logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Samen bergen verzetten

Zien ruimen doet ruimen. Dat geldt zeker voor Carin van Voorst uit Tilburg Noord. Getriggerd door een vriendin die altijd 'gewoon' afval opruimt van straat, gaat Carin een paar stappen verder. Inmiddels staat ze aan het roer van een club gedreven vrijwilligers die structureel de wijk schoonmaakt. En daar blijft het niet bij… "Het is een beetje uit de hand gelopen", lacht ze. 

Jong en oud 

Dat smaakt naar meer en Carin besluit het jaar erop nogmaals een oproep te doen om tijdens NL Doet samen zwerfafval op te ruimen. Er komen maar liefst 40 aanmeldingen binnen. Onder hen ook jongeren vanuit Buurtsport en R-newt. Carin: "De deelname van de jeugd was een educatief onderdeel van hun eigen dagprogramma. De kinderen waren heel enthousiast en kregen na afloop een diploma van ons. Een fantastisch geslaagde dag waarbij de wijkraad zorgde voor een drankje."  

Carin verzamelt bij de NL Doet actie zoveel mogelijk gegevens van mensen die interesse hebben getoond. "Je moet het ijzer smeden als het heet is", vertelt ze gedreven. Ze legt haar idee voor een werkgroep neer bij de wijkraad. Nog datzelfde jaar is die werkgroep met ongeveer 14 vrijwilligers een feit. Samen houden ze de wijk nu al jaren schoon.  

Spin in het web 

De organisatie van de 3-wekelijkse schoonmaakactie is in prima handen bij Carin. Ook dit jaar heeft ze de jaarplanning inclusief kostenplaatje op orde. De vrijwilligers komen samen in bijvoorbeeld het wijkcentrum of zorgcentrum de Heikant. "De dagen van de week wisselen we af, zodat iedereen kan meedoen." Vooraf rijdt Carin een ronde door de buurt, om te kijken waar het meeste afval ligt. Daarna maakt ze een verdeling om in groepjes van 2 aan de slag te gaan.  

Voorzien van een presentielijst, ontvangt ze de vrijwilligers en voorziet hen van materialen zoals handschoenen, grijpers en zakken. "Ik heb ook veiligheidshesjes laten maken met 'vrijwilliger in actie'. Goed voor de veiligheid en het geeft een duidelijk signaal dat we andermans troep aan het opruimen zijn. Daarna breng ik iedereen naar zijn locatie. Zelf help ik een uur mee met opruimen om daarna het afval te clusteren. Het wordt voorzien van een gemeentelijke sticker en de Diamant-groep komt het ophalen bij mijn huis. Het gaat al snel om zo'n 2,5 grote zakken afval per persoon. Op vrijdagmiddag neem ik de zakken zelf mee naar huis. Een hilarisch gezicht, 24 grote zakken afval in mijn auto en naast ons huis." De vragen van bewoners en voorbijgangers brachten Carin op het idee om visitekaartjes te laten maken. "Alle vrijwilligers hebben ze op zak. Belangstellenden informeren en helpen we graag." Haar netwerk is enorm en blijft maar groeien. De gemeente, Diamant-groep, politie, ContourdeTwern, Ouderkamers, wijkcentra, scholen en ga zo maar door. "Goed om zaken af te stemmen en zoveel mogelijk samen te werken."  

Sociaal gebeuren 

"We verzetten veel werk, maar het is ook een gezellig en sociaal gebeuren. De verdeling mannen en vrouwen in onze club is 50/50. Na afloop babbelen we altijd nog even na met een drankje. Dan bespreken we ook wat we zijn tegengekomen of hebben gehoord. En dat kan ik dan weer aankaarten bij betrokken organisaties."   

Gastlessen 

De vrijwilligers geven ook voorlichting op basisscholen over zwerfafval en afval scheiden. "In een gastles krijgen de kinderen van alles te horen en laten we een filmpje zien. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. In een kinderhesje en met kleine grijpers naar buiten. Altijd een groot succes." De gastlessen op de scholen zijn zo'n succes, dat er onvoldoende vrijwilligers zijn om dit zelf aan alle scholen aan te kunnen bieden. Carin: "Fijn als we dit samen met andere partijen op kunnen pakken. Het thema leeft enorm, dus het is goed om daar samen wat mee te doen." 

Tijdens de themadag op Noorderlicht, een school voor moeilijk lerende kinderen, richt Carin een kraam in met een zelfgemaakte miniatuur milieustraat. Compleet met oefenmateriaal om afval goed te scheiden. Als beloning ligt er snoepgroente en fruit. "Iedereen was laaiend enthousiast. Voor dit jaar zijn we weer uitgenodigd."