Eenzaamheid

De gemeente Tilburg werkt samen met inwoners, vrijwilligers en professionals aan een stad met minder eenzame mensen.

In gesprek met de stad

Eerst wilden we er achter komen hoe eenzaamheid speelt in Tilburg. Bij wie leeft het, hoe herken je het en wat is eraan te doen? Om die vragen te beantwoorden zijn er eind 2018 talrijke persoonlijke gesprekken gevoerd. Via sociale media liep een enquête (flitspeiling) over eenzaamheid. Hieruit bleek dat 80 procent van de bijna 1000 respondenten iemand in zijn omgeving kent die eenzaam is.

Een voorbeeld hiervan is mevrouw Blondé, die dankzij stichting Met je Hart weer regelmatig de deur uitgaat. Bekijk het filmpje via YouTube.

Ook jongeren hebben wel eens te maken met eenzaamheid. Quint is 23 jaar en kreeg 2 jaar geleden de diagnose MS. Met hulp van R-Newt ontdekt hij zijn talenten en maakt hij nieuwe vrienden. Bekijk zijn verhaal via YouTube.

Valentijnsdiner

Na de enquête was er een eerste initiatief om mensen samen te brengen, met elkaar te eten en in gesprek te gaan. Dit gebeurde tijdens het Valentijnsdiner op 14 februari 2019. Hierbij sloten de eerste partners aan voor de coalitie. Met een aftermovie deden we nogmaals een oproep aan de stad.

 

Werkatelier

Begin juni was het Werkatelier Eenzaamheid met alle mensen die tot dat moment hebben aangegeven te willen meedoen. Hier werd een eerste aanzet gedaan tot de coalitie van Ontmoeting en Verbinding. Goede initiatieven kwamen bij elkaar om te kijken wat er nog meer moet gebeuren en op welke manier iedereen verbonden kan worden.

Meedoen

Iedereen kan meedoen aan de coalitie van Ontmoeting en Verbinding. Wie mee wil doen, kan zich melden via het emailadres ontmoet-elkaar@tilburg.nl. Ook tips, verhalen en ideeën over eenzaamheid kunt u mailen.

Dit zijn de huidige ambassadeurs:
Avondje uit,
Resto VanHarte,
Met je Hart,
R-Newt,
De Luisterlijn
De Bonheur Horeca Groep.