logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Kom naar de Pauwelsdag

Beleef landschapspark Pauwels op zondag 15 mei. Ga loeren bij de boeren, geniet van een theatervoorstelling, ontdek de Pauwelshoeve, ga op klimaatsafari of op excursie langs het lint van poelen. Jong en oud kan tijdens de Pauwelsdag genieten van wat landschapspark Pauwels te bieden heeft.

Wanneer: Zondag 15 mei 2022
Centrale locatie: (voor o.a. Pauwels Ontwaakt en Informatiemarkt): Educatieve Boerderij Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand.
Pauwels Belevenissen: locaties verspreid over het gebied.

Pauwels Ontwaakt (11.00 – 12.00 uur)

We starten om 11.00 uur met de inspiratieochtend Pauwels Ontwaakt. Frank Claus spreekt aan de koffietafel met enkele bestuurders en initiatiefnemers uit het gebied. Gemeente Tilburg en Waterschap de Dommel ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst voor het water- en klimaatlandschap, ZLTO afdeling Tilburg vertelt over hun toekomstvisie en we horen meer over het ontstaan van de Pauwelshoeve en het Pauwelspad. Om 12.00 uur sluiten we de inspirerende ochtend af en opent Paulus van Haastrecht de informatiemarkt.  

Locatie: Educatieve Boerderij Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand

Aanmelden voor Pauwels Ontwaakt kan via een e-mail naar info@orbis.nl met je naam en met hoeveel personen je komt. Let op: er is plaats voor maximaal 50 personen, dus meld je snel aan.

Informatiemarkt (12.00 – 16.30 uur)

Op de Pauwelshoeve is een informatiemarkt, met medewerking van onder andere Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en de gemeente Loon op Zand. Je kunt mee de moestuin in en ervaren hoe het is om wol te vilten bij Stichting Educatieve Boerderij. Plof neer op het gezellige terras en geniet van een hapje en drankje. De kinderen kunnen naar hartenlust spelen bij de speeltuin van de AMO. 

Aanmelden is niet nodig

Pauwels Belevenissen

Niet alleen bij de Pauwelshoeve, maar in het hele landschapspark is van alles te beleven. Kijk maar eens hieronder en stel zelf je programma samen. De volgende locaties zijn vanaf de Pauwelshoeve te bereiken met een huifkar: Loeren bij de Boeren, Energie- en Klimaatsafari, natuurbegraafplaats Huis ter Heide en het Witte Kasteel.

Loeren bij de Boeren (11.00 - 16.00 uur)

Verschillende locaties; routekaarten voor de fiets en huifkar zijn te krijgen bij de algemene Pauwelskraam en bij de kraam van ZLTO. 

Kom jij loeren bij onze boeren? Tussen 11.00 en 16.00 uur openen een aantal boeren rondom landschapspark Pauwels hun deuren voor jou. Zie, proef en beleef hoe het er achter de schermen bij verschillende soorten agrarische bedrijven aan toe gaat. Op alle locaties zijn diverse leuke dingen te doen voor jong en oud. Je kunt op het fiets het gebied in om de bedrijven te bezoeken en er rijdt op een gedeelte van de route een huifkar. Er is van alles om mee te spelen voor de kinderen en diverse locaties hebben een heerlijk terras. Maar het allerbelangrijkste: je krijgt een kijkje in de keuken van een mooie diversiteit aan agrarische bedrijven.

Aanmelden is niet nodig 

Energie- en Klimaatsafari (10.00 - 16.00 uur)

Locatie: Attero, Vloeiveldweg 9 Tilburg (ook te bereiken met een huifkar).

Neem een kijkje boven in een van de windmolens van Burgerwindpark de Spinder en zie hoe molens goed samen (op)gaan in de natuur. Daarnaast kun je van dichtbij zien wat er bij de afvalverwerker Attero gebeurt en horen welke ontwikkelingen zij allemaal doormaken. Voor kinderen van 4 tot 14 jaar zijn er interessante workshops door Ontdekstation013 en je kunt een rondleiding volgen bij de rioolwaterzuivering.


Aanmelden verplicht

Excursie langs het lint van poelen (wandelingen om 12.30 en 14.30 uur)

Locatie: starten vanaf Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand

Maak een wandeling van ongeveer 3 kilometer met de boswachter langs het lint van poelen. Deze poelen zijn speciaal door landschapspark Pauwels aangelegd om de boomkikker te verleiden om ook het natuurgebied Huis ter Heide te bereiken. Je leert meer over de boomkikker en het bijzondere landschap.

Aanmelden verplicht

Escape the landscape (12.00 - 14.30 uur)

Locatie: starten vanaf Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand 

Escape the landscape. Ga als gezin of met een groepje vrienden op ontdekkingstocht door het Noorderbos. Vertrek te voet vanaf de Pauwelshoeve en zoek de boomkikker, kom te weten wat er met het afvalwater van de textielfabrieken gebeurde, dwaal door het geboortebos en maak kennis met de uitdaging die Enjoy Outdoors biedt. Uiteraard onder het genot van een drankje en versnapering. Lukt het jullie om te ontsnappen en terug te keren naar de Pauwelshoeve? Houd rekening met een afstand van ongeveer 4,5 kilometer.

Aanmelden is niet nodig

Bezoek natuurbegraafplaats Huis ter Heide (11.00 - 16.00 uur)

Locatie: Middelstraat 1 de Moer (ook te bereiken met een huifkar).

Beleef de natuur op natuurbegraafplaats Huis ter Heide en kom meer te weten over de natuur en de mogelijkheden voor een laatste rustplaats in de natuur. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn wij aanwezig en kun je terecht voor meer informatie. Wandel om 11.30 uur of 14.00 uur mee met de natuurbeheerder en kom meer te weten over de flora en fauna in het natuurgebied. Zien we je zondag 15 mei? De koffie staat klaar.

Aanmelden is niet nodig

Voorproefje Pauwelspad (13.30 uur)

Locatie: starten vanaf Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand (vanaf kraampje Pauwelspad).

Binnenkort wordt het Pauwelspad geopend, een rondwandeling van 34 km door de mooie natuur van landschapspark Pauwels. Wandel je vandaag als voorproefje een stukje van het pad met ons mee? We lopen van de Pauwelshoeve naar Het Witte Kasteel in Loon op Zand, ongeveer een half uur lopen door bos en langs weiland. Je kunt kiezen of je alleen de heenweg meewandelt of ook de terugweg. In Het Witte Kasteel krijg je een rondleiding door het kasteel, waarbij de gids vertelt over de geschiedenis van het kasteel en de grondlegger hiervan, Heer Pauwels van Haastrecht. Als je een enkele reis met ons meewandelt, kun je voor de terugweg gebruik maken van de huifkar.

Aanmelden is niet nodig 

Theaterroute Nabij (start om 12.00, 13.30 en 15.00 uur)

Locatie: Landpark Assisië, Pandaplein 1 Biezenmortel (Parkeerplaats 1)

Op Landpark Assisië in Biezenmortel strijkt een vrolijk, theatraal avontuur neer: Theaterroute Nabij. Kom en geniet van vier korte voorstellingen vol theater, dans, circus en muziek op verrassende plekken op het groene Landpark. Wandel door het prachtige park en geniet van fysiek theater van Speels Collectief met dansers en bewoners van het landpark op de Kegelbaan, bekijk een komedie van EELT Theatercollectief tussen de majestueuze bomen, bezoek de voorstelling Pan~// Catwalk van De Zwermers die eerder op Oerol te zien was en bewonder de circusacrobatiek van het Duo No Nonsense bij het terras van café Lokaal 12. De inspiratie voor de voorstellingen van Speels Collectief en EELT Theatercollectief komt uit verhalen en herinneringen aan Landpark Assisië van vroeger en ideeën over de toekomst.

Aanmelden verplicht

Volwassenen €10,00 kinderen 4 t/m 12 jaar €5,00.

Bezoek het Witte Kasteel (start om 14.00 uur en 14.30 uur)

Locatie: Kasteellaan 17 Loon op Zand (ook te bereiken met een huifkar).

Kom naar het Witte Kasteel voor een leuke rondleiding van 30 minuten; misschien kom je zelfs een ridder uit de tijd van Pauwels tegen! Je kunt starten om 14.00 of 14.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar toegang is beperkt. Vanaf 16.00 uur kun je genieten van een muziekuitvoering op het kasteelterras bij café het Koetshuis. 

Aanmelden is niet nodig

Ontdek de Pauwelshoeve (doorlopend)

Locatie: Moleneind 29 Loon op Zand

Stichting Educatieve Boerderij Tilburg - Loon op Zand neemt je mee in de educatieve activiteiten die zij organiseert rondom de Pauwelshoeve. Natuurlijk is het mogelijk een kijkje te nemen in de moestuin met daarbij uitleg over de groenten, het fruit en de kruiden die er worden gekweekt. Tevens kun je een uitleg over onze workshop wol vilten volgen. Altijd al willen weten hoe dat moet? Kom zeker langs op de Pauwelsdag en beleef het!

Aanmelden is niet nodig

Afsluitende borrel voor Pauwelspartners (16.30 – 17.30 uur)

Locatie: Educatieve Boerderij Pauwelshoeve, Moleneind 29 Loon op Zand
Samen met de partners blikken we terug op de dag onder het genot van een drankje. 
Aanmelden is niet nodig.