Bodemonderzoek is onderzoek naar de aanwezigheid van mogelijke verontreinigende stoffen in de grond en/of het grondwater. Bij bodemsanering worden maatregelen getroffen om de bodemverontreiniging van een locatie terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau.
Bodemonderzoek gebeurt vaak bij de aanvraag van een vergunning, verkoop of het vermoeden van vervuilde grond. Bodemonderzoek wordt uitgevoerd door een adviesbureau. Hier zijn richtlijnen voor opgesteld. Zij doen vooronderzoek, nemen grond- en/of grondwatermonsters, laten enkele monsters analyseren en beschrijven in een rapport wat de resultaten zijn. De kosten voor een bodemonderzoek zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de oppervlakte. De gemeente raadt u aan altijd bij meerdere adviesbureaus offertes aan te vragen
De gemeente beoordeelt onder welke voorwaarden u bij bodemverontreiniging mag bouwen. Bij ernstige of sterke verontreiniging is vaak bodemsanering nodig. Als de verontreiniging gevaarlijk is, moet deze zo snel mogelijk worden gesaneerd. Dit komt gelukkig weinig voor.
De benodigde informatie voor een saneringstraject staan op de website van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). De OMWB handelt meldingen over bodemsanering namens de gemeente af.
De landelijke regels voor grond en bouwstoffen zijn te vinden op het Informatiepunt Leefomgeving. Met deze algemene regels wordt bodemvervuiling tegengegaan en hergebruik van grond en bouwstoffen bevorderd. Voorbeelden van bouwstoffen zijn: klinkers, bakstenen, asfalt, beton, granulaat en slakken. De algemene regels bieden mogelijkheden om licht vervuilde grond en niet vervuilde bouwstoffen toe te passen in een (bouw)werk. Het doel van de regels is te vermijden dat de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater verontreinigd raken. Voor het toepassen van grond en gerijpte baggerspecie in Tilburg gelden maatwerkregels. Deze staan in de Nota bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart (pdf).
Een belangrijk onderdeel van de ‘Bodemkwaliteitskaart (pdf)’ zijn de ontgravings- en toepassingskaarten. Op de ontgravingskaarten staat de te verwachten kwaliteit voor als grond wordt ontgraven. Op de toepassingskaarten staan de kwaliteitseisen waaraan grond moet voldoen als deze ergens wordt toegepast of hergebruikt.
De ontgravings- en toepassingskaarten zijn alleen te gebruiken in combinatie met de Nota bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart (pdf). In het geval van onderlinge afwijkingen, gelden de kaarten in de Bodemkwaliteitskaart (pdf).
In het 'Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie' zijn landelijke achtergrond- en toepassingswaarden voor PFAS-houdende grond vastgesteld. De landelijke waarden zijn hoger dan de gemiddelde waarden die in Tilburg worden aangetroffen. Op een enkele uitzondering na zijn deze waarden ook hoger dan de gebiedsspecifieke toepassingswaarden uit de Nota bodembeheer. In de Bodemkwaliteitskaart (pdf) zijn de gebiedsspecifieke toepassingswaarden daarom vervangen door de landelijke achtergrondwaarden. Tilburg volgt daarmee het landelijke beleid.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.