logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

“We willen allemaal geaccepteerd worden om wie we zijn”

Shirodj (hij/hem, 32) omschrijft zichzelf als een “bi/pan/queer/whatever Surinaams-Hindoestaanse Brabander”. Tilburg is volgens hem een inclusieve gemeente waar inwoners er voor elkaar zijn. Er gaan al veel dingen goed, maar we zijn er nog niet. Vanuit zijn eigen ervaringen geeft Shirodj tips waarmee je voor iemand het verschil maakt als je discriminatie ziet gebeuren. Doorbreek discriminatie: dat doen we voor elkaar.

“In Tilburg komen veel verschillende culturen samen. Iedereen kan hier een plek vinden waar ze zich helemaal thuis voelen. Ik ben zelf Hindoestaans en werk eraan om ook de Hindoestaanse gemeenschap in de gemeente zo'n plek te geven. Je merkt dat deze groep elkaar nog niet echt opzoekt buiten religieuze activiteiten om.” 

Shirodj organiseerde daarom dit jaar een Holi-viering waarbij iedereen was uitgenodigd. “Zodat Hindoestanen elkaar konden ontmoeten, maar ook andere mensen kennis konden maken met de Hindoestaanse cultuur. Mijn buren en queer vrienden waren er ook gewoon bij.”

“Dat vind ik zo gaaf aan Tilburg: het voelt alsof hier heel erg veel kan. Als jij een goed idee hebt om mensen samen te brengen, dan is die ruimte er. Dat merk ik ook in de queer gemeenschap. Er wordt zoveel georganiseerd, bijvoorbeeld door COC Tilburg-Breda, Stichting Tilburg Pride, Qult, Queer wandelingen. Niet alleen tijdens Pride Month of Roze Maandag, maar het hele jaar door.”

Gelovig en queer

“Gelovig en queer zijn klinkt voor sommige mensen misschien als een gekke combinatie. Ik vind het juist mooi als die twee werelden samenkomen. Dat zag ik bij een queer-en-gelovig avond in de LocHal waar ik voor was uitgenodigd. Daar kwamen zoveel mensen samen. Een transvrouw die naar de kerk ging, een queer persoon die zich tot de islam had bekeerd, maar ook mensen die gewoon interesse hadden in het onderwerp.” 

“Op dat soort momenten zie je: eigenlijk zijn we allemaal gewoon op zoek naar een ruimte waar we onszelf kunnen zijn en waar we worden geaccepteerd voor wie we zijn.”

Micro-agressies

Toch zijn er ook momenten waarop Shirodj zich niet helemaal geaccepteerd voelt in Tilburg. Dat komt bijvoorbeeld door micro-agressies: kleine opmerkingen en dingen die mensen doen die kwetsend zijn. “Ik krijg soms nog steeds de vraag waar ik ‘echt’ vandaan kom. Of de opmerking dat ik zo goed Nederlands spreek. Terwijl ik gewoon een geboren en getogen Brabander ben!”

“Zo zijn er meer kleine dingen waarin ik niet helemaal mezelf kan zijn. Als ik 's avonds alleen door het Spoorpark loop, stop ik mijn handen in mijn zakken, zodat je niet ziet dat ik nagellak draag. Of ik doe alsof ik aan het bellen ben, zodat niemand mij aanspreekt. Het voelt dan alsof ik niet mezelf kan zijn. Alsof ik een soort masker moet opzetten omdat ik anders niet veilig ben.”

Doodsbedreigingen om nagellak

“Soms zijn de situaties heftiger. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand mij helemaal begon uit te schelden omdat ik nagellak droeg. Zelfs tot doodsbedreigingen aan toe. En dit was gewoon in een volle treincoupé! Er waren zoveel mensen, maar niemand deed iets.”

“Op een gegeven moment ben ik zelf oogcontact gaan maken met mensen. Ik sprak de omstanders aan en zei dat de NS een nummer heeft waar je in zulke situaties een berichtje aan kan sturen. Toen kreeg de conducteur zoveel meldingen dat hij snel de coupé kwam binnenrennen en de boze man weghaalde.”

Veilig ingrijpen bij discriminatie

Shirodj zocht heel actief het contact met de omstanders. “Maar eigenlijk wilde ik natuurlijk dat mensen uit zichzelf zouden ingrijpen. Het is daarom zo belangrijk dat mensen weten hoe ze op een veilige manier kunnen reageren en ingrijpen in zo'n situatie.”

“Daarvoor hoef je echt niet altijd de pleger aan te spreken. Dat is vaak heel eng. Je kan ook degene die gediscrimineerd wordt aanspreken. Doe bijvoorbeeld alsof je een bekende bent. Of vraag het slachtoffer of alles oké is. Zo haal je diegene uit de situatie zonder zelf te veel risico te lopen.”

Hoe doorbreek je discriminatie?

Als omstander speelt u een belangrijke rol in het tegengaan van discriminatie. U kunt de situatie doorbreken. U steunt dan het slachtoffer. Zo laten we zien dat discriminatie niet normaal is. 

Weten wat u als omstander kunt doen? Bekijk de tips op de pagina Voor elkaar.

Kom buiten je bubbel

“Samen kunnen we Tilburg een nog veiligere en fijnere plek maken voor iedereen. Dat begint met nieuwsgierigheid. Verdiep je eens in de ander. Kom buiten je bubbel en ga een keer naar een Holi-feest of een iftar. Je bent daar hartstikke welkom. En maak dan gewoon een praatje met elkaar. Je zult zien: er zijn veel meer dingen die ons verbinden dan je denkt.”

Discriminatie in Tilburg

Discriminatie is verboden volgens artikel 1 van de Grondwet, maar komt helaas nog steeds voor. Ook in onze stad en dorpen, zoals het verhaal van Shirodj laat zien. Wilt u meer van dit soort verhalen lezen? Of weten wat u kunt doen om discriminatie te doorbreken? Lees dan verder op de pagina Voor elkaar.