Als Ruud van der Donck, vrijwilliger en deelnemer bij Avondje Uit, eraan terugdenkt, krijgt hij nog steeds kippenvel. "Het moment dat we hoorden dat we bij de laatste 10 zaten voor de prijs het Appeltje van Oranje was zo bijzonder. Mijn collega Jeroen en ik hebben daar ter plekke staan huilen."
Avondje Uit organiseert activiteiten voor jongeren tussen de 16 en 36 jaar in de regio's Tilburg, Den Bosch en Breda. Jongeren kunnen op de site avondjeuit.org zien wat er wordt georganiseerd. Daar kunnen ze zich ook inschrijven als deelnemer en een kaartje kopen voor een activiteit. Het bedrag voor het kaartje is laag. Avondje Uit rekent alleen de kostprijs. Malou: “We spreken iedereen die zich voor de eerste keer bij ons aanmeldt. Vooral om te horen wat ze verwachten en wat ze nodig hebben van ons. Wij hebben ongeveer 2.000 deelnemers in ons bestand. Die doen regelmatig mee aan de dingen die we organiseren. (Lacht) Je hebt natuurlijk ook de die-hards. Die zijn er bijna elke week. Dat zijn er ongeveer 60.”
Op 3 oktober mag Ruud, samen met o.a. coördinator Malou Vercammen naar Paleis Noordeinde. Dan maakt Koningin Máxima bekend welke drie organisaties een Appeltje van Oranje krijgen: een beeldje en een bedrag van 25.000 euro. Appeltje van Oranje, een initiatief van het Oranjefonds, is een prijs voor organisaties die zich inzetten om het maatschappelijk welzijn te vergroten. In 2024 is het thema eenzaamheid.
Malou en Ruud hebben er een goed gevoel over. Ruud: "Ik heb er al drie keer over gedroomd, dus dat komt goed. We zijn sowieso erg trots. Er deden 212 projecten mee. Hoe tof is het dan dat je bij de laatste 10 zit." "Als we winnen, wordt het huilen", lacht Malou. "Dozen tissues mee. En winnen we niet dan maken we er toch een mooi feestje van."
Bij de activiteiten van Avondje Uit kun je denken aan o.a. spelletjesavonden en creatieve middagen. Maar er worden ook vakantieweken naar bijvoorbeeld Europapark en Euro Disney georganiseerd. "We zijn nu met een werkgroep in voorbereiding voor een reis naar Londen", vertelt Ruud. "Dat was een idee van een jongere. Die vragen we dan ook meteen voor de werkgroep. Dat is het mooie en unieke van Avondje Uit. We proberen de deelnemers zoveel mogelijk bij de activiteiten te betrekken. Een ander uniek punt vind ik het talent-ontwikkel programma. Wil je bij Avondje Uit helpen achter de schermen, dan kan dat ook." Malou noemt als activiteiten ook de 'Lekker in je vel avonden' en de vaste maandelijkse vrijdag- en zaterdagavond. “Die maandelijkse avonden staan in het teken van food, skills en fun. We eten dan samen, de jongeren doen een social skills oefening om te oefenen met sociale vaardigheden en de deelnemers kunnen er bijvoorbeeld ook gamen, sporten of karaoke zingen. Op die 'Lekker in je vel avonden' gaan we met elkaar in gesprek en gaan we aan de hand van oefeningen aan de slag met een bepaald thema. Dat doen we met verschillende oefeningen en werkvormen. Op die avond maken we eerst een rondje maken hoe iedereen erbij zit. Voor veel jongeren is het spannend om de eerste stap te zetten en zich voor die avond aan te melden. Het is niet makkelijk om contact te maken met anderen. Sommige van onze deelnemers hebben bijvoorbeeld autisme. Daarom is het belangrijk dat de sfeer op onze bijeenkomsten open is en dat deelnemers zich veilig en gehoord voelen. Iedereen kan delen wat hij of zij wil. Niks moet. Hebben ze behoefte aan meer hulp dan kunnen we een 1 op 1 gesprek doen of externe hulp inschakelen.”
Dat Avondje Uit in een behoefte voorziet, staat voor Malou en Ruud als een paal boven water. Eenzaamheid onder jongeren is volgens hen een groot probleem. Avondje Uit wil daar iets aan doen en die eenzaamheid verminderen. "Onze deelnemers vertellen dat ze zich vaak eenzaam voelen. Maar we zien het ook in de cijfers van het CBS. Corona heeft die eenzaamheid nog eens versterkt. Toen konden jongeren elkaar natuurlijk nauwelijks ontmoeten", vertelt Malou. Ruud: “En vergeet ook de invloed van de mobiele telefoon niet. Die zorgt er ook voor dat er minder onderling contact is en dat jongeren vooral op hun schermpje bezig zijn.”
Avondje Uit maakt deel uit van de Tilburgse Coalitie tegen Eenzaamheid. Een samenwerking tussen organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid in de gemeente. Malou: “We zouden wel nog wat beter kunnen samenwerken en elkaar misschien wat vaker kunnen zien. Maar ik vind het goed dat de coalitie er is. Het zou fijn zijn als er ook organisaties komen waar de leeftijd tussen 40 en 55 jaar terecht kan. Voor die groep is er op het gebied van eenzaamheid heel weinig in Tilburg.”
En nu is het afwachten tot 3 oktober. Malou en Ruud hebben al nagedacht over het besteden van de geldprijs. Ruud: “We willen een busje kopen zodat we deelnemers die wat verder weg wonen ook kunnen ophalen en weer thuisbrengen. We willen het ook gebruiken voor deelnemers die minder valide zijn en moeite hebben met vervoer. En het zou mooi zijn om het bedrag voor onze kaartjes nog wat te kunnen verlagen. Dat kan als we het geldbedrag winnen.”
Wilt u weten wat we in Tilburg nog meer doen om eenzaamheid te verminderen? Bezoek dan de pagina eenzaamheid op t-helpt.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.