logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag dan online afvalgrijpers en/of gele zakken aan

Maakt u geen gebruik meer van uw zwerfafvalgrijper, geef dit dan online door. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Ophalen van gele afvalzakken

Een volle gele afvalzak kan gemeld worden via de Fixi app of telefonisch via 14 013. We proberen de gele vuilniszak binnen 1 werkdag op te halen (en uiterlijk binnen 5 werkdagen). Zorg er voor dat de zak op een herkenbare plek staat, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal (inclusief nummer en adres).  

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.

Wilt u een steentje bijdragen aan een schone en fijne buurt? Help dan mee door een containerparkje te adopteren. Als containeradoptant houdt u samen met de gemeente de omgeving van de container schoon. U doet dit wanneer het u uitkomt. U komt buiten, maakt een praatje met buurtgenoten en doet af en toe wat licht werk.  

De gemeente doet veel om de stad en de dorpen schoon te houden. We legen de containers, ruimen (zwerf)afval op en controleren op het juist sorteren van afval. Maar Tilburg schoon houden kunnen we niet alleen. We hebben betrokken inwoners zoals u nodig. 

Wat doet een containeradoptant precies?

  • Afval dat klem zit in de container duwt u erin via de klep. Lukt het niet om het afval dat klem zit te verwijderen of heeft de container een storing? Dan meldt u dit bij de gemeente
  • Als u een melding maakt over (de omgeving van) uw adoptiecontainer, behandelt de gemeente deze met voorrang
  • Kunt u afval naast de container niet zelf opruimen? Dan meldt u dit bij de gemeente
  • Als u wilt, kunt u zwerfafval bij de container opvegen, in een vuilniszak doen en weggooien in de juiste container. Of u maakt een melding en de vuilniszak wordt uiterlijk de volgende werkdag opgehaald 

Meer informatie over bijvoorbeeld het maken van een melding ontvangt u na inschrijving als containeradoptant. 

Wat krijgt een containeradoptant van de gemeente?

  • Een schoonmaakpakket met: een afvalgrijper, een bezem, werkhandschoenen, vuilniszakken en stoffer en blik
  • De nieuwsbrief voor ambassadeurs van Tilburg Schoon
  • Uitnodigingen voor leerzame en gezellige bijeenkomsten voor ambassadeurs van Tilburg Schoon. 

Meer informatie (bijvoorbeeld over het maken van een melding) krijgt u na aanmelding als containeradoptant.  

Meer weten of direct aanmelden?

Heeft u vragen over het adopteren van een container? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Of meldt u direct aan als containeradoptant via het aanmeldformulier via onderstaande link. 

Na aanmelding ontvangt u binnen een week een reactie van de gemeente met meer informatie over het adopteren van de container.

Cora Geerings ging u al voor 

Cora adopteerde een containerparkje aan de Caspar Houbenstraat. Spullen die naast de container staan, neemt ze zelf mee als ze nog goed zijn. Of ze maakt een Fixi-melding, zodat de gemeente ze ophaalt. Ook veegt Cora het containerpark af en toe netjes schoon. "Ik kan zo blij zijn als het er weer netjes bij staat. Het geeft mij veel plezier en aanspraak. Ik kan het van harte aanraden."

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, gaat de gemeente met hen in gesprek. We organiseren hiervoor jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Interesse? Meld je aan via schoon@tilburg.nl. Ook met goede ideeën over het voorkomen van zwerfafval kun je hier terecht.

Een schone stad is mede afhankelijk van vrijwilligers zoals u, die zich inzetten voor het ophalen van het zwerfafval in Tilburg. We vinden het belangrijk dat we u en mogelijk nieuwe vrijwilligers goed ondersteunen. Daarom stelden wij in december een aantal vragen over het verzamelen van zwerfafval. We schreven 4.2831 e-mailadressen aan en 1.564 mensen (37%) vulden de vragenlijst in. De resultaten leest u in het Onderzoeksrapport Zwerfafval 2023.

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Inwoners, gemeente en partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Want een schoon Tilburg is van ons allemaal. Samen ruimden we ook in 2023 zwerfafval op. Zo zijn 4.000 zwerfafvalvrijwilligers actief in Tilburg. Gemiddeld vragen 75 vrijwilligers per maand gratis gele afvalzakken en grijpers aan via deze pagina. In 2023 zijn 10 doneerringen aan afvalbakken geplaatst en 15 ‘clean deals’ gesloten met bedrijven die hun omgeving schoon houden. Tot slot zorgden 2 ‘Bescherm de berm’ borden voor gemiddeld 57 % minder zwerfafval in de berm. 
 

Een schone omgeving is een fijne omgeving. Daarom sluit Tilburg Schoon Clean Deals met ondernemers. Op basis van een Clean Deal werken bedrijven en de gemeente samen om Tilburg schoner te maken. In een Clean Deal staan afspraken en verwachtingen over de schone omgeving rondom een onderneming en de manier waarop dat bereikt wordt. Omdat elke situatie anders is, staat maatwerk voorop. Hoe u daar bijvoorbeeld aan bij kunt dragen is door regelmatig het terrein rond de onderneming schoon te houden en mee te doen aan de jaarlijkse landelijke opschoondag. Beide partijen ondertekenen de Clean Deal, u ontvangt een certificaat en houden contact. 

Met een Clean Deal levert u als ondernemer een mooie bijdrage aan zowel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) als aan duurzaam ondernemen. Tilburg Schoon faciliteert met gratis materiaal in de vorm van afvalgrijpers, afvalzakken en een zwerfafvalgrijper houder.

Tilburg Schoon zorgt ook voor positieve communicatie met u in de hoofdrol. We presenteren verschillende initiatieven via de communicatiekanalen van de gemeente Tilburg. Zo krijgt het schone imago van Clean Deal deelnemers een verdiend podium en worden andere ondernemers geïnspireerd en gemotiveerd. 

Ook een Clean Deal sluiten? Neem contact op met Team Tilburg Schoon via schoon@tilburg.nl

  • NL Doet 15 en 16 maart 
  • Landelijke Opschoondag 23 maart 
  • World CleanupDay 20 september 

De inzet van apps wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Met de gegevens krijg je inzicht in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd.

Op de website Kenniswijzer Zwerfafval kom je op een productoverzicht van verschillende zwerfafval apps waaronder: Litterati, Helemaal Groen en de schoonmonitor.

Neem ook eens een kijkje op de Tilburgse app: WasteTime (te downloaden in de Appstore).

Wanneer breekt afval af?

Denk goed na voor je iets op straat gooit: Papier doet er tot een half jaar over om af te breken in de natuur. Een bananenschil is pas na een jaar verdwenen. Bij een sigarettenpeuk duurt het tot 12 jaar voor het is afgebroken, en bij kauwgum minimaal 20 jaar. Een stalen blikje verdwijnt pas na 50 jaar, en een blikje van aluminium vergaat nauwelijks. Ook plastic en glas vergaan niet. Maar plastic verbrokkelt wel en is daarmee gevaarlijk voor dieren en het milieu.