logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Doorbreek discriminatie: dat doen we voor elkaar

In de gemeente Tilburg zijn we er voor elkaar. We bouwen samen aan een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn, zich veilig voelt en gelijke kansen krijgt. Een plek waar iedereen mee kan doen. Daar zetten we ons elke dag voor in, en dat gaat steeds beter. Maar we zijn er nog niet.

Discriminatie is verboden volgens artikel 1 van de Grondwet, maar komt helaas nog steeds voor. Ook in onze stad en dorpen. U kunt het verschil maken voor een ander en voor onze samenleving. Doorbreek discriminatie: dat doen we toch gewoon voor elkaar?

Op deze webpagina leest u wat discriminatie is. Inwoners delen hun ervaringen over hoe het verschil gemaakt kan worden en wat dit voor iemand betekent. Ook leest u tips over wat u als omstander kunt doen als u discriminatie ziet gebeuren. En waar u een melding kunt doen als het uzelf of een ander overkomt.

Discriminatie

Discriminatie is uitsluiting en ongelijke behandeling op basis van persoonlijke kenmerken, zoals huidskleur, seksuele gerichtheid of gender. De gemeente Tilburg wil discriminatie tegengaan en stelde samen met inwoners en partners een Anti-discriminatie Agenda op.

Discriminatie uit zich in verschillende vormen; van onbedoeld tot doelbewust en van vervelend tot erg schadelijk. Een aantal voorbeelden zijn straatintimidatie, racisme, seksisme en micro-agressie*. In de gemeente Tilburg gaan de meeste discriminatiemeldingen over herkomst en huidskleur, seksuele gerichtheid, en beperkingen. 

Discriminatie geeft slachtoffers een slecht gevoel. Dat kan mentaal of lichamelijk zijn en lang of kort duren. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, angst en depressie. Discriminatie heeft ook invloed op onze samenleving. Het vergroot de ongelijkheid en zorgt ervoor dat we kansen en talenten mislopen.

*Micro-agressies zijn subtiele, vaak onbewuste opmerkingen of gedragingen die discriminerend zijn, zoals vragen waar iemand ‘echt’ vandaan komt of opmerkingen over iemands taalvaardigheid. Hoewel ze klein lijken, kunnen ze zich opstapelen en leiden tot gevoelens van uitsluiting. Dit kan psychologische schade veroorzaken en negatieve stereotypen versterken, wat bijdraagt aan sociale uitsluiting en ongelijkheid. Soms staan mensen er niet bij stil dat ze een microagressie maken, of bedoelen ze het zelfs goed. Maar de gevolgen voor het slachtoffer kunnen alsnog negatief zijn. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van microagressies en te proberen ze te vermijden.

In de Anti-discriminatie Agenda staan acties om discriminatie in onze stad en dorpen tegen te gaan. Vanaf 2025 voeren we deze acties uit. Dat doen we samen met partners, organisaties en inwoners. De acties gelden voor verschillende delen van onze samenleving: werk, onderwijs, de zorg, horeca, woningmarkt en het openbare leven.

Lees de interviews met Shirodj en Iqro

“We willen allemaal geaccepteerd worden om wie we zijn”

Lees het verhaal van Shirodj

“De steun van een vriendin maakte het verschil”

Lees het verhaal van Iqro

Wat kan ik als omstander doen?

Als omstander kunt u het verschil maken. Door in te grijpen of steun te bieden, doorbreekt u de situatie en laat u het slachtoffer weten: u staat er niet alleen voor. Zo laat u zien dat discriminatie niet normaal is. 

Met een kleine actie kunt u voor iemand een groot verschil maken:

U bent in het Spoorpark en hoort iemand een racistische opmerking maken naar een voorbijganger. U ziet de situatie gebeuren, maar kiest ervoor om weg te lopen. Dit heeft te maken met het ‘omstandereffect’. Veel omstanders weten niet hoe ze moeten ingrijpen of durven het niet. Mensen kijken toe of weg zonder hulp aan te bieden of hulp te halen. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat iemand ingrijpt kleiner wordt als er meer omstanders zijn. 

Ziet u discriminatie gebeuren? Dan is de eerste stap om aanwezig te blijven en de situatie aan te kijken. Zie goed wat er gebeurt en kijk of u op een veilige manier kunt ingrijpen. Alleen al uw aanwezigheid kan het slachtoffer een veiliger gevoel geven.

Hoort u iemand een discriminerende opmerking maken naar een ander? Dan kunt u degene die gediscrimineerd wordt een simpele vraag stellen, zoals 'ben je oké?'. Met uw aanwezigheid en aandacht steunt u het slachtoffer en keurt u het gedrag van de pleger af. Voelt u zich veilig? Dan kunt u ook de pleger aanspreken. Dat kan namelijk ook uw vriend, studiegenoot of familielid zijn. Spreek hen aan op het gedrag. Bijvoorbeeld door uit te leggen dat het kwetsend is. Of door duidelijk te maken dat zo’n opmerking negatieve gevolgen kan hebben voor die persoon.

De aandacht afleiden is een makkelijke en veilige manier van ingrijpen. Stel de dader bijvoorbeeld een vraag over een heel ander onderwerp, zoals de weg ergens naartoe. Of maak bijvoorbeeld een compliment over iemands kleding. U leidt de aandacht dan op een veilige manier van het slachtoffer naar u en doorbreekt de situatie.

U kunt het slachtoffer ook letterlijk uit de situatie halen. Neem diegene mee naar een andere plek. Loop bijvoorbeeld samen naar een ander café, of loop met iemand mee naar huis. U kunt hiervoor ook een smoesje verzinnen. Doe bijvoorbeeld alsof u iemand kent en nodig diegene uit om bij uw groep te komen staan of zitten. Zo doorbreekt u op een veilige manier de situatie en voelt het slachtoffer zich niet alleen.

Misschien voelt u zich niet veilig genoeg om in te grijpen. Of heeft u haast om bijvoorbeeld de trein te halen. Spreek in zo’n situatie een beveiliger, medewerker of iemand met autoriteit aan om in te grijpen. U kunt ook een andere omstander aanspreken en samen de pleger en/of het slachtoffer aanspreken.

Ziet u discriminatie gebeuren of overkomt het u? Meld het. Melden is belangrijk om discriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Door discriminatie te melden krijgt u en/of het slachtoffer daarnaast steun en advies. Meld een incident bij uw werkgever, de politie of meld discriminatie via de website discriminatie.nl.

Meld discriminatie

Heeft u of iemand uit uw omgeving met discriminatie te maken? Meld het wel. Uw ervaring telt. De consulenten van het landelijke meldpunt Discriminatie.nl luisteren naar uw verhaal en helpen u. Ze begrijpen dat het u persoonlijk raakt. Het kan gevolgen hebben voor uw werk, sociale leven, opleiding, voor alles. U wordt altijd serieus genomen en staat er niet alleen voor. 

Vul het formulier in via de knop of bel naar 0800-0880.

Maak een melding via discriminatie.nl

Waarom is melden belangrijk?

Eén op de vier Nederlanders heeft wel eens te maken met discriminatie. Dat moet stoppen. Discriminatie.nl is er om discriminatie en ongelijke behandeling te signaleren, aan te pakken en te voorkomen. Door te melden draagt u hieraan bij.

Kan ik ook anoniem melden?

Melden kan ook anoniem. Hoewel er dan niks kan worden gedaan om u te helpen, is het toch een belangrijk signaal. Meld het dus wél.

Download media

Bent u een inwoner, vrijwilliger, professional of organisatie en wilt u graag aandacht geven aan dit onderwerp? Dat kan. Via de linkjes hieronder kunt u verschillende communicatiemiddelen downloaden. 

Meer informatie

Bent u benieuwd wat de gemeente Tilburg nog meer doet om te zorgen voor een plek waar iedereen meedoet en meetelt? Ga dan voor meer informatie naar de pagina Voor iedereen.