logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Denkend aan Moerenburg…

Als kind speelde hij al volop in Moerenburg, de ‘achtertuin’ van wijk de Armhoefse Akkers. De plek waar hij is opgegroeid. Gijs van Esch, sinds 11 jaar trotse eigenaar van café Zomerlust. Het is geen toeval dat deze ondernemer juist hier is neergestreken. Aan de rand van de stad, middenin de mooie natuur. En die wil hij graag zo houden. Vandaar de mand met zwerfafvalgrijpers op het terras.

“Vroeger kwam ik hier al met mijn ouders”, begint Gijs zijn verhaal. “Dus toen ik deze kroeg kon overnemen, kwam daarmee een droom van mij uit. In het verleden heb ik veel horeca-ervaring opgedaan in het buitenland en in het centrum van Tilburg. Maar hier ligt toch echt mijn hart”, aldus Gijs terwijl hij naar buiten kijkt.

Relaxed

Uitgestrekte weilanden, slingerende beekjes, wandelpaden dwars door de mooie natuur met volop groen. “Wij zitten hier mooi, het contrast met het levendige centrum is groot. De sfeer is hier heel anders. Mensen komen er voor de rust en de stilte. Het is een plek om zuinig op te zijn. En dat merk je, want er zijn hier heel veel groepjes en vrijwilligers actief die zich inzetten voor Moerenburg. Zoals Corin Sweegers bijvoorbeeld. Strijdster van het eerste uur als het gaat om het behoud van Moerenburg, ik beschouw haar eigenlijk zo’n beetje als de burgemeester van dit gebied”, lacht Gijs.

Afvalgrijpers

Ook Moerenburg heeft helaas te maken met zwerfafval. Gijs: “Een tijdje terug kreeg ik van Marc van Akkeren (omgevingsmanager gemeente Tilburg, red.) de vraag of ik zwerfafvalgrijpers wilde neerzetten op mijn terras. Mijn eerste reactie was, waarom zou ik dat doen? Als ondernemer sta ik namelijk niet te springen om bijzaken die extra werk opleveren of geld kosten. Maar ik hoefde alleen de bak met zwerfafvalgrijpers en vuilniszakken neer te zetten en kreeg een extra container voor het afval, die het BAT wekelijks komt legen. En het werkt, kan ik nu wel zeggen.”

Kinderen

“Het zijn vooral de kinderen die als eerste aan de haal gaan met de afvalgrijpers”, aldus Gijs. Da’s ook fijn voor de ouders, want de kids krijgen zo meer zin om mee te gaan wandelen”, knipoogt hij. Na afloop worden de grijpers weer netjes in de bak gezet. Op de vraag of de grijpers bijdragen aan een schoner Moerenburg, is hij duidelijk: “Absoluut. Werkgroep Behoud Moerenburg organiseert jaarlijks op 5 november een opruimdag. Ik begreep dat ze dit jaar veel minder zwerfafval hebben kunnen opruimen. Het was een stuk schoner. En een schone omgeving nodigt minder uit om afval weg te gooien. En daar varen we als Moerenburg wel bij, ook ik als ondernemer.”

Juiste balans

Een schoon Moerenburg, daar is niemand op tegen. Dat ligt wat anders als het gaat om de invulling van het gebied. Gijs: “Als ondernemer ben ik natuurlijk gebaat bij voldoende klanten en wat ambiance. Ook weer niet teveel, want daarmee verdwijnt het hele karakter hier. Extra horeca bijvoorbeeld. Dat zien bewoners uit de Armhoefse Akkers en recreanten wel zitten. Maar woon je middenin dit gebied, dan is dat weer een ander verhaal. En daarom is het fijn dat we hier goed met elkaar in gesprek blijven en elkaar weten te vinden. Samen staan en zorgen we voor ons Moerenburg.”

Een schone omgeving is voor elk bedrijf een mooi visitekaartje. Klanten en werknemers voelen zich fijner en veiliger in een schone omgeving. Niet alleen klanten kunnen zwerfafval opruimen. Ook werknemers kunnen van hun lunchwandeling een zwerfafvalrondje maken. Bent u ondernemer en wilt u ook graag een afvalgrijperhouder plaatsen en een bijdrage leveren aan een schoon Tilburg? Stuur dan een e-mail naar schoon@tilburg.nl. De gemeente denkt graag met u mee over de afvoer van het opgeruimde afval.

Wilt u als inwoner een bijdrage leveren aan een schone buurt? Graag. U kunt een gratis afvalgrijper en vuilniszakken aanvragen via de pagina 'Tilburg Schoon' op deze website.