logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Spelen

Het is belangrijk dat kinderen volop buiten kunnen sporten, spelen, bewegen en ontdekken, alleen of samen met buurtkinderen. Daarom investeert de gemeente in het vervangen en verbeteren van een groot aantal speelplekken. Je ziet op de kaart hieronder ook welke speelplekken al vernieuwd zijn en welke nog vernieuwd worden.

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten gebeurt overal in de stad. In de dorpen en wijken, door jong en oud. Het houdt ons gezond en fit, is leerzaam en geeft plezier. Daarom zorgen we ervoor dat er in de hele gemeente aantrekkelijke en veilige speel- en ontmoetingsplekken zijn. Grotere plekken in de stad - zoals het Westerpark - maar ook kleinschalige plekken in de buurt.

Spelen in Tilburg wordt nog leuker

Op dit moment vervangt en verbetert de gemeente veel speelplekken. Op de interactieve kaart staan de speelplekken die binnenkort aan de beurt zijn of net vervangen zijn. De kaart is in ontwikkeling en komt binnenkort weer op deze pagina. 

Per jaar bekijken we welke speelplekken en buurten we aanpakken. De plekken die het hardst aan vervanging toe zijn, komen het eerst aan de beurt. Hoe de speelplekken worden aangepast, bespreken we met bewoners.

We zorgen voor een goede spreiding van de speelplekken, maar ook voor variatie in grootte en inrichting. Het kan dus voorkomen dat een speelplek groter of kleiner of anders wordt. Bij de inrichting kijken we niet alleen naar de (speel)toestellen, maar bijvoorbeeld ook of er behoefte is aan een ontmoetingsplek voor ouderen. Of dat de plek ook goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. Ook worden de speelplekken groener, met meer bomen en planten. 

Samen met bewoners

Het is belangrijk dat de speelplekken aansluiten op de behoefte van de wijkbewoners. Daarom gaan we met iedere wijk in gesprek over de invulling van de plek. De gemeente en aannemer nemen hiervoor contact op met de bewoners. Samen zorgen we voor aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplekken in Tilburg.  

Buitenspeelplekken

Tilburg kent vele mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) speeltuinen. De komende jaren worden er vele speeltuinen opgeknapt en vernieuwd in Tilburg. De gemeente wil kinderen (en hun ouders) enthousiasmeren om deze mooie plekken in de wijk weer op te gaan zoeken. Op sportintilburg.nl/buitenspelen vind je daarom allerlei speeltips en een overzicht met speelplekken in Tilburg. Ook kun je de buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden.

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over spelen staan op de onderstaande pagina.