Eenzaamheid

De gemeente Tilburg wil samen met inwoners, vrijwilligers en professionals werken aan een stad met minder eenzame mensen. Samen vormen we de coalitie van Ontmoeting en Verbinding.

Uitkomsten enquête

Hoe speelt eenzaamheid in Tilburg, bij wie, hoe herken je het en wat is eraan te doen? Om die vragen te beantwoorden zijn er eind 2018 talrijke persoonlijke gesprekken gevoerd. Via social media liep een enquête (flitspeiling) over eenzaamheid. Hieruit bleek dat 80 procent van de bijna 1000 respondenten iemand in zijn omgeving kent die eenzaam is.

De grootste groep mensen die de vragenlijst invulden zijn tussen de 18 en 59 jaar. Ze zien eenzaamheid vooral binnen hun eigen leeftijdscategorie. Eenzaamheid herkennen ze aan mensen die vaak alleen thuis zitten, weinig contacten of bezoek hebben, zich afsluiten, of lijden aan depressie, angst of schaamte. Sommige mensen die de vragenlijst invulden, hadden het over zichzelf.

Desgevraagd gaven mensen tips hoe eenzame mensen zichzelf kunnen helpen. Bijvoorbeeld door meer naar buiten te gaan, dingen te ondernemen, clubs of een buurthuis te bezoeken, te sporten of een hobby te zoeken. Maar ook anderen kunnen helpen. Door vaker op bezoek te gaan, iemand uit te nodigen, samen dingen te doen. Er zijn ook ideeën geopperd: bijvoorbeeld vrijwilligers inzetten, eenzame mensen aan elkaar koppelen of activiteiten voor bepaalde doelgroepen/leeftijd organiseren.

Valentijnsdiner

Na de enquête was er een eerste initiatief om mensen samen te brengen, met elkaar te eten en in gesprek te gaan. Dit gebeurde tijdens het Valentijnsdiner op 14 februari 2019.

Video Valentijnsdiner

Meedoen

Wie mee wil doen, kan dat kenbaar maken via het emailadres ontmoet-elkaar@tilburg.nl.

Dit zijn de huidige ambassadeurs:
Avondje uit,
Resto VanHarte,
Met je Hart,
R-Newt,
De Luisterlijn
De Bonheur Horeca Groep.

Kijk ook naar de gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen (2016).