logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Toeristenbelasting

Toeristen en anderen die tijdelijk verblijven in de gemeente, maken gebruik van gemeentelijke voorzieningen en faciliteiten. Dit zijn kosten om bijvoorbeeld straten schoon te maken en wegen te onderhouden. Daarom kan de gemeente toeristenbelasting heffen.

Wie betaalt de toeristenbelasting?

Mensen betalen toeristenbelasting als zij betaald overnachten in een gemeente waar zij niet staan ingeschreven. Bijvoorbeeld in een hotel, caravan of B&B. De verhuurder betaalt de toeristenbelasting vervolgens aan de gemeente. Inwoners van Tilburg betalen geen toeristenbelasting in Tilburg omdat zij al gemeentelijke belastingen betalen.

Particulieren en bedrijven die overnachtingen aanbieden tegen betaling, moeten zich aanmelden via belastingen@tilburg.nl. Een particuliere verhuurder heeft geen bedrijf met inschrijving in de Kamer van Koophandel.

Wat is het tarief voor de toeristenbelasting?

Het tarief is 3,5% over de verblijfsvergoeding. Kosten voor bijvoorbeeld ontbijt en fietsenhuur vallen hier buiten. Schoonmaakkosten en stookkosten e.d. wel, omdat deze kosten onlosmakelijk verbonden zijn aan de overnachting. 

Voorbeeld: Een B&B verhuurt een kamer voor € 100,- (excl. ontbijt) aan twee personen. De toeristenbelasting is dan 3,5% van € 100,- dus € 3,50. De gast betaalt € 103,50 exclusief ontbijt.

Meer informatie

Voor meer informatie over de toeristenbelasting belt u 14 013 of stuur een e-mail naar belastingen@tilburg.nl.