Tilburgse Ereprent voor Were Di Tilburg

Alle Tilburgse Ereprent

Sportvereniging Were Di ontving vrijdag 6 oktober de Tilburgse Ereprent uit handen van wethouder Maarten van Asten. De club krijgt de onderscheiding vanwege het 75-jarig bestaan.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd de Rooms Katholieke Sportvereniging Were Di opgericht. Binnen de vereniging konden sporten als voetbal, handbal, tafeltennis en atletiek beoefend worden. In 1946 nam Miep Sikkema het initiatief tot het oprichten van een dameshockeypoot. Om competitie te kunnen spelen moest de vereniging aangesloten zijn bij de KNHB. Die stelde dat de hockeyclub geen onderdeel mocht zijn van een sportvereniging. Daarom werd de hockeyafdeling afgesplitst van de sportvereniging en werd in mei 1947 de Rooms Katholieke Tilburgse Mixed Hockey Club (RKTMHC) Were Di opgericht. De koninklijke erkenning als vereniging volgde een jaar later, vandaar dat 1948 als het officiële oprichtingsjaar wordt beschouwd. De vereniging, inmiddels de tweede grootste sportvereniging in onze gemeente, heeft vele hoogtepunten gekend. Zo waren de dames in 1977 en 1978 landskampioen en werd Were Di in 1978 3e in de Europacup 1 in Barcelona. Were Di leverde diverse spelers aan het nationale team en op het WK in 1978 voor landenteams werd Werediaan Cathy Woudenberg uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Dankzij twee goals van haar veroverde Nederland de gouden WK medaille. 

Jeu de Boules

In 1988 ontstond de unit jeu de boules en vijf jaar later de unit tennis, na de aanleg van zes kunstgrasbanen. Sinds 2006 kon er ook beachvolleybal gespeeld worden, tot 2018, toen deze sport verhuisde naar het Spoorpark. In 2018 is aan de omni vereniging de unit lacrosse toegevoegd. In juni 1999 werd de naam veranderd in Tennis-, Hockey- en Jeu de boules Club (THJC) Were Di. Omdat de verenigingsactiviteiten daarna waren uitgebreid met beachvolleybal en om te voorkomen dat steeds een nieuwe naam moest worden gekozen, werd besloten om de naam met ingang van 18 maart 2007 te veranderen in Were Di Tilburg. 

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.