Spelen

Het is belangrijk dat kinderen volop buiten kunnen sporten, spelen, bewegen en ontdekken, alleen of samen met buurtkinderen. Daarom investeert de gemeente in het vervangen en verbeteren van een groot aantal speelplekken.

Buiten spelen

Vrij en avontuurlijk buiten spelen is erg belangrijk voor een kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, voor de aanmaak van vitamine D (dit zorgt voor een betere weerstand) en kinderen leren risico’s inschatten. Ze zoeken hun grenzen op en verleggen ze. Daarnaast is het kind lekker in beweging, maakt het vriendjes en ontwikkelt het creativiteit.

Buitenspeelplekken

Tilburg kent vele mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) speeltuinen. De komende jaren worden er vele speeltuinen opgeknapt en vernieuwd in Tilburg. Met de campagne 'Avontuurlijk spelen in de buurt' wil de gemeente kinderen (en hun ouders) enthousiasmeren deze mooie plekken in de wijk weer op te gaan zoeken. Op sportintilburg.nl/buitenspelen vind je allerlei speeltips, een overzicht met speelplekken in Tilburg en de buitenspeelagenda met verschillende activiteiten in Tilburg. Ook kun je de buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden.

Spelen in Tilburg wordt nog leuker

Voor het spelen zijn aantrekkelijke, avontuurlijke en veilige speelplekken in de buurt nodig. De gemeente pakt ongeveer 70 speelplekken aan, in verschillende wijken.

Interactieve kaart

Bekijk de kaart

Keuzes samen met bewoners

De speelplekken worden niet zomaar vervangen. De gemeente heeft voor dit project een aantal buurten geselecteerd. Binnen een buurt wordt gekeken naar het totale aanbod van speelplekken. De gemeente wil variatie in de grootte en inrichting van de speelplekken in een wijk, zodat er voor iedere leeftijd een speelplek in de buurt is. Het kan dus dat een speelplek ergens weg gaat of juist groter of kleiner wordt. Op de interactieve kaart kunnen geïnteresseerden per speelplek de huidige stand van zaken bekijken. Bij de inrichting van de speelplekken kijken we niet alleen naar de speeltoestellen. De speelplekken worden ook groener, meer bomen en planten dus. Spelen in de buurt is leuk en wordt in Tilburg zo alleen maar leuker.

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over spelen staan op de onderstaande pagina.