beschrijf in je mail wie je bent en wat je belangrijk vindt als stadsdichter. 
  • Stuur je gepubliceerd werk (papier of online) mee, via de bijlage of een link.
  • Stuur de volgende gegevens mee; naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres.

Voorwaarden

De tiende Stadsdichter van Tilburg moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je woont in Tilburg of je komt en verblijft hier regelmatig.
  • Je voelt je verbonden met de stad en haar geschiedenis.
  • Je hebt eigen werk (poëzie) gepubliceerd - op papier of online - of al eerder opgetreden met je werk.
  • Ook als dichterscollectief is het mogelijk om je aan te melden.
  • Ook als je je als een eerder hebt aangemeld maar niet bent geselecteerd kun je je opnieuw aanmelden. 

Vergoeding

Voor het Stadsdichterschap krijg je een honorarium: 3.600 euro op jaarbasis. 
Ook is er per jaar 4.000 euro (exclusief indexering) projectbudget beschikbaar. Dit geld kun je inzetten voor het organiseren van activiteiten, promotie van je werk of anderen ideeën die je hebt bij het vervullen van je rol als stadsdichter. Daarnaast is eenmalig  5.000 euro beschikbaar voor het publiceren van je werk. Ook hierin ben je vrij om te bepalen hoe je deze publicatie voor je ziet.

Rodgairo Dalnoot Stadsdichter van Tilburg

Rodgairo Dalnoot is de huidige stadsdichter van Tilburg. Rodgairo is in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word-artiest, rapper, en jongerenwerker. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word-event van SPOKEN.FM in Rotterdam de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking van de SPOKEN Awards 2019’. 

Nacht van het blauwe uur

Als stadsdichter wil Dalnoot onder meer een podium bieden aan aanstormend schrijftalent en ‘de verborgen schatten van de stad de kans geven hun verhaal te vertellen’. Zijn muzikale reis heeft hij in verschillende formaties mogen tentoonstellen, maar dit jaar bracht hij na 10 jaar zijn eerste project uit genaamd ‘Nacht van het blauwe uur’.

Rodgairo maakte zijn 1e gedicht ter gelegenheid van zijn installatie tijdens Boeken rond het paleis op 29 augustus. Het gedicht is hieronder te lezen of te downloaden.

Stadsdichters Tilburg

Jace van de Ven (2003 - 2005)
Nick J. Swarth (2005 - 2007)
Frank van Pamelen (2007 - 2009)
Cees van Raak (2009-2011)
Esther Porcelijn (2011-2013)
Jasper Mikkers (2013-2015)
Onias Landveld (2017-2019)
A.H.J. Dautzenberg (2019-2021)
Rodgairo Dalnoot (2021-2023)